Adelina vă aduce, acasă, cele mai bune căpșuni! Povestea de succes a unei ferme BIO

adelina-Turcinesti-1

În rândurile ce urmează vă prezentăm povestea unei familii din comuna Turcinești, care a investit într-o fermă de produse bio. Drumul de la grădină la afacerea familiei nu a fost ușor, dar ei știu că visurile se împlinesc prin muncă și dăruire. De solarii se ocupă Adelina-Valentina, o studentă de 21 de ani, care, în loc să meargă în cluburi, sapă și plivește legumele! Tot ea este cea care duce căpșunile sau legumele bio acasă la clienții care comandă peste 10 kilograme. Au început investițiile în 2011 și speră ca în anul care vine să o recupereze.

adelina-la-piata-Turcinesti-2Reporter: Valentina Cîrțînă sunteți o tânără de doar 21 de ani și vă ocupați, alături de mama dvs, de ferma bio de la Turcinești! Când a început totul?
Adelina Valentina Cîrțînă: Da, am doar 21 de ani și mă ocup împreună cu familia mea de mica noastră fermă. Am început în 2011 cu primul solar, inițial a fost strict pentru casă, dar s-au făcut foarte multe legume și am decis să mergem cu ele la piață. Rezultatele au fost foarte bune, ceea ce ne-a făcut să ne îndreptăm spre cultivarea mai multor legume, așa că am mai construit încă trei solarii. În toamna anului trecut am decis să cultiv și zambile, lalele și narcise pentru luna martie a acestui an. Am discutat cu părinții despre planul meu și m-au susținut, așa că am ieșit pe piață cu o mie de ghivece cu flori. Toate s-au vândut! O să plantez și la toamnă. Cu banii rezultați în urma vânzării florilor, am cumpărat stoloni de căpșuni și am realizat o plantație în luna iunie, acum în septembrie, având succes cu prima recoltă. Eu duc acasă clientului căpșunile, dacă comandă peste 10 kilograme.

Rep.: Ce bani ați investit la început și până la cât a ajuns investiția până în prezent?
A.V.C.: Investiția este destul de mare, dar rezultatele muncii noastre se vor vedea în timp. Nu am făcut împrumuturi, este investiția noastră proprie. Micuța noastră fermă nu a beneficiat de niciun ajutor de la stat. Dar pe viitor, dacă vor fi mai multe planuri de extindere, vom accesa fonduri.

Rep.: Care a fost cel mai greu moment?
A.V.C.: Momente grele sunt și vor fi întotdeauna în desfacerea mărfii la piață, dar calitatea legumelor pe care le producem sunt apreciate de cumpărători. Acest fapt ne face să uităm de restul problemelor întâmpinate. Eu fac parte dintr-o generație tânără, dar sper ca oamenii să înțeleagă că și noi, cei tineri, avem un cuvânt de spus!

Rep.: Ce cultivați și de unde luați semințele, stolonii etc? Care este investiția?
A.V.C.: Cultivăm tomate, castraveți, vinete, ardei, verdețuri. Semințele le luăm de la diverse firme cu care lucrăm, iar răsadurile le producem singuri. Stolonii i-am achiziționat de la o firmă specializată și atestată, firmă care are plante de înaltă calitate.

Rep.: Pe ce se mai cheltuiesc banii (apă, îngrășământ etc)?
A.V.C.: Sursa de apă este proprie, din fântâna gospodăriei noastre, îngrășământul fiind gunoiul de grajd de la animale, iar tratamentele fitosanitare sunt cumpărate de la magazinele de specialitate sub îndrumarea specialiștilor.

Rep.: Cum v-ați gândit la produse bio? Cât de sănătos credeți că mănâncă gorjenii? Ei apreciază produsele dvs?
A.V.C.: Cererea pieței ne-a făcut să ne gândim la produsele de calitate pe care noi le desfacem în piețe, din gospodăria proprie. Anul acesta am pus tomate diverse soiuri (rose, negre, galbene) fiind foarte apreciate de cumpărători. Produsele noastre sunt apreciate de cei care le cumpărăm, avem și comenzi.

Rep.: Vindeți în piața din Vulcan și la Târgu-Jiu. Cum vă promovați produsele pe care le cultivați?
A.V.C.: Vindem în piața din Vulcan și uneori în Târgu-Jiu. Promovarea produselor am făcut-o prin intermediul unei pagini de Facebook-Bio Turcinești.

adelina-cu-mami-TurcinestiRep.: Vă rog să îmi descrieți o zi de muncă din viața dvs și a mamei dvs.
A.V.C.: Munca în grădina de legume necesită timp și atenție, ne trezim devreme în fiecare dimineață și muncim, ca să nu ne prindă căldura. Cam în fiecare moment al zilei avem câte ceva de făcut: dacă primim comenzi, trebuie să culegem și să încărcăm fructele sau legumele, îngrijitul plantelor, udat și așa mai departe. Dacă volumul de muncă ne depășește, apelăm la ajutoare.

Rep.: Ce ne puteți spune despre mama dvs?
A.V.C.: Mama mea are 47 de ani, este casnică și este ajutorul meu de nădejde în mica noastră fermă. De la ea pot să spun că am învățat foarte multe lucruri, atât în viața de zi cu zi, cât și în domeniul de activitate al micii noastre ferme.

Rep.: Cum este Valentina Cîrțînă în viața de zi cu zi?
A.V.C.: Sunt o tânăra de 21 de ani, sociabilă, care are ambiția și motivația să dezvolte mica fermă într-o afacere de succes. Sunt studentă la Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, profilul fiind Ingineria și protecția mediului în industrie, anul III. Nu prea am timp de distracție, dar am prieteni pe care îi iubesc. Îmi place viața mea, deși de multe ori muncesc mult la fermă. Mama mereu m-a învățat că prin muncă visurile pot deveni realitate! Și așa este!

Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.