duminică , 23 aprilie 2017 - 13:01

A murit! Făcea parte din generaţia de aur

Valeriu Moisescu, marele regizor de teatru, a murit joi, la vârsta de 84 de ani. Face parte din promoția de aur a teatrului românesc, unde i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Sanda Manu.

„Mohicanul mohicanilor! De astăzi vom vorbi la trecut despre cel care a creat cei mai buni regizori din țară. Dumnezeu să-l odihnească în pace!„, a scris îndurerat Vitalie Lupașcu pe pagina sa de Facebook.

Născut la Câmpina pe 1 aprilie 1932, Valeriu Moisescu a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1956. La regie i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Mihai Dimiu și Sanda Manu. După terminarea facultății, a montat la teatrele din Galaţi, Oradea şi Ploiesti, cu actori care i-au fost şi mari prieteni: Mihai Paladescu, Ştefan Bănică, Ion Marinescu, Toma Caragiu, Gina Patrichi. Angajat la Teatrul Bulandra din 1964, regizorul l-a slujit fără întrerupere mai bine de 25 de ani. În paralel cu o intensă activitate pedagogică, i-a îndrumat pe Silviu Purcarete, Cristian Hadjiculea, Mihai Lungeanu, Claudiu Goga, Gianina Cărbunariu. De asemenea, a pus în scenă spectacole de succes şi la Iaşi, Craiova, la Teatrul Mic, Comedie, Nottara sau Ion Creangă.

A publicat peste 200 de articole teoretice şi mărturii de creaţie

Din octombrie până în 1995 a avut rubrică permanentă în revistele „Teatrul” şi „Teatrul azi”, intitulată „Însemnări contradictorii”, publicate ulterior în volum la Editura UNITEXT. Este iniţiatorul seriei de studii „Maeştri ai teatrului românesc în a doua jumătate a secolului al XX-lea” din cadrul Centrului de cercetări, studii şi experimente teatrale „Crin Teodorescu” al UNATC „I.L. Caragiale.

Valeriu Moisescu a fost distins cu premiul UNITER, în 1998, pentru întreaga activitate.

loading...

Citește și

Cod Galben de vânt şi ninsori viscolite în Gorj şi în alte CINCI judeţe!

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, mai multe atenţionări cod galben de intensificări ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.