5 semne că iubitul tău te manipulează. Învaţă să le recunoşti!

sex

Cel mai înspăimântător lucru legat de manipularea în cuplu este acela că nu ştii că ţi se întâmplă ţie.
Dacă eşti convinsă că relaţia ta este una cât se poate de sinceră şi fericită, atunci nu ar trebui ca aceste comportamente enumerate mai jos să-ţi fie familiare. Iată câteva semne care îţi indică faptul că partenerul tău de viaţa te manipulează:

Te face să te simţi vinovată
Manipularea începe întotdeauna prin vină. Dacă te poate face să te simţi vinovată pentru faptele tale, chiar şi atunci când nu ai făcut nimic greşit, ştie că vei fi mai dispusă să faci ceea ce spune sau vrea el. Atunci când îi ceri socoteală pentru un comportament al lui care te-a făcut să suferi, el încearcă să te convingă că de fapt tu eşti vinovată pentru reacţia lui. Este modalitatea de a te face pe tine responsabilă şi vinovată pentru propriile lui fapte.

Îţi desconsideră emoţiile şi sentimentele
Atunci când îi spui, de exemplu, „M-am simţit rănită când ai spus …”, în loc să îţi ofere scuzele sale sau măcar interesul de a afla de ce te-a făcut să suferi comportmentul lui, un manipulator va încerca să diminueze importanţa emoţiilor tale. Va avea reacţii de tipul „exagerezi” sau „eşti prea copilăroasă” sau „prea sensibilă”.
Emoţiile tale puternice nu îşi vor găsi ecou în reacţia lui calmă, ceea ce te-ar putea face să te îndoieşti de propria ta persoană. Vei ajunge să te întrebi dacă nu cumva are dreptate, iar tu chiar exagerezi sau eşti prea sensibilă.
Pe de altă parte, reacţia lui în faţa unei astfel de destăinuri ar putea fi prin furie. În acest caz, te vei simţi şocată, vulnerabilă, iar treptat vei ajunge să crezi că tu eşti vinovată pentru furia lui.

Îşi justifică greşelile prin tine
Un manipulator va avea întotdeauna grijă să te consideri responsabilă pentru tot ceea ce se întâmplă negativ, chiar şi pentru propriile lui greşeli. Iar cel mai mult de suferit va avea comunicarea dintre voi. Vei ajunge treptat să-ţi fie teamă să abordezi unele subiecte şi chiar să eviţi comunicarea sinceră, care ar avea capacitatea să vă apropie. Dacă ai de-a face cu reacţii de tipul „Vezi, m-ai făcut să ţip la tine!”, atunci este cazul să ieşi dintr-o asemenea relaţie. O persoană care nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru propriile fapte şi comportamente este o persoană toxică într-o relaţie.
Îţi distruge încrederea în tine
Pentru a-i fi mult mai uşor să te controleze, un manipulator îşi va dori în secret să nu ai încredere în tine. Dacă într-o relaţie sănătoasă şi fericită partenerii se sprijină şi se încurajează reciproc, nu acelaşi lucru se poate spune când ai de-a face cu un manipulator. În cazul în care auzi des reproşuri legate de aspectul tău, de comportamentul sau realizările tale, este clar că cel de lângă tine nu vrea să fii puternică şi încrezătoare, ci din contră. Iar propriile sale temeri şi complexe stau la baza acestor acţiuni. Se asigură astfel că vei fi convinsă că nu meriţi ceva mai bun şi că nu vei avea curajul să-l părăseşti.
Te şantajează emoţional
„Dacă m-ai iubi, atunci ai face asta”. Astfel de declaraţii sunt întâlnite des în cazul celor care încearcă să obţină ceea ce vor prin şantaj emoţional. Este o formă de manipulare vizibilă, pe care nu ai cum să nu o observi. În afara unor astfel de declaraţii, şantajul emoţional se manifestă şi sub forme ceva mai subtile şi mai greu de recunoscut. De exemplu, partenerul tău se supără, te ignoră şi te tratează cu răceală dacă nu eşti de acord să faci ceea ce îşi doreşte, dar revine la un comportament normal atunci când cedezi.

Loading...

Citește și

Curiozități despre sexul anal

Sexul anal este un subiect controversat și din acest motiv cele mai multe persoane sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.