marți , 28 februarie 2017 - 12:23

ANCHETĂ: Procurorii și polițiștii, pe urmele contractelor păguboase de la Spitalul Rovinari!

spital-rovinari3

Scandalul de la Spitalul ”Sf. Ștefan” Rovinari declanșat, în aparență, de două victime, fosta juristă, Narcisa Drăguț, și de șeful de la achiziții, Nicușor Mănescu, care au clamat presiuni, abuzuri și amenințări asupra lor, are ca resort pierderea controlului în ceea ce privește contractele încheiate de unitatea spitalicească și…un dosar penal aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu.
Cauza penală vizează tocmai unele achiziții fictive făcute de Spitalul Rovinari și bani scurși din bugetul unității medicale prin plata unor sume pentru care nu au fost prestate servicii.

Un contract cu bucluc

Doi funcționari ai Spitalului ”Sf. Ștefan” Rovinari i-au acuzat, public, săptămâna trecută, atât pe managerul unității medicale, Adrian Murea, cât și pe primarul orașului, Robert Filip, de unele presiuni exercitate asupra lor. Scandalul mediatic a fost declanșat de fosta juristă a spitalului, Narcisa Ilie Drăguț, care a invocat faptul că a refuzat să respecte unele dispoziții ale primarului Filip pentru că acestea nu respectau legislația, iar, în urma discuțiilor aprinse cu edilul, a decis să-i facă plângere penală pentru abuz în serviciu, mai ales după ce acesta a hotărât ca jurista să fie detașată de la spital la primărie.
După numai o zi a ieșit la rampă și celălalt personaj persecutat, șeful Biroului Achiziții al spitalului, Nicușor Mănescu, care ar fi avut un conflict cu managerul Murea pe tema achiziționării mobilierului pentru Ambulatoriul unității medicale care trebuie dat în folosință la 1 noiembrie, altfel spitalul poate să fie pus în situația de a returna fondurile europene utilizate la modernizarea secției respective. Mănescu a invocat legea în acest caz și i-a făcut plângere la poliție managerului.
Tensiunile dintre actualul manager, Adrian Murea, și cei doi funcționari au fost generate de refuzul acestuia de a accepta, ca și contractant al lucrărilor, pentru înlocuirea unei conducte prin care se asigură agentul termic în spital a unei firme din Rovinari ce aparține unui afacerist judecat pentru evaziune fiscală. Oferta de preț cu care venise firma din oraș era cu aproximativ 200.000 de lei peste valoarea cu care au fost executate, în final, lucrările, de către societatea consiliului local.
În contextul scandalului mediatic de zilele trecute, managerul Murea afirmase că: „Sunt revoltați (Narcisa Drăguț și Nicușor Mănescu – n.n) pentru că ei, înainte, au condus acest spital împreună cu fosta conducere… Nu mai fac ei ce vor, înainte cumpărau de unde voiau, luau șpăgi, ce pot să vă mai spun!?”.
La un moment dat, Narcisa Drăguț apărea pe site-ul unității spitalicești în trei funcții: cea de șef al Biroului Resurse Umane, la Compartimentul juridic și la Biroul de management al calității.

facs-1

Servicii neefectuate, dar plătite

Cât privește respectarea legii, pe care cei doi o invocă acum, după ce s-au înfuriat de-a binelea când au fost lăsați fără puterea de a lua decizii privind contractele de achiziții în spital, de acest capitol se ocupă, în prezent, polițiștii și procurorii care au în lucru o anchetă care vizează, printre altele, și derularea unor contracte de către unitatea spitalicească în anii anteriori. Până să meargă, în calitate de reclamanți, la poliție, Drăguț și Mănescu pot oferi relații la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Gorj care efectuează cercetări, într-un dosar penal aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, în vederea completării probatoriului cu amănunte despre modalitatea de atribuire a patru contracte de prestări servicii încheiate de spitalul de la Rovinari cu unele firme, despre actele adiționale încheiate la acestea și în legătură cu documentele prin care s-a făcut plata.
Mai exact, este vorba despre un contract de consultanță încheiat cu societatea One Trust Consulting SRL din Craiova, controlată de femeia de afaceri Ștefania Dincă, fostă Popi. Firma a dat un tun la Spitalul Rovinari, în condițiile în care serviciile contractate nu au fost executate, însă contractul a fost achitat integral, firma având 172.000 de lei cifră de afaceri în anul în care a derulat businessul cu unitatea medicală și a realizat 80.000 de lei profit. Cifrele firmei sunt cele mai mari din ultimii ani, aceasta dizolvată și radiată, în luna august a acestui an, în urma hotărârii asociaților.

stefania-dinca

Afacerista Ștefania Dincă este patroana mult mai cunoscutei Eldiclau Impex SRL, societate cu afaceri de aproape 10 milioane de euro, în 2015, și cu contracte de zeci de milioane de euro cu spitalele bucureștene și din țară, pentru lucrări de construcții și chiar cu două structuri de informații, adică secții județene ale SRI și DIPI.

Chirie pentru un aparat care nu funcționează

Un alt contract cu probleme este cel încheiat cu Eligon Pharma SRL. Este vorba despre închirierea unui aparat cu raze mobil (tip RMN) acord perfectat în martie 2013, ce s-a dovedit a fi păgubos pentru unitatea spitalicească.
O inspecţie a ,,practicii de tip radiodiagnostic” care s-a desfășurat, în ianuarie 2014, în laboratorul unităţii a constatat că ,,în cadrul Spitalului Sf. Ştefan Rovinari există şi o instalaţie mobilă tip JOLLY 30 PLUS proprietar ELIGON PHARMA SRL (autorizaţie de deținere GM 1120/2013), închiriată de către ELIGON PHARMA SRL către Spitalului Sf. Ştefan Rovinari cu autorizaţie de închiriere GM 1121/2013 valabilă până la 17.06.2018 – contract de închiriere nr. 30/13.03.2013”, dar care nu are autorizaţie de utilizare, asta deşi aparatul fusese folosit în ultimele luni. La momentul controlului se preciza, în documentul privind verificarea, că: ,,instalatia JOLLY 30 PLUS se află stocată în cadrul unităţii de primiri urgenţe și nu se utilizează”, deşi se achită lunar 6.000 de lei firmei deţinătoare.

emilian-anghel

Conducerea spitalului recunoaște, într-un document emis în luna august a acestui an, că nu s-a putut face dovada utilizării aparatelor închiriate, deși plata a fost efectuată. Mai mult, există un alt act de control care relevă faptul că instalația medicală nu se utilizează, dar unitatea a efectuat în continuare plăți.
Eligon Pharma, firmă cu afaceri de 590.000 de lei, anul trecut, îi aparține omului de afaceri din București, Emilian Anghel.
Contractul de consultant încheiat cu SMART CASUAL SRL, în 2014, pare a avea mai puține probleme în privința plăților, mai ales că există procese verbale pentru recepții parțiale servicii, însă ar putea exista unele abateri de la lege în ceea ce privește atribuirea sa. La spitalul din Rovinari nu mai există documentația de atribuire în original, doar facturile în baza cărora s-au efectuat plățile, în sumă de 59.400 de lei, și procese verbale cu recepții.

facsimil-spital

Firma este una cunoscută spitalelor gorjene, având contracte cu unitățile medicale de la Tg-Jiu și Bumbești –Jiu pentru servicii de consultanță în vederea acreditării, pentru care a încasat 90.000 de lei, respectiv 47.600 de lei.
Atât de tare i-a interesat respectarea legislației pe cei care au avut atribuții pe acest segment la Spitalul Rovinari, încât și contractul privind închirierea unor spații pentru amplasarea aparatelor pentru cafea e cu probleme. Încheiat în mai 2014, documentul a fost înregistrat în evidențele unității abia în… decembrie 2015, iar sumele pe care Nordexim Cofee Service SRL le datora instituției au fost recuperate și ele tot cu mare întârziere.

Adrian Georgescu


loading...

Citește și

RĂFUIELILE de pe străzile din Târgu Jiu au BĂGAT SPAIMA în consilierii județeni

Consilierii județeni liberali au declarat, în ședința de consiliu de ieri, că sunt îngrijorați de …

9 comentarii

 1. Opinia publica trebuie sa stie ca tot ,, fosta jurista,, actuala spre stiinta matale d-le manager, a sesizat Consiliul de Administratie in 2014 despre contracte pentru care s-au facut plati nejustificate , insa ce sa vezi ….. Cei care erau in Consiliul la vremea aceea s-au facut ca ploua.
  Exista documente. Eu le-am vazut. Plangerea penala este semnata de fostul manager Talaba Constantin si de d-na Dragut Narcisa.
  Deci, nu incercati sa schimbati registrul ca nu tine.
  A sesizat si Consiliul de Administratie in 2016, numai ca lucrurile s-au schimbat . Consiliul de data aceasta a dat Hotarare sa se sesizeze parchetul.
  Dl Manescu a intocmit documentatia insa ce ati facut cu ea ????????????
  Asta este problema la femeia asta .
  DE CE ESTE CORECTA ???????????????????
  VA DERANJEAZA NU????????????

 2. Managerul Murea e in ceata ! Vorbeste de „fosta conducere” si ca „inainte luau spagi” ! Pai bai doctoras , vezi ca intri pe teren minat . Din 2004 orasul Rovinari se afla sub dominatia familiei Filip ! Nimic nu misca fara stiinta (si aprobarea) primarului Dorin Filip ! TOATE contractele (si multe altele) prezentate in articol sunt incheiate pe vremea raposatului primar ! Daca tu afirmi ca „inainte luau spagi” vezi ca intri in conflict cu actualul primar Filip , pentru ca „INAINTE” asta la care faci tu referire se intampla in vremea cand Dorin Filip , TATAL, actualului primar Robert Filip , era STAPANUL ABSOLUT al orasului ! Chiar sunt curios ce vor scoate la iveala politistii si procurorii in acest caz !

 3. HAI SA INTREBAM FOSTA CONTABILA SEFA CUM A PLATIT ACESTE CONTRACTE. CINE A PUS VIZA DE CFP???????? EXISTA UN ARTICOL IN SCANDAL IN GORJ DE VREO 2 ANI CAND S-A SPUS DE ACESTE CONTRACTE. SE SCRIE CA AFACEREA ESTE CONTROLATA DE UN POLITIST. NORMAL CA ORGANELE NU S-AU AITOSESIZAT. EU CRED CA OAMENII ASTIA DOI SUNT RARITATI IN ROMANIA. AU AVUT CURAJUL SA SE PUNA CU MAFIA DIN GORJ. BRAVO OAMENI BUNI !!

 4. Intrebarea zilei…..dr.MUREA ….ce cauti tu la Rovinari?!…ai incurcat tot ce s-a realizat.,Bineinteles Primaru e vinovat ca te-a adus….dar atata bulversare intr-o localitate asa mica jur ca se lasa cu demiteri.Ai inceput mataluta cu jurista, urmeaza seful de la achizitii, directoarea economica, si nu in ultimul rand d-ta.( trebuie sa fii prost sa nu iti dai seama ca urmezi)….asta in situatia in care Primaru nu stie si nu e implicat….eu asa as face ….dar nu sunt primar…si nici nu vreau…dar sa lasam asta….IN alta ordine de idei te-ai incurcat in ite de nu cred ca mai iesi…sa vezi vizite de,, lucru,, , Politie,Procuratura,DNA…putina puscarie…sau mai stii?!…poate scapi….poate le dai vreun contract…he,he,he…asa la incredintare directa sau cum ii zice…

 5. Emanuel Dragut

  Site-ul este NEACTUALIZAT . Jurista spitalului a fost coordonator al biroului de resurse umane cateva luni si nu sef pentru ca nu a fost remunerata. Fosta sefa se pensionase si era necesar sa se sustina lista cu indicatorii pe acest birou in fata comisiei de evaluare pentru acreditarea spitalului.
  Sefa de resurse este d-na BORUGA ELENA
  Pe biroul de management al calitatii serviciilor medicale conform legislatiei in vigoare, pentru a intra in procesul de evaluare in vederea acreditarii, acest birou trebuia sa fie functional si cu personal specializat pe managementul calitatii.
  Doar dna jurist avea aceste specializari,astfel a sustinut si aceasta lista in fata comisiei.
  Daca reprezentantii spitalului nu au actualizat site-ul, desi aveau aceasta obligatie, cine e de vina ?
  Este foarte usor sa copiezi ceva fara sa verifici.

 6. Bai cretinilor nu mai denaturati adevarul . Tocmai jurista spitalului si achizitiile au luat atitudine fata de aceste contracte paguboase. Primarul cu managerul sunt cei care au furat . Oamenii astia vreti sa ii inlaturati pentru ca sunt corecti. Jurista spitalului trebuia premiata pentru munca facuta pentru acreditare si nu detasata. Acest articol este o minciuna pentru ca patronul ziarului este omul primarului. Rusine ca denigrati oamenii care sunt corecti imcercand sa acoperiti rahatul vostru.

 7. Aceste contracte au fost atribuite in urma cu zeci de ani de spital . Pai eu stiu ca se discuta in raportul de garda ca aceste firme nu au facut nimic .
  Normal ca jurista a luat atitudine , cu totii stim ca e un om corect si foarte destept.
  Voi cu ziarul nu mai scrieti articole la comanda pentru ca nu este corect sa denaturati adevarul .
  Poate ajungeti in instanta pentri ce ati declarat .
  Nu cred ca jurista va lasa asa !
  Este un om prea destept sa tolereze minciunile voastre .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.