Actul adițional pentru DISPONIBILIZĂRI în CEO a fost înregistrat. Cu câți bani pleacă salariații acasă!

ceo

Actul adițional la CCM în CE Oltenia, a fost semnat ieri la ITM. În zilele următoare sindicatele vor fi notificate cu privire la disponibilizările care vor urma.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a cerut sindicatelor și administrației CEO date cu privire la plățile compensatorii pentru salariați. Mai exact, instituția a fost interesată să afle dacă acești bani există în bugetul Complexului.

42 de milioane de lei pentru disponibilizați

Bugetul de Venituri și Cheltuieli (BVC) al CE Oltenia nu a fost încă aprobat, dar în proiectul acestuia sunt prevăzuți bani pentru salariile compensatorii pe care le vor primi angajații din listele de disponibilizare, în funcție de vechime. În acest sens, a fost alocată în proiectul de buget, suma de 42 milioane de lei pentru cele 2.000 de disponibilizări anunțate inițial în 2016.

Criterii

Amintim că la jumătatea lunii mai, administrația și sindicatele au convenit In cadrul comisiei de negociere din data de 23 mai 2016, criteriile privind ordinea de prioritate la concediere și pachetele salariale compensatorii.
Astfel, în urma negocierilor, au fost stabilite de comun acord, două criterii principale de disponibilizare:
– încetarea CIM-urilor salariaților care îndeplinesc condiții de pensionare în termen de 24 de luni de la data concedierii;
– încetarea CIM-urilor salariaților cu probleme deosebite, ale căror locuri de muncă se desființează, se poate face numai cu acordul sindicatului din care face parte salariatul. De asemenea, referitor la pachetele salariale compensatorii ce vor fi acordate de companie, au fost stabilite următoarele:
– în funcţie de data/perioada în care sunt îndeplinite condițiile de pensionare, salariații vor beneficia de unul, trei sau patru salarii medii brute pe unitate;
– alte categorii de personal care vor fi disponibilizate, în afara salariaților care îndeplinesc condițiile de pensionare în următoarele 24 de luni, vor putea beneficia de opt salarii medii brute pe unitate.
Salariații ale căror CIM-uri vor înceta ca urmare a concedierii colective, vor beneficia, pe lângă plățile compensatorii acordate de societate, și de indemnizație de șomaj și venit de completare, conform prevederilor OUG nr. 36/2013.

O mie de concedieri

Calculele sindicatelor și administrația presupun plecarea din CEO a o mie de salariați: „În proiectul de buget sunt bani pentru 2.000 de salariați. Or, aceste disponibilizări vizează acum doar 1.000 de oameni. Pentru salariații pensionabili în următorii doi ani s-a asigurat protecția socială plus de la 1 la 4 salarii compensatorii. În restul cazurilor, se pot acorda până la opt salarii medii pe unitate”, a spus președintele SME Jilț, Adrian Marciuc.

loading...
Loading...

Citește și

12 excavatoare BLOCATE în carierele CEO! Ce urmează!

Carierele miniere din cadrul CE Oltenia funcţionează parţial, din cauza lipsei fronturilor de lucru. Aceasta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *