ALERTĂ! Mâncare OTRĂVITĂ în magazine! Vezi ce spun inspectorii DSV!

Milioane de ouă au fost retrase din magazine în 17 ţări după ce s-a descoperit că ar putea fi contaminate cu fipronil, un insecticid care poate deveni periculos pentru copii dacă consumă două ouă în interval de 24 de ore. Scandalul a pornit din Olanda, cel mai mare producător de ouă din Europa, şi a ajuns şi în România, unde vigilenţa autorităţilor pare să fi prevenit, până acum, comercializarea produselor contaminate în supermarketuri.

În România, Autoritatea Sanitar Veterinară (ANSVSA) a anunţat, săptămâna trecută, sechestrarea unei cantităţi de o tonă de gălbenuş de ou contaminat cu fipronil în judeţul Timiş, importat din Germania. Substanţa contaminată a fost distrusă prin incinerare, iar ANSVSA a dat asigurări că produsele periculoase nu au ajuns în magazinele din România.

Cât de periculos este fipronilul pentru om

Insecticidul poate fi absorbit prin piele sau ingerat pe cale orală. Consumul de ouă contaminate cu fipronil poate conduce la probleme cu ficatul, rinichii şi glanda tiroidă.

Potrivit autorităţilor germane, un adult cu greutatea de 65 de kilograme poate consuma până la şapte ouă contaminate într-un interval de 24 de ore înainte să atingă pragul de pericol. La copii însă (maximum 16 kilograme greutate), 1,7 ouă în 24 de ore, adică unul astăzi de dimineaţă şi unul mâine dimineaţă, sunt suficiente pentru a depăşi nivelul de pericol al fipronil.

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. http://www.economica.net/scandalul-fipronil-doar-doua-oua-contaminate-pot-fi-periculoase-pentru-copii_142174.html#ixzz4q0FwvMxb

loading...
Loading...

Citește și

ACUM: Accident lângă trecerea de pietoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.