5 boli prevestite de mâncărimile ochilor

sanatate

Când ochii devin iritați și mâncărimile în zona lor nu-ți mai dau pace, este posibil ca aceste neplăceri să indice afecțiuni oculare grave pentru care este important să te prezinți la medicul de familie, apoi la un medic alergolog sau oftalmolog.

Sindrom de ochi uscat
Numit și sindromul sica, sindromul de ochi uscat este o afecțiune cronică apărută ca urmare a unei lubrifieri insuficiente a ochiului. Boala se manifestă prin senzație de arsură a ochiului, mâncărimi, înțepături, vedere încețoșată. Lacrimile artificiale sau picăturile pentru ochi cu efect de reducere a roșeții sunt utile, dar controlul medical de specialitate este necesar.

Conjunctivită papilară
Senzația de mâncărime și uscarea ochilor sunt cauzate uneori și de purtarea lentilelor de contact pe o perioadă lungă de timp. Unele persoane pot dezvolta conjunctivită alergică de la lentilele de contact, numită conjunctivită papilară.
Este anunțată de înroșirea ochilor, mâncărimile severe, sensiblitatea ochilor, ca urmare a formării unor papile pe interiorul pleoapelor. Igiena precară a lentilelor de contact, dar și boli ca astmul sau eczema sunt factori de risc care pot duce la conjunctivită cauzată de lentilele de contact.

Alergie
Printre simptomele alergiilor, cum ar fi conjunctivita alergică, se numără și mâncărimile ochilor. Conjunctivita alergică este o reacție alergică minoră la un alergen.
Pot declanșa o alergie părul de animale, de pisică sau de câine, un anumit aliment sau o plantă. Dacă simți mâncărimi în zona ochilor aproape în fiecare zi, sunt șanse mari să suferi de alergie sezonieră.
Pentru calmarea răspunsului alergic poți folosi un antihistaminic sub formă de picături.

Blefarită
Inflamația pleoapelor, denumită blefarită este una dintre cauzele comune ale mâncărimilor ochilor. Pleoapele sunt iritate, se înroșesc, se umflă și pielea devine uscată, uneori prezintă cruste.
În lipsa unui tratament, boala se poate agrava, ajungându-se la vedere încețoșată, inflamație a țesutului, în special a corneei, și chiar la căderea genelor.

Suprasolicitare digitală a ochilor
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale celor care au muncă de birou este suprasolicitarea digitală a ochilor. Prea mult timp petrecut în fața monitorului sau a telefonului reprezintă un stres pentru ochi.
Mâncărimile sunt printre primele semne ale suprasolicitării, urmate de oboseală, dureri de cap, dificultăți de concentrare. Ideal ar fi ca, la fiecare 20 de minute, să privești în altă direcție decât către ecran timp de 20 de secunde.

sursa: clicksanatate.ro

loading...
Loading...

Citește și

Ce mănânci ca să ai un abdomen plat

Dincolo de faptul că este inestetică, grăsimea abdominală este și nesănătoasă. Pentru a scăpa de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.