Călinoiu a pierdut procesul cu ANI. Decizia instanței îi dă peste cap planurile politice

Calinoiu-(2)-cmk

Cu doar câteva minute înainte de a-și pierde, oficial, calitatea de președinte al Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu a aflat, ieri, decizia Curții de Apel Alba- Iulia care a judecat acțiunea formulată de acesta împotriva raportului inspectorilor de integritate prin care fusese declarat incompatibil. Instanța a admis excepția tardivității formulării acțiunii, ridicată de Agenția Națională de Integritate (ANI) și a respins acțiunea lui Călinoiu, ca fiind formulată peste termenul legal. 

În ultimele minute ale mandatului său de președinte…

… chiar în momentele în care consilierii aleși recent intrau în ședința de constituire a noului Consiliul Județean Gorj și de alegere a noii conduceri, Curtea de Apel Alba-Iulia a dat soluția în cauza Călinoiu vs. ANI. Judecătorii au considerat întemeiată excepția ridicată de ANI cu privire la tardivitatea formulării acțiunii lui Călinoiu, peste termenul legal. În același timp, instanța a respins ca tardivă acțiunea fostului președinte Călinoiu împotriva raportului prin care fusese declarat incompatibil, fără a mai judeca cererea pe fond.
Curtea de Apel Alba Iulia a respins și cererea de intervenție accesorie pe care o formulase Inspectoratul Școlar Județean Gorj în favoarea lui Călinoiu. Practic, în acest moment, Călinoiu rămâne incompatibil,în condițiile în care raportul inspectorilor de integritate nu a fost desființat de o hotărâre judecătorească.
Cu toate astea, soluția Curții de Apel Alba-Iulia nefiind definitivă, nu-i încurcă, deocamdată, planurile politice lui Călinoiu. Acesta poate candida la alegerile parlamentare din această toamnă, doar dacă va declara recurs, în termen de 15 zile, împotriva soluției date de Curtea de Apel Alba Iulia și numai în cazul în care Înalta Curte de Casație și Justiție nu va da verdictul final în acest dosar, până în ziua alegerilor.

Judecat pentru fals în declarații

În iunie 2015, ANI l-a declarat incompatibil pe Ion Călinoiu, întrucât în perioada exercitării mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a deţinut simultan şi funcţiile de expert în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2012, şi expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social, expert consorţiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, în perioada 1-31 iulie 2013. De asemenea, din cauză că nu a menţionat, în declaraţiile de avere depuse în 11 iunie 2013 şi 12 iunie 2014, veniturile obţinute în baza contractelor încheiate cu CNDÎPT şi, respectiv, cu ISJ Gorj, au rezultat indicii privind săvârşirea de către Călinoiu a infracţiunii de fals în declaraţii, iar ANI a sesizat Parchetul.
La câteva zile după ce ANI a comunicat public faptul că președintele CJ Gorj, la acea dată, este incompatibil Călinoiu a contestat raportul de integritate, însă a uitat să timbreze acțiunea. Până să se judece cererea de reexaminare a acesteia, care a fost respinsă ulterior, Călinoiu a formulat o nouă acțiune. La finele anului trecut, acesta a solicitat ÎCCJ ca dosarul să fie strămutat de pe rolul Curții de Apel Craiova, iar instanța supremă a admis cererea și a decis ca această cauză să fie judecată de instanța similară de la Alba Iulia.
Între timp și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu au definitivat cercetările și l-au trimis în judecată pe Călinoiu pentru fals în declarații, dosarul aflându-se la al patrulea termen.

loading...
Loading...

Citește și

Lista CÂȘTIGĂTORILOR festivalului Tineretului

O nouă ediție a Festivalului Tineretului a avut loc la Godineşti duminică pe scena nou …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.