A murit! Făcea parte din generaţia de aur

Valeriu Moisescu, marele regizor de teatru, a murit joi, la vârsta de 84 de ani. Face parte din promoția de aur a teatrului românesc, unde i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Sanda Manu.

„Mohicanul mohicanilor! De astăzi vom vorbi la trecut despre cel care a creat cei mai buni regizori din țară. Dumnezeu să-l odihnească în pace!„, a scris îndurerat Vitalie Lupașcu pe pagina sa de Facebook.

Născut la Câmpina pe 1 aprilie 1932, Valeriu Moisescu a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1956. La regie i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Mihai Dimiu și Sanda Manu. După terminarea facultății, a montat la teatrele din Galaţi, Oradea şi Ploiesti, cu actori care i-au fost şi mari prieteni: Mihai Paladescu, Ştefan Bănică, Ion Marinescu, Toma Caragiu, Gina Patrichi. Angajat la Teatrul Bulandra din 1964, regizorul l-a slujit fără întrerupere mai bine de 25 de ani. În paralel cu o intensă activitate pedagogică, i-a îndrumat pe Silviu Purcarete, Cristian Hadjiculea, Mihai Lungeanu, Claudiu Goga, Gianina Cărbunariu. De asemenea, a pus în scenă spectacole de succes şi la Iaşi, Craiova, la Teatrul Mic, Comedie, Nottara sau Ion Creangă.

A publicat peste 200 de articole teoretice şi mărturii de creaţie

Din octombrie până în 1995 a avut rubrică permanentă în revistele „Teatrul” şi „Teatrul azi”, intitulată „Însemnări contradictorii”, publicate ulterior în volum la Editura UNITEXT. Este iniţiatorul seriei de studii „Maeştri ai teatrului românesc în a doua jumătate a secolului al XX-lea” din cadrul Centrului de cercetări, studii şi experimente teatrale „Crin Teodorescu” al UNATC „I.L. Caragiale.

Valeriu Moisescu a fost distins cu premiul UNITER, în 1998, pentru întreaga activitate.

loading...
Loading...

Citește și

Între secetă şi vijelii! Fenomene extreme!

România este lovită de fenomene extreme. Secetea distruge tot ce e în cale. La Buzău …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *