Bani pentru biserică! Cât cer preoţii pentru o nuntă sau un botez!

Câţi bani percep preoţii pentru evenimente precum nunţi sau botezuri? Este o întrebare extrem de justificată, în contextul în care pe adresa redacţiei am primit mai multe sesizări, în care constănţenii spuneau că au plătit chiar şi 3.000 lei preoţilor care au oficiat o cununie sau un botez. 

Pentru a afla cum stau lucrurile, am încercat să stăm de vorbă cu preoţii parohi ai mai multor biserici din municipiul Constanţa şi am luat un punct de vedere al Arhiepiscopiei Tomisului, în legătură cu acest subiect. Întrucât o parte dintre sesizări au ca subiect sume exagerate percepute de preoţii Bisericii „Sf. Mina” din parcul Tăbăcărie, am discutat cu actualul paroh al bisericii, Claudiu Banu, pentru a ne expune punctul său de vedere despre aceste acuzaţii.

„Sumele pe care le vehiculaţi sunt imposibile. În acest moment, contribuţia pentru cununie este de 300 lei, pentru această contribuţie se eliberează chitanţă, iar banii merg către construcţia unei case de copii. La botez, contribuţia este de 200 lei, iar suma merge la aceeaşi casă de copii, pe care parohia noastră o construieşte în Techirghiol. În ceea ce priveşte preoţii şi numărul celor care participă la slujbă, trebuie să ştiţi că fiecare parohie are un număr de preoţi. Dacă o persoană vrea doar un singur preot, trebuie să meargă la o parohie cu un singur slujitor. Totuşi în ceea ce priveşte sumele exagerate de care faceţi referire, poate au fost date pe vremea fostului preot paroh, Nicolae Picu”, ne-a precizat Claudiu Banu, preotul paroh al Bisericii „Sf. Mina”.

„N-am ce să vă spun, v-am pupat din mers“ 

În timp ce unii preoţi sunt de acord să vorbească deschis despre acest subiect, nu acelaşi lucru se poate spune despre alţi slujitori ai Domnului. Încă de la sosirea la Biserica „Sf. Ioachim şi Ana”, reporterul şi fotoreporterul ziarului „Cuget Liber” au fost întâmpinaţi cu… închiderea porţii, pentru a nu pătrunde în lăcaşul de cult până la venirea preotului. După 10 minute, Viorel Ciupercă, preotul paroh al bisericii, şi-a făcut apariţia şi nu părea dispus să vorbească, fiind destul de reticent la vederea presei.

Întrebat despre taxele percepute de biserica aflată sub administrarea sa, Viorel Ciupercă a avut o atitudine cel puţin deplasată, declarând:

„Nu am ce să vă spun, v-am pupat din mers. Nu este vorba că nu vreau să discut cu dumneavoastră, dar avem nişte reguli care trebuie respectate şi trebuie să vorbiţi cu purtătorul de cuvânt. Dacă ceilalţi preoţi au vorbit cu dumneavoastră, probabil că le place să scoată castane din foc cu mâna goală şi ar putea răspunde pentru că nu au respectat nişte chestiuni interne”. 

sursa: cugetliber.ro

loading...
Loading...

Citește și

O casă din Runcu a luat FOC! Două autospeciale au ajuns la fața locului!

In aceasta dimineata ISU Gorj a fost solicitat sa intervina pentru stingerea unui incendiu izbucnit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.