Băcița Mărioara vă așteaptă pe Transalpina cu bucate alese! Tocanul său a ajuns vestit în Europa!

colaj-stana-stefanu-(6)

Stâna Ștefanu a devenit cunoscută în toată țara, căci mai toți turiștii care traversează Transalpina, opresc să guste tocanul și brânza făcute de băcița Marioara Babu din Novaci. Zilnic, aici iau masa sute de persoane, iar proprietarii spun că au avut și zile în care au pregătit și împărțit peste 900 de porții de tocan cu mămăliguță. Turiștii sunt cuceriți de felul de a fi al ciobăniței și familiei sale, de frumusețea peisajului și mai ales de gustul mâncării! Frumusețea peisajelor de munte, norii care ating crestele cu brazi de smarald, soarele care îți mângâie fața îți aduc aminte cât de frumoasă țară avem! Și cât de puțin o cunoaștem!

Degeaba citești ceea ce s-a scris până acum despre Stâna Ștefanu de pe Transalpina! Până nu mergi acolo și până nu mănânci tocanul băciței Marioara Babu, nu ai cum să știi ce înseamnă simplitatea și în același timp bogăția gustului bucatelor de la stână! Aerul curat de munte, mugetul vacilor ce pasc liniștite pe poienița de lângă Stâna Ștefanu, albastrul cerului și mirosul de carne ce fierbe molcom în tuciurile mari, te opresc din drum, oricât de îndărătnic ai fi! Cum coborâți din mașină, mai mulți măgari cer, în felul lor, ceva de mâncare, iar dacă aveți cumva biscuți sau alte dulciuri, nu fiți egoiști! Dați-le și lor! Parcarea stânei este plină de mașini din toate colțurile României, ba auzi și câteva vorbe străine, cu toate că nu a trecut de ora prânzului. Turiștii așteaptă, cu toții, cuminți, o porție de tocan și farfuria de lut plină cu bucăți albe de brânză grasă! O persoană plătește 15 lei pentru un tocan, murătură, smântână și brânză. Iar porția nu e mititică! Și cum pe lângă merge o cană mare cu sirop de brad, băcița ți-l aduce de îndată! „Cel mai bun și gustos tocan pe care l-am mâncat! Și am mai încercat! Venim de la Vâlcea și mergem la Alba Iulia, pe Transalpina! Am venit pe Novaci, Rânca și trecem la Sebeș și apoi la destinație. Nu aveam cum să nu oprim aici, am auzit pe mulți că mâncarea este extraordinară! Și au avut dreptate”, a spus un turist. „Felul în care ne-a primit doamna ciobăniță ne-a plăcut mult! Om cald, primitor. A vrut ca noi să ne simțim bine și chiar așa a fost. Mâncarea a fost extraordinară! Brânza bună rău, cum se zice”, a spus un sibian venit pe Transalpina.

Oameni sinceri și primitori. Bucătari desăvârșiți

stana-stefanu-33
Marioara Babu este din Novaci și a devenit cunoscută de mii de turiști pentru că și-a transformat stâna în loc de popas pentru cei care o vizitează vara Transalpina. Stâna Ștefanu de pe Transalpina este una dintre atracțiile turiștilor care se plimbă pe cea mai înaltă șosea din România, drum care atinge înălțimea de 2.125 metri. Marioara Babu și soțul ei se ocupă de mâncarea pe care o servesc, contracost, turiștilor, dar și de stână. Numele stânei provine de la muntele unde se află, Ștefanu, și din punct de vedere administrativ se află pe teritoriul județului Vâlcea. Familia de ciobani are la stână în jur de 600 de oi. Mâncarea tradițională, cojoacele ciobănești din lână, câinii ciobănești mioritici, măgărușii și odaia amenajată tradițional sunt principalele atracții ale stânei Ștefanu. Stâna este deschisă pentru turiști de șase ani și numărul celor care poposesc aici a crescut de la an la an, pe măsură ce s-a răspândit vestea. „În fiecare zi prepar oaie la ceaun, la care nu punem decât sare și nimic altceva. Brânza este făcută cu cheag natural, este de la oile noastre. Facem și tocan de vițel. Lumea îl caută mai ales pe cel din carne de oaie! Turiștii își fac poze cu cojoacele, cu ciobăneștii mioritici, cu măgărușii. Unii turiști își iau cojoacele pe ei și ies la măgarii care stau în drum. S-au învățat acolo că le mai dau oamenii să mănânce. Pe toți oaspeții îi primim cu drag, ne calcă pragul trebuie să plece mulțumiți. Ne bucurăm când le place mâncarea și nu am avut plângeri până acum. Îi așteptăm cu mare drag! și dânșii observă asta“, a spus Marioara Babu.

Poți dormi la stână!

stana-stefanu-(8)

Cei care doresc să aibă parte de o experiență de neuitat, pot să doarmă lângă Stâna Ștefanu, afară, la fel ca ciobanii, înveliți în cojoace groase de oaie. Străinii au fost cei care au petrecut de cele mai multe ori nopți la stână: „Au venit străini! Ei sunt cei care au vrut să și doarmă aici, așa că au petrecut noaptea afară, sub cojoacele noastre de lână. Ultimii erau din Spania. Au mai trecut pe aici italieni, nemți, europeni, în special. Au mâncat aici și ne-au lăudat tocanul! Unii dintre ei au spus și prietenilor. Au postat fotografii pe Facebook”, a spus Bogdan Babu, 35 de ani, fiul băciței Marioara. Dacă nu ați trecut pe la Stâna Ștefanu, nu o ratați! Nu veți regreta!

loading...
Loading...

Citește și

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri, marcată și la Târgu Jiu

Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog …

4 comentarii

  1. cati km sunt de la Ranca la Stana Stefanu ?

  2. Vrajeala, mamaliga sarată morugă, mamaliga nefiartă si cu cocoloase, mai moale, sa smecherit ciobanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.