Alarmant! Crește numărul bolnavilor de diabet

 

bolnavi-spital-(2)De la începutul anului și până în prezent, sute de noi cazuri de diabet au fost înregistrate la cabinetele medicilor specialiști sau în ambulatoriul Spitalului Județean Târgu-Jiu. Din păcate, numărul gorjenilor bolnavi de diabet, fie că sunt dependenți de insulină, fie nu, a ajuns la 13.2305.

 

La nivel național, aproximativ două milioane de români suferă de diabet, iar statisticile arată că, la fiecare șapte secunde, un om moare din această cauză. De altfel, din cauza lipsei unor programe de prevenție eficiente aproape jumătate dintre bolnavi nu sunt luați în evidențele medicilor diabetologi. Peste 430 de gorjeni au fost diagnosticați cu diabet de la începutul acestui an, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. La nivelul judeţului Gorj sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 13.205 diabetici, dintre ei 2.766 fiind dependenţi de insulină. Sedentarismul, dietele, dar și alimentația nesănătoasă sunt doar câteva din cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni. „Avem 2.766 insulino dependenţi, 7.345 non insulino dependenţi şi 3.094 alte forme de diabet. Din totalul de 13.205 de persoane diagnosticate du diabet, 7.892 provin din mediul urban. În 2010 existau doar câteva sute de bolnavi, ceea ce este și mai îngrijorător. Cetățenii predispuși, care au în familie,ar trebui să își verifice starea sănătății mai des, să aibă grijă la ce consumă și să se ferească de stres”, a spus Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Factorii de risc sunt: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul.

Românii, printre cei mai bolnavi europeni

Românii au ajuns să fie bolnavii Europei, mai ales că numărul pacienților crește de la an la an. În cazul bolilor de nutriţie şi de metabolism, creșterea medie este de 43% pe deceniu, pentru bolile aparatului circulator – 29%, tumori – 29% și tulburări mentale – 24%. 40% din populaţia României suferă de hipertensiune arterială, iar o mare parte dintre bolnavi nici nu ştiu că au această problemă. 60% dintre decesele din România au drept cauză boli cardiovasculare, iar incidenţa acestor boli a crescut în ultimii 10-15 ani, avertizează cardiologii. Aceste statistici explică şi de ce românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană. Speranţa de viaţă a românilor este cea mai redusă din ţările UE. Cel mai mult trăiesc francezii: 88 de ani femeile şi 82-83 de ani bărbaţii. Românii, însă, mor cu 15 ani mai devreme decât francezii.

loading...
Loading...

Citește și

Încă o minivacanță pentru ANGAJAȚI!

Ziua de luni, 30 aprilie, a fost declarată prin OUG zi liberă pentru salariaţii din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *