Autorităţile au prevenit inundaţiile… cu PLIANTE: MILIOANE de EURO ARUNCATE pe regularizarea cursurilor de apă şi a viiturilor

inundatii

La finele lunii iulie 2014, o viitură de 5 metri a lovit orașul Novaci. În urmă cu două zile, scenariul s-a repetat, însă, din fericire, cotele dezastrului au fost mai reduse: zeci de gospodării, terenuri agricole, drumuri și podețe din orașul Novaci și din zece sate situate în zona de Vest a județului au fost afectate de inundații.
Ce au făcut autoritățile, în cei doi ani, pentru a preveni inundațiile și pentru a acționa la timp cu scopul de a reduce pagubele provocate de ape? Un plan de management al riscului la inundații, scheme sinoptice, hărți de hazard și zeci de milioane de euro cheltuite pe lucrări de regularizare a unor râuri. Pe hârtie lucrurile stau bine, în realitate însă…

Hazardul nu a fost de partea celor afectaţi de inundaţii

În toamna anului 2012, o comisie formată din delegați ai Ministerului Mediului și Pădurilor, Administrației Naționale „Apele Romane”, Administraţiei Bazinale de Apă Jiu împreună cu reprezentanți de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj și Inspectoratul Județean pentru Situaţii de Urgență verificaseră construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, precum și lucrările de regularizare la cursurile de apă și ajunsese la concluzia că Gorjul era pregătit pentru a face față unor eventuale viituri. ”La nivelul județului digurile sunt bine întreținute, secțiunile de albie au capacitatea de a transporta viiturile”, declara, la acel moment, un oficial al SGA.
În același an, statul român a investit aproape 50 de milioane de euro într-un sistem de prevenire a inundaţiilor şi de gestionare a pagubelor. Sistemul este relativ simplu şi interactiv trebuind doar introduse datele de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi se obţine o simulare a efectelor precipitaţiilor, adică așa numitele ”hărţi de hazard” oferă informaţii punctuale despre inundaţii, cum ar fi extinderea zonei inundate, viteza apei sau adâncimea apei la viituri, precum şi informaţii corespunzătoare anumitor debite.
Deşi era implementat din anul 2013, despre acest sistem şi funcţionalitatea lui nu s-a auzit nimic, de fiecare dată ploaia luând prin surprindere autorităţile.

Marți, 29 iulie 2014: 70 de familii evacuate

O viitură de 5 metri a lovit orașul Novaci, iar 70 de familii au fost evacuate din gospodăriile situate pe Valea Gilortului. După urgie, Guvernul a alocat bani pentru localităţile afectate: un pod rupt de viitură în Albeni a costat 9 milioane de lei, repararea unei bucăţi dintr-un drum judeţean la Crasna 400.000 de lei, iar un drum comunal, la Novaci, 550.000 de lei, lista fiind mult mai lungă şi însumează valori consistente de la bugetul de stat.

Istoria se repetă…

plan-inundatii

Sume la fel de mari se vor cheltui şi în acest an după ce inundaţiile au afectat 43 de gospodării, 7 hectare de teren agricol, șase podețe, 18 km de drum și 14 fântâni, cam în aceleaşi zone: Novaci, Baia de Fier, Hurezani, Crușeț și Licurici. Ironia sorţii face ca în Licurici alimentarea cu apă a comunei să fie aprobată chiar cu câteva zile înainte să vină puhoiul aducând mai multă apă decât şi-ar fi dorit vreodată locuitorii. Cu toate că aici se vor investi 6 milioane de lei pentru reţeaua de apă, în lipsa altor utilități, precum canalizare, spre exemplu, periodic ei vor fi victime ale inundaţiilor, aşa cum s-a întâmplat și luni, 13 iunie, când un drum a fost complet blocat de apele care au luat pe sus câteva maşini și au inundat 20 de gospodării. La Roşia de Amaradia, una dintre comunele greu încercate ba de inundaţii, ba de alunecări de teren, apele au lovit din nou lăsând izolate 21 de familii într-un cătun în care, deocamdată, maşinile de intervenţie au slabe şanse să ajungă dacă va fi nevoie zilele acestea. Drumul a fost distrus de viituri, iar o bătrână a rămas fără agoniseala de o viaţă după ce casa a început să se surpe din cauza umidităţii.

Autoritățile fac pliante și planuri de risc

Instituțiile statului cu atribuții pe linia prevenirii inundaţiilor şi gestionare a pagubelor produse de acestea cheltuiesc bani pe pliante și broșuri frumos colorate: „Implicați-vă! pentru reducerea consecințelor negative produse de inundații”. Doar atât. Planul judeţean de apărare împotriva inundaţiilor lipsește până și de pe site-ul Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, iar dacă există prin vreun raft este stufos şi greu de citit ca şi hărţile de hazard pe baza cărora Administrația Bazinală de Apă Jiu a elaborat, anul trecut, planul de management al riscului la inundaţii pentru bazinul hidrografic aferent, conform cerinţelor directivelor europene, o maculatură, de 186 de pagini, scrisă fără o minimă documentare în teren.

facsimil-novaci
Despre efectele viiturii din 2014, de la Novaci, și lucrările ce trebuiesc efectuate pe Gilort, se amintește într-o frază, pe la pagina 107, în care se face referire la o cale ferată (?!) din zonă, ce ar putea fi în pericol din cauza eroziunii malurilor: „În urma viiturilor din ultimii ani, pe râul Gilort au apărut o serie de eroziuni ale malurilor, puternice şi active, care s-au apropriat în mod periculos de case, obiective social economice, drumuri, cale ferată, punându-le în pericol de distrugere parţială sau totală”.
În ultimii opt ani, ABA Jiu a irosit peste 42 de milioane de euro pentru regularizarea cursurilor de apă şi a viiturilor. Spre exemplu doar pentru regularizarea unei porțiuni a râului Şuşiţa, în zona podurilor din spre Bârsești și cel de la ieșirea din Tg-Jiu spre Bălești, s-a cheltuit aproape un milion de euro. Efectul lucrărilor făcute se vede, mai ales în judeţ, ori de câte ori plouă fără măsură şi zeci de gospodării sunt îngropate în apă, mare parte din aceasta provenind din râuri şi pârâuri prost canalizate.
În iunie 2014, reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj declarau că au în execuţie mai multe lucrări de consolidare şi decolmatare pe cursurile râurilor Gilort și Amaradia. Peste exact o lună de zile, pe acele râuri a venit urgia la Novaci și Bengești Ciocadia.

loading...
Loading...

Citește și

Valoarea fierului sustras din incinta Carierei Lupoaia! Prejudiciul de aproape 100.000 de lei, plătit cu funcția doar de un CFL-ist

Fierul scos, luna trecută, din galeriile fostei Mine Roșiuța, adus la suprafață de angajații de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.