Află ce profesionişti din CE Oltenia au fost PREMIAŢI!

termocentrala-gorj-cmk

În cadrul dezbaterilor care au avut loc la FOREN 2016, CE Oltenia s-a înscris cu următoarele lucrări tehnice la secţiunea cu tema „Cărbunele şi tehnologiile pentru cărbune curat”: Impactul conferinţei COP 21 (Acordul de la Paris) şi al politicilor de decarbonizare europene asupra CE Oltenia.

CE Oltenia face cunoscut pe portalul companiei toate lucrările prezentate la FOREN 2016 dar şi premiile obţinute de specialiştii companiei. Astfel, lucrarea menţionată mai sus tratează implicaţiile pe care Conferinţă a 21-a a Părţilor la Convenţia cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP21) le are asupra producătorilor de energie pe cărbune, în special asupra CE Oltenia. Analiza emisiilor de CO2 evidenţiază faptul că, deşi Europa a întreprins acţiuni pentru reducerea acestor emisii, ceilalţi trei emiţători principali (SUA, China şi India) au înregistrat creşteri ale cantităţilor de CO2 emise în atmosfera. O altă lucrare este Asecarea zăcămintelor de lignit din bazinul Rovinari pentru creşterea securităţii activităţilor miniere şi calităţii producţiilor din cariere Acest material prezintă condiţiile geologice şi miniere ale zăcământului de lignit din Bazinul Rovinari, măsurile de asecare întreprinse de-a lungul timpului pentru exploatarea straturilor de lignit, rezultatele obţinute şi acţiunile de viitor necesare pentru realizarea unei exploatări în deplină siguranţă a zăcământului de lignit din această zona.

Lignitul Olteniei, baza strategiei energetice a României

Lucrarea prezintă particularităţile specifice ale sectorului energetic, care impun existenţa unei strategii pentru ale cărei obiective trebuie stabilite politici specifice. Strategia energetică a României ar trebui să se bazeze pe alegerea unui mix de energie echilibrat care să confere sectorului energetic competitivitate şi securitate în aprovizionare, cu accent pe utilizarea resurselor interne, respectiv a cărbunelui, a potenţialului hidroenergetic, a energiei nucleare şi a surselor energetice regenerabile. Aspecte privind concepţia de realizare a arzătorului pilot experimental pentru ardere cu NOX scăzut, a lignitului de la C.E. OLTENIA – S.E. ISALNITA De asemenea, lucrarea prezintă rezultatele cercetărilor comune întreprinse în INCDE ICEMENERG şi UPB – CCT pentru proiectarea, construcţia şi testarea arzătorului pilot pentru lignit destinat echipării cazanului de 525 t/h de la S.E. Isalnita. Arzătorul este conceput pentru a reduce emisia de NOx printr-o combinare a metodelor primare de reducere şi anume: tehnologia arderii în trepte, a insuflării aerului deasupra zonei de ardere şi a tehnologiei de reardere în focar.

Soluţii de optimizare a proceselor de la instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere – grup de 330 MW – SE Rovinari

Lucrarea prezintă soluţiile adoptate pentru controlul automat al proceselor de la instalaţia de desulfurare, astfel încât să fie respectate cerinţele legale privind valorile limita ale emisiilor de SO2, îndeplinind acest obiectiv cu consumuri minime şi eficientă ridicată. A fost adoptată o nouă soluţie de reglare automată a pH-ului din absorber în mod automat în funcţie de conţinutul de SO2 din gazele de ardere. Soluţia adoptată a generat scăderea consumului de calcar. Montarea instalaţiilor de desulfurare gaze arse, în vederea reducerii emisiilor de SO2, la centralele componente ale Complexului Energetic Oltenia. Lucrarea evidenţiază faptul că singurul producător de energie electrică din România, care respectă angajamentele asumate prin Tratatul de Aderare, este CE Oltenia. Este prezentat stadiul actual de implementare a instalaţiilor de desulfurare a gazelor de ardere la cele 4 termocentrale componente ale CE Oltenia (Rovinari, Turceni, Isalnita şi Craiova ÎI).

Piaţa de capacităţi. Abordare europeană pentru producătorii de energie pe baza de cărbune

Lucrarea îşi propune a furniza o privire de ansamblu asupra modului în care este abordată Piaţă de Capacităţi la nivel european şi care este stadiul actual, în vederea informării tuturor celor interesaţi de această problematica. Impactul dezvoltării resurselor regenerabile, dar şi unele politici privind energia nucleară şi decarbonizarea au condus că, în ultimii anii, la nivel European, să fie luată în calcul implementarea unor Mecanisme de Remunerare a Capacităţii în vederea realizării adecvantei sistemelor energetice naţionale. Pentru România, este esenţial să se revizuiască şi să se adapteze la noile realităţi mecanismul implementat în 2007, dar nefuncţional încă. Sistem achiziţie date şi analiză post-fenomen pentru regimuri staţionare şi tranzitorii rapide utilizând transformatoare specializate (wavelet) în vederea optimizării funcţionarii unui grup energetic cu excitaţie statică Lucrarea prezintă proiectul de implementare a unui sistem complex de achiziţie, monitorizare şi analiză postfenomen, pentru a determina cauza arderii transformatoarelor de tensiune de la bornele generatorului de 330 MW. Cercetarea ştiinţifică a fost efectuată de un colectiv de specialişti al Universităţii din Craiova.

Probleme actuale ale exploatării zăcămintelor de lignit din Oltenia

Lucrarea prezintă condiţiile geologo-miniere existente în zona, împărţirea în perimetre de exploatare, metode de exploatare şi tehnologii de lucru utilizate în cariere, rezultatele economice obţinute, precum şi principalele probleme cu care se confruntă activitatea de extragere a substanţei minerale utile din exploatările miniere la zi din regiunea Olteniei. Au fost prezentate cauzele care influenţează negativ activitatea din exploatările miniere din zona Olteniei, în încheiere enumerându-se o serie de măsuri de eficientizare a activităţii din minerit.

Cele mai bune lucrări ale secţiunii au fost premiate cu:

– Locul I pentru lucrarea cu titlul SOLUŢII DE OPTIMIZARE A PROCESELOR DE LA INSTALAŢIA DE DESULFURARE A GAZELOR DE ARDERE – GRUP DE 330 MW – SE ROVINARI (Marius Bazga – Complexul Energetic Oltenia);
– Locul III pentru lucrarea cu titlul MONTAREA INSTALAŢIILOR DE DESULFURARE GAZE ARSE, ÎN VEDEREA REDUCERII EMISIILOR DE SO2, LA CENTRALELE COMPONENTE ALE COMPLEXULUI ENERGETIC OLTENIA (Laviniu DANCIU – Complexul Energetic Oltenia);
– Cea mai bună lucrare realizată de tineri autori pentru lucrarea cu titlul LIGNITUL OLTENIEI, BAZA STRATEGIEI ENERGETICE A ROMÂNIEI (Ionuţ PREDOIU – Complexul Energetic Oltenia).

A.C.

loading...
Loading...

Citește și

Mafioții de pe Centura Tg-Jiului AU DISPĂRUT! Italienii, obligați să le plătească sume importante afaceriștilor țepuiți. Varianta de ocolire, ÎN AER!

Italienii acuzați, în toamna anului trecut, că au țepuit mai multe firme din Gorj și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.