ANI îl VERIFICĂ pe Grigorescu pentru TRANZACŢIILE cu un offshore!

Ministerul-energiei-poza-cmk

Agenția Națională de Integritate (ANI) va proceda la evaluarea declarațiilor de avere depuse de către Victor Vlad Grigorescu, ministrul energiei, se arată într-un răspuns al instituției transmis la solicitarea HotNews.ro. Legătura ministrului cu un  offshore, tranzacţie din care ministrul se alege cu zeci de mii de euro, a fost dezvăluită de RL.ro, în primăvara acestui an. 
Ministrul a obținut sume importante de bani din cedarea folosinței unui bun mobil valoros, către un offshore din insulele britanice Turks & Caicos. Problemă nu este că a încasat cel puțin 791.500 lei din cedarea în două rânduri a acelui bun către un offshore, ci faptul că obiectul valoros nu este trecut în nicio rubrică din declarațiile de avere. La solicitarea HotNews.ro, Grigorescu a spus că nu poate spune ce bun mobil îi aduce asemenea venituri, întrucât „este vorba de un contract privat”, iar „tranzacția în șine rămâne confidențiala”.

Evaziv

În declarația de avere semnată pe 17 decembrie 2015, la scurt timp după numirea în funcția de ministru al energiei, Victor Grigorescu arată că a încasat 568.050 (nu preciză dacă lei sau euro) din cedarea folosinței, fără să ofere alte amănunte legate de bunuri și sursă venitului. Această în condițiile în care la rubrică „Venituri din cedarea folosinței bunurilor” trebuie completat: sursă venitului (nume, adresă), obiectul generator de venit și venitul anual încasat.

Nu menţionează „obiectul generator de venit”

La scurt timp, România Liberă s-a sesizat asupra acestor aspecte și a solicitat, în mod oficial, lămuriri de la Ministerul Energiei. În urmă sesizărilor din partea mass-media, ministrul a revenit pe 26 ianuarie 2016 cu o declarație de avere rectificată în care arată că a obținut 554.500 (n.red. lei sau euro- nu specifică) din cedarea folosinței unui bun mobil către offshore-ul Impact Sales Co din insulele britanice Turks & Caicos. Alți 13.550 (lei sau euro) au fost obținuți din cedarea folosinței unui bun imobil. Deși precizează sursă venitului, nu menționează și care este „obiectul generator de venit”. De asemenea, în declarația de avere nu este trecut niciun obiect de valoare la rubricile destinate „bunurilor mobile”. Conform legislației, trebuie declarate toate mijloacele de transport deținute și toate obiectele a căror valoare însumată depășește 5.000 de euro. Deși nu preciză perioadă tranzacției, se presupunea din declarația de avere că sumele au fost obținute în 2014.
Altă declaraţie

Pe 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o nouă declarație de avere, această fiind obligatorie pentru anul fiscal 2015. În declarația din iunie a menționat că a cedat folosință unui bun mobil către un offshore (n.red. aici acoperă numele offshore-ului, lăsând să se vadă doar că e din insulele britanice), în perioadă 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru sumă de 237.500 lei. Poate fi același offshore sau altul. Nici de această data nu a trecut în declarația de avere ce bun mobil deține și a făcut obiectul unei tranzacții mari. Practic, acel bun mobil i-a adus venituri de aproape 80.000 de lei pe luna, în perioadă 15 ianuarie- 15 aprilie 2015.

Solicitare şi răspuns

HotNews.ro a solicitat ministrului să explice de ce nu trece în declarația de avere bunul mobil care reprezintă o sursă importantă de venituri, în urmă cedării folosinței acestuia. Iată răspunsul ministrului: „Tranzacția în cauza este privată și datează anterior momentului numirii în funcția de ministru. Este vorba de un contract privat, supus unor norme de confidențialitate că orice contract între persoane fizice sau juridice private. Așa cum se menționează în declarațiile de avere deja publicate, pentru anii fiscali 2014 și 2015, în urmă acestei tranzacţii am încasat sumele de 554.000 lei, respectiv 237.500 lei. Pentru toate bunurile deținute și sumele încasate au fost plătite taxe și impozite, integral. De asemenea, în declarație se regăsește și numele plătitorului. Tranzacția în șine rămâne confidențiala. Tranzacția nu are legătură cu funcția de ministru și nici cu domeniul energetic. Nu am făcut vreodată vreo afacere legată de sectorul energetic, nu am și nu am avut niciun interes privat sau de orice altă natură în acest domeniu”.

ANI demarează verificările

În schimb, Agenția Națională de Integritate spune că va demară o analiză. „(…)în temeiul dispozițiilor art. 12 alin. (1) și (2) lit. b) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, Agenția Națională de Integritate va proceda la evaluarea declarațiilor de avere depuse de către acesta (n.red. Victor Vlad Grigorescu)”, precizează Agenția Națională de Integritate pentru HotNews.ro.

A.C.
loading...
Loading...

Citește și

FRĂMÂNTĂRI MARI în CEO! E legat de CCM

Liderii FNME ameninţă cu proteste de amploare, dacă guvernanţii nu vor da o hotărâre pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *