Banii, unde sunt banii de parlamentare?!

ionut-catrinaAm fost surprins, săptămâna trecută, când am citit/auzit detalii privind sumele necesare unei persoane pentru o campanie „decentă” la parlamentare. Unul dintre liderii liberali a lansat în „dezbatere publică” suma de un milion de lei. Adică… nici mai mult, nici mai puțin de 10 miliarde de lei vechi! Te cam ia usturimea la ochi doar dacă numeri zerourile, pe bune! Desigur, suma este imensă, dar ea ar putea fi explicată… după cum urmează:

1. Poziția ta, persoană „cotizantă” cu suma de 1 milion de lei, trebuie să fie prima sau cel mult a doua pe listă. La banii ăștia, poziția a treia este egală cu zero, neducând spre Parlament clar. Așadar, putem înțelege zvonurile despre asemenea sume în contextul în care nu-s multe locuri eligibile la mai toate partidele politice, pe lângă reducerea numărului de parlamentari (probabil s-a mers pe micșorarea târlei ce populează Parlamentul României, nerespectându-se nici până azi referendumul de acum câțiva ani!).

2. Când se aruncă pe masă – dacă se aruncă, desigur – asemenea numere, se ajunge la un total demn de filmele cu mafioți. „Bob cu bob” se face porția de mazăre cu cărniță gustoasă, corect? Așadar, la două locuri pe lista fiecărui județ… se adună o sumă de pici din picioare de emoție. Pe bune, te ia cu tremurici când socotești că ies peste optzeci de milioane de lei! Frate, ești nebun?!?! Apare întrebarea următoare: după ce elimini din ecuație suma ce poate fi cheltuită în mod legal pentru un asemenea tip de campanie, ce faci cu restul?! Rest destul de baban, din care – aferent doar unei poziții pe listă – pot trăi mulți români fericiți vreme de două-trei generații. Legea nu prevede o cheltuială prea mare pentru un candidat la parlamentare, deci… unde se regăsește diferența până la 100%? Mergem mai departe cu logica, da?

3. Presupunând că firul nu se termină brusc, iar diferența este enormă, înseamnă că „rețeaua de distribuție” este lungă și relativ complexă. Adică, mai pe înțelesul românilor – mari cititori de presă și amatori de bârfă –, trebuie să dai din bani. Cui? E simplu: la cel/cei care acceptă candidatura ta eligibilă. Persoanele astea sunt de la județ în sus, ajungând, pe logica cititorului de presă, până sus de tot, la barosanii ai mari. Dar cum, vreți să spuneți că există persoane care pun mâna pe bani pentru a promova sau a pune pe listă alte persoane?! Eu nu cred așa ceva, chiar dacă DNA, la momentul ăsta, cercetează nume sonore pentru aceeași speță la alegerile din 2012.

4. Dacă toate punctele de mai sus ar fi valide, rămâne totuși întrebarea: merită să dai 1 milion de lei pentru un singur mandat de parlamentar? Adică sunt la paritate salariile + pensia specială aferentă cu milionul pe care l-ai aruncat „undeva”? Sau mai sunt la mijloc alte „permutări, combinări și aranjamente” de-a lungul celor patru ani de șmecherie, care ar face rentabilă „cheltuiala” ta? Cam așa pare.

Lăsând la o parte speculațiile de mai sus, care ar putea fi dovedite ca nefiind speculații strict de cei ce dețin adevărurile supreme, suntem convinși că afirmația privind asemenea sume a fost făcută la supărare, fără să se ia în calcul reacția clasei politice, a presei, a oamenilor simpli.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

15 comentarii

 1. Dacă vă macină curiozitatea extrem, nu va i-a somnul până nu se confirma una , sau toate „ipotezele de lucru” privind finanțările partidelor, de ce nu încercați să stați 5 minute de vorbă cu colega dvs. Ultima Ora? Cu siguranta e mai informată si mai ” inspirata” decat dumneavoastra! A semnat un 3 ore , 10 articole scrise de alții! Nu a ” iertat” nimic! Antene, PRO tv, Click,WAW, BAU, CRAU, stiripesurse, etc! Concluzia e că a devenit cu mult mai informată decat toata redactia! I-a întrebati, de curiozitate macar, de banii ăia de campanie, nu a găsit vreo stire? Si o semnati dvs., colegial! Ultima Oră, esti cel mai tare redactor de la Domino! Si probabil,nici nu ai diploma de Bac!

  • Articolul de față a fost postat la 0.00 și are aproape 200 de vizualizări. O singură știre de la ,,Ultima oră” apărută după ora 12.00 are peste 300. Ziarul ca să ,,trăiască” are nevoie de cititori. La jurnal, ca mai peste tot, nu trebuie să faci ce-ți place ci ce-ți cer ,,beneficiarii”. E vina barmanului că se cere mai mult ,,Hațegana” decât ,,Heineken”? Citiți un ziar care luptă să trăiască nu o revistă de cultură. Cred, cu toată deferența, că tripleta de elitiști ce ne faceți onoarea de a vă alătura nouă, vulgului, în citire acestei publicații, sunteți nedrept de critici cu redactorul de la ,,Ultima Oră”! Nici măcar nu cred că o faceți din revoltă față de acest mod de a face presă (v-ați îndrepta spre altă publicație) ci din dorința de a epata, de a vă arata unul altuia și împreună nouă cât, sunteți de cultivați , acțiune, cel puțin în a doua situație, în van pentru că noi oricum nu ne dăm seama. Sper să nu vă simțiți jignită, bănuiesc că Wagner este limita de jos a preferințelor dv. muzicale, dar vă recomand respectuos să ascultați cântecul lui C. Cojocaru ,,Nu mă face că-s țăran”!P.S. Ca să nu mai pierdeți din prețiosul dv. timp cu cercetările, vă pot spune că nici eu nu am diplomă de Bac. Am înțeles de la Nea Maftei, cel care-l conducea pe cel de la Sulina, că nici nu-ți trebuie așa ceva. Important este să fii om. Om bun!

  • Mai mult ca sigur bunicul tau nu a avut diploma de bac si la fel de sigur te-a intrecut mereu la bun simt si educatie ( alta decat cea pe care o tot etalezi tu pe aici ! )

 2. Nu am ce comenta în plus față de cele deja scrise privitor la posibila sumă de 1 milion de lei. Toate cele bune! 🙂

 3. TN si draga tisa Elena!
  In buna traditie olteneasca, nu ati inteles nimic din comentariul meu! Am fost jalnica si nesimțita, dând dovadă de o precară educatie si lipsita de bun simt, asa este? Am jignit-o pe nedrept pe inegalabila Ultima Ora, cea care se străduieste din răsputeri să ne tina , asa cum poate ea, bine informati!! Atac la persoana!! A copiat toate articolele, si ce? E cu mult mai inteligenta si de ” succes” in comparație cu Catrina, concediați-l!! Sa scrie la gazeta doar Ultima Ora, bate-ti Washington Post la numarul de abonați!
  Ce care ” boboru” , TN, asa este?? Cu prostii prin prosti spre cele mai inalte culmi ale prostii!!
  Presa?? INFORMAȚIE, COMENTARIU,CRITICA, A PATRA PUTERE IN STAT,CÂINELE DE PAZA AL DEMOCRAȚIEI ??😂😂😂MARS, MĂ!! CE SE CERE!!
  CONCLUZIE: TN, Ai un cuvant de spus, votezi in redactie? Concediaza l pe Actrita, nu-l citeste nimeni, in cinci editoriale nu a strâns 1000 de cititori unici, Horvath mai putin cu 200!!
  Elena, esti din redactie, ai acces la adresa mea de mail , vei constata ca e NUMELE meu + anul nasterii, esti curioasă ce studii avea bunicul meu? Cel matern -inginer constructor nascut la 20 de km de Cernăuti! Cel patern, medic veterinar! Si da, mai educati si cu mult mai mult bun simt in comparație cu mine! Aveau pe cine si de ce sa respecte!

  • Draga George, ma enervezii…indiferent cat de perfecti ne prefacem a fi,tuturor ne lipseste cate ceva!Tie iti lipseste…. ”Ultima Ora ”adaptata la tine insusi!Sa auzim numai de bineee!

  • Apucasem să beau un rachiu inainte de a pleca la tăiat de coceni( nu știți dv. ce-s ăia, că la Cernăuți,sau pe aproape, le zice altfel) dar nu pot să fiu atât de ,,țăran” și să ignor augustul dv.comentariu, care mă bucură. Mă bucură să îmi confirme că nu m-am înșelat privitor la caracterul dumneavoastră. Mai departe să știți că nu am spus niciodată că nu-mi place Dl.Profesor Catrina( dimpotrivă) și prefer stilul ,,clikist” al ,,Ultima Oră” ci că stilul acesteia este impus de viață nu că ar caracteriza-o. P.S.Nu a fost nimeni curios privitor la studiile onorabililor dv. bunici ci ați simțit oportunitatea, pe linia caracteristică, să mai punctați odată. Dacă bunicii ar fi fost țărani, de acolo de unde ,,s-a născut veșnicia”( îmi place și mie să mă dau mare) v-ați fi făcut că nu observați chiar o cerere expresă în acest sens. Să știți că țăranii de la țară sunt infinit mai buni decât… ,,țăranii” de la oraș!

  • Rachiul de care vorbeam (bată-l vina!), chiar și puțin, lasă urme la vârste mea și-mi întrerupe gândurile. Vroiam să vă mai spun că bunicii dumneavoastră (probabil cu Diplome de Maturitate) au și dumnealor o contribuție însemnată la faptul că azi nu prea mai ai… ,,pe cine și de ce să respecți”. Cu admirație, dar fără respect: T.N

   • Domnule , esti o poezie de om sau , mai degraba , un pamflet 🙂 . Parca te cunosc de cand lumea !

    • Dragi postaci, Elena Prim si TN! Rachiul afecteaza neuronul si echilibrul! Pai bine mai, ati ajuns sa va injurati reciproc? Si mai stati si unul langa altul in redactie! V-au trebuit 3 ore sa va dati parola!! INNA, acum esti si Elena??? Pamfletarilor!! Pai ce ar putea sa inteleaga ” don profesor” pe care-l respecti si admiri, cand compari rezultatul exercitiului sau jurnalistic , ( sau mai bine-zis dilemei/ mirarii jurnalistice)care a luat in 12 ore atatea aprecieri , cat Ultima O( a)ra in 5 minute?? Ca e genial , nu? Dar ca si Eminescu, neinteles de contemporani! Lasati domnule Catrina, contati pecaprecierile sincere ale urmasilor -urmasilor lui TN si Elena, care vor recunoaste sincer ca au avut niste inaintasi prieteni cu rachiu , secera si cio…, pardon , coceanu’!

     • Ai dreptate; rachiul, dacă-i prea mult, afectează neuronul și echilibrul! Pentru consumatori se acordă totuși circumstanțe atenuante. Ce ne facem cu cei ce nu consumă și-s atât de…dezechilibrați?! Despre neuron nici pomeneală, că altfel ai fi înțeles că n-am făcut niciodată vreo comparație, pen’că am învățat în atâtea zeci de ani că nu compari merele cu perele ;altul era șpilul dar…e grele! P.S. Oricât de mult ai disprețui rachiul, nu-i dreaptă discriminarea; ȘI EL ar trebui articulat.

 4. Wow!!Am infrant, asta da promtitudine! „Para” mea a avut efect, v-au trecut deja „de noapte”?? Postaci de noapte!! E deja sub demnitatea mea, sa tastez cu stanga, eu fiind dreptaci, in timp ce conduc spre casa, razboindu-ma cu niste postaci de mana a saptea! Foame mare? Hai bai TN, mai baga una sa-ti fac rating, poate ai familie grea si te-a taiat patronul de la amaratii aia de cativa lei!! Bine bai, da o meserie nu puteai si tu sa inveti?Ai auzit de programul ” a doua sansa”? Daca esti dispus la un nou inceput , nu mai sta cu ochii beliti pe monitoare cum se uita curca-n lemne, da-mi un mesaj- ” Da, vreau”- pe adresa de mail de pe care postez eu( nu te descurci, roaga adminul ) si te inscriu eu, pe barba mea, la o scoala de meserii! Si te invata tetea moka! Rachiiuuu, consumat in timp ce tai coceanuuuu -n-are articol!! Arde-i pe toti , domnule Faget! Rebrenduieste-te, ca e jale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.