duminică , 17 decembrie 2017 - 17:53

Agricultorii care-şi incendiază miriştile, sancţionaţi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul judeţean  informează fermierii cu privire la obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestui standard fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea  măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.

Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente.

Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 li se vor aplica sancţiuni pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă, încadrându-se fapta la INTENŢIE.

În cazul în care, agricultorul constată că suprafeţe ale exploataţiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, fermierul trebuie să prezinte la APIA, în decurs de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie sau la inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă privind producerea acestui fapt.

loading...
Loading...

Citește și

Incendiu puternic la o pensiune mai multe persoane EVACUATE!

Pompierii au evacuat, sâmbătă seara, 68 de persoane care se aflau într-o pensiune din Sibiu, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.