7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre anvelopele de iarnă

utile

Nu ne aşteptam ca din luna octombrie să avem parte de vreme atât de rece şi chiar de zăpadă la munte, însă vremea nu ţine niciodată cont de ce ne dorim noi. Şi iată că în acest an frigul a venit mai repede. Aşa că ar trebui să ne pregătim pentru echiparea corespunzătoare a maşinii, iar anvelopele de iarnă sunt cel mai important lucru pe care îl avem de făcut. Iată ce ar trebui să ştii!

Când echipăm maşina de iarnă
Teoretic, maşina ar trebui „încălţată” cu cauciucuri de iarnă în momentul în care temperatura de afară atinge sau coboară sub 7 grade Celsius. Practic, anvelopele trebuie obligatoriu folosite atunci când afară ninge, este lapoviţă sau circuli pe porţiuni de drum cu zăpadă sau polei. După cum se observă, nu există o dată anume de la care trebuie să ai pneuri pentru sezonul rece. Acest lucru ţine numai şi numai de vreme.

Ce anvelope trebuie să cumperi
Recomandat este să achiziţionezi numai anvelope noi şi să le eviţi pe cele deja uzate, care se vând la mâna a doua. Ştim că acestea din urmă sunt mai ieftine, dar nu ar trebui să faci astfel de compromisuri, deoarece sunt în joc siguranţa şi chiar viaţa ta. Legea îţi permite să cumperi anvelope de iarnă cât şi all seasons.

Diferenţa între pneurile de iarnă şi cele all seasons
Potrivit legii, ai voie să circuli atât cu anvelope de iarnă, cât şi cu anvelope all season. Cele de iarnă au inscripţionat pe partea laterală simbolul alpin, adică un munte cu trei piscuri şi un fulg de nea şi marcajele MS (mud and snow, adică noroi şi zăpadă). Anvelopele all seasons prezintă doar marcajele MS. Trebuie să ştii că unele anvelope destinate tuturor sezoanelor au marcate lateral cuvintele ALL SEASONS, dar acest lucru nu este obligatoriu. Alte anvelope au marcate patru pictograme alăturate simbolizând toate anotimpurile, dar nici acest lucru nu este obligatoriu.
Cât costă înlocuirea cauciucurilor
Dacă vrei să-ţi înlocuieşti anvelopele de pe acum, vei plăti mai puţin decât în perioada cu adevărat rece, când deja afară s-a instalat iarna. Mai mult, acum nici nu sunt cozi la service-urile auto. Astfel, preţurile pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge până la 100 de lei, iar în această sumă de bani sunt incluse înlocuirea cauciucurilor şi echilibrarea roţilor. Există service-uri care îţi oferă o reducere la serviciile de montaj dacă achiziţionezi pneurile de la ele. De exemplu, cei de la anvelope.ro au o reducere de 25%, însă pentru a beneficia de ofertă trebuie să comunici telefonic service-ul partener pe care l-ai ales: Service Bucureşti – Aviaţiei sau Service Bucureşti – Răzoare.

Amenzile sunt uriaşe
Şoferii care sunt prinşi de poliţia rutieră circulând fără pneuri corespunzătoare în condiţii de iarnă vor plăti foarte scump această abatere de la lege. Ei pot fi sancţionaţi cu maximum 20 de puncte de amendă, respectiv 2.500 de lei (un punct de amendă costă 125 de lei). De asemenea, lor li se va reţine certificatul de înmatriculare al maşinii până când vor face dovada montării anvelopelor de iarnă.

Pneurile, depozitate într-un loc uscat şi răcoros
Locul de depozitare a pneurilor de vară trebuie să fie special amenajat în acest scop. În primul rând, este foarte important ca temperatura din interior (beci, garaj, balcon etc.) să fie constantă. Variaţiile de temperatură pot deteriora anvelopele. În al doilea rând, contează foarte mult şi modul de depozitare a acestora. Astfel, cauciucurile se aşază fie unele peste altele, pe orizontală, dar nu mai mult de patru, fie în picioare, unele lângă altele.

Faci accident? Casco nu te despăgubeşte
Dacă afară sunt condiţii de iarnă, iar tu circuli cu anvelope de vară şi faci accident, află că, în general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco. Acestea vor refuza plata în cazul în care se dovedeşte că incidentul rutier s-a produs din cauza faptului că vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnă.

sursa: click.roloading...
Loading...

Citește și

Utilizări spectaculoase: ce nu ştiai că poţi face cu vodca

Chiar dacă mulţi dintre noi consumă vodcă ocazional, trebuie să ştii că această băutură are …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *