Au purtat cu mândrie IA tradițională! Manifestări minunate la Peștișani și Târgu-Jiu

RomanIA-autentica-Festival-(8)

Un festival UNIC în România a avut loc în perioada 24-25 iunie la Târgu-Jiu și Hobița. Mii de gorjeni și nu numai au purtat cu mândrie IA gorjenească, încercând să stabilească un record mondial. Autoritățile își doresc intrarea IEI în Patrimoniul UNESCO. Au venit îmbrăcați în ie primari, președintele CJ, prefectul, viceprimari și vicepreședinți, oameni simpli și mai multe vedete.

Festivalul RomânIA autentică a debutat vineri dimineața, la Târgu-Jiu, cu o paradă a iilor. La Coloana Infinitului, Ansamblul Folcloric „Doina Gorjului” a prezentat obiceiul de Sânzâiene. Participanții la manifestări au jucat hore în jurul monumentului. Nu au lispit nici elevii de la Colegiul Tehnic Motru, nici cei din Ansamblul Petrolul Țicleni. Sute de elevi și profesorii lor au venit îmbrăcați în ia tradițională. Programul festivalului a continuat vineri seara, la peștișani, în Poiana Mare, cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, la care vor participa corpul de balet, soliștii ansamblului și invitații speciali Niculina Stoican, Petrică Mîțu Stoian și Gheorghe Roșoga. Și sâmbătă a fost o zi plină: au avut loc spectacole susținute de Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu și ansambluri invitate din Serbia, Bulgaria și Ucraina. Pe tot parcursul evenimentului vor fi expoziții de meșteșuguri populare. Organizatorii festivalului „RomânIA Autentică” sunt Consiliul Județean Gorj, Asociația Națională a Antreprenorilor, Primăria Peștișani, Asociația „Tradiții de pe Valea Bistriței”, Peștișani, Autoritatea Națională de Turism și Primăria Târgu Jiu.

Firicel din Las Fierbinți, la Festival

La Peștișani a venit și actorul Toma Cuzin. Acesta a crescut la Peştişani, și de Gorj îl leagă multe amintiri și vine aici de câte ori are ocazia. „Am venit la Peștișani, cu o ocazie specială, și am venit aici ca să îmi încarc bateriile! Vin aici anual, vin de câte ori am ocazia și îmi încarc bateriile alături de familie, de copiii mei! Este o zi specială, aceste locuri sunt minunat de frumoase și îi invit pe totți românii și nu numai să vină la Peștișani, pe meleagurile lui Constantin Brâncuși cel inegalabil!”, a spus actorul Toma Cuzin, „Firicel” din Las Fierbinți. Copiii prezenți în curtea casei memoriale a lui Brâncuși s-au înghesuit să își facă fotografii cu Toma Cuzin. Cu actorul s-au fotografiat și Ion Călinoiu, dar și vicepreședinții CJ.

Cine a purtat IA

Așa cum promiseseră, Ion Călinoiu, fost președinte al Consiliului Județean gorj și Gheorghe Paraschivu, prefectul de Gorj au venit dis de dimineață îmbrăcați în IE. În port tradițional a fost și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. La Peștișani, Cosmin Pigui, primarul ales al comunității, și-a așteptat oaspeții în costum tradițional gorjenesc, în ciuda caniculei. În ițari, ie minunat de frumoasă și vestă, Cosmin Pigui a primit felicitările tuturor. La manifestările cultural artistice din Poiana Mare din Peștișani, au îmbrăcat IA și Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj, dar și vicepreședinții Ninel Muja și Ciprian Florescu. Cel care nu a îmbrăcat ia a fost Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu, care a venit și la Peștișani în cămașă. Purtătorii de ie au declarat că prima ediție a acestui festival a fost un real succes.

loading...
Loading...

Citește și

FOTO și VIDEO: Super CONCERT la Rovinari! Primarul și soția sa au sărbătorit îmbărcați în costum popular

Weekendul ce tocmai a trecut a fost unul plin de evenimente la Rovinari. Duminică, toți …

Un comentariu

  1. Mda.. ce sa zic… au purtat si ei o zi din an ia si gata sunt gorjeni/romani adevarati. Mare ipocrizie…
    P.S. Am tot vazut si pe facebook ca majoritatea ziarizdelor din gorj au imbracat ia. Imi provocati greata ipocritelor. Pana acum va mandreati cu toale de la firme renumite ca zara sau bershka dar astazi hai sa fim cu toantele ipocrite si sa ne imbalsamam in ie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.