Cafenele publice pentru CONSULTAREA tinerilor din Târgu-Jiu

proiect-elevi-22

Ministerul Tineretului şi Sportului a creat o rețea de lucrători de tineret, denumită tineREȚEA, care organizează la nivel național o serie de evenimente de consultare. Tineri din toată țara au ocazia să participe în cadrul unor evenimente de consultare din sfera dialogului structurat în perioada iunie – noiembrie 2016. Scopul rețelei este de a identifica nevoile reale ale tinerilor punând în practică dialogul structurat. Și la Târgu-Jiu, tinerii s-au implicat în acest proiect.

Proiect-elevi-1

Totodată își propune să formeze tinerii pentru a fi implicați în activități de tineret și voluntariat. La nivelul fiecărui județ, rețeaua de lucrători de tineret va realiza 4 activităţi din sfera consultării și a dialogului structurat și o activitate de formare în comunitățile în care sunt activi. Sunt preconizate 168 de evenimente și 42 de cursuri în toată țara la care sunt așteptați aproximativ 3.000 de tineri. Activităţile fac parte din proiectele Lucrătorului de tineret finanţate de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi Dialog Structurat cu tinerii 2016 co-finanţat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus +. Săptămâna aceasta, marți, a avut loc prima consultare din cadrul Proiectului Naţional #tineREŢEA – Dialog Structurat 2016, iniţiat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de Forumul Tinerilor din România, intitulată „Comunicare pentru INOVARE”. Evenimentul a avut loc la Centrul de Tineret din Târgu-Jiu, într-un cadru perfect pentru un schimb dinamic de idei, propuneri şi perspective, eveniment moderat de lucrătorii de tineret Crina-Adriana Gurică, Maria-Rocselana Verdeș și reprezentantul Direcției Județene de Tineret Gorj, Mirela Drăgulescu. 23 de tineri, cadre didactice, reprezentați ai ONG-urilor și autorităților locale: DJTS Gorj, Horațiu Gorun, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” și Fundația Cultural Științifică „Gheorghe Magheru” – Marius Buzera, Carmen Dănăricu, Carmen Vulpe, Emilia Mocanu, CJRAE Gorj – Daniela Șcheau, Cristina Mirea, CSEI, Monica Tănăsoiu, Simona Sgondea, Vlădoiu Adela, din partea Consiliului Județean al Elevilor, Anca Bolborea si Carmen Ciortan, au participat la Cafeneaua publică cu tema: „TU faci parte din comunitate!”.

Trei ore de dezbateri

proiect-elevi-5Atmosfera a fost relaxată și prietenoasă. Cei prezenți la acest eveniment au fost invitați la fiecare masă din cadrul Cafenelei Publice și au răspuns întrebărilor adresate de către moderatorii: Daniela Șcheau, Mirea Cristina, Dănăricu Carmen, Vulpe Carmen, Sgondea Simona, Vlădoiu Adela, Tănăsoiu Monica. În cadrul consultării, au fost dezbătute timp de aproximativ trei ore întrebările formulate la Conferinţa Europeană de Tineret din cadrul trio-ului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene format din Olanda, Slovacia şi Malta, urmând ca raportul să fie direcţionat către Ministerul Tineretului şi Sportului şi, mai departe, către Uniunea Europeană. Consultarea s-a organizat pe baza metodei cafenelei publice, în vederea unor răspunsuri eficiente şi complexe, care să identifice problemele tinerilor, dar şi potenţiale soluţii. Fiecare rundă a durat 20 de minute, existând totodată un coffee break, care i-a apropiat pe tineri şi i-a încurajat să continue schimbul de idei şi de experienţe, astfel încât evenimentul poate fi numit un adevărat succes. „Sintetizând activitatea, se poate sublinia prin trei cuvinte: implicare, conştientizare şi responsabilizare. S-a realizat un schimb interactiv de idei, de propuneri şi experienţe care au conferit diversitate şi dinamism evenimentului, dar care, mai presus de orice, şi-au îndeplinit obiectivul: au identificat deficite, nevoi, inconvenienţe, dar și potenţiale soluţii cooptând tinerii într-un context nonformal, benefic şi eficient, care i-a determinat să creadă că vocea lor poate şi trebuie să se facă auzită. S-au depistat probleme actuale și reale, s-au prezentat idei noi și s-au găsit soluții eficiente. A fost un Dialog Structurat cu și pentru tineri. Ei au fost axa în jurul căreia a gravitat toată discuția, ei au fost ținta, dar și resursa activității”, au transmis lucrătorii de tineret, Crina Adriana Gurică – Liceul Tehnologic Roșia-Jiu și Maria-Rocselana Verdeș, Fundația Cultural Științifică „Gheorghe Magheru”, Târgu-Jiu.

loading...
Loading...

Citește și

De ce a luat foc aparatul de comandă și control de la grupul 7 al SE Turceni!

În data de 13.03.2018, la grupul energetic nr.7 al Sucursalei Electrocentrale Turceni a apărut un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *