Când mori pe stradă…

ionut-catrinaÎn mentalul colectiv al românilor (chestia aia de genul „spirit de turmă”), a avea permis de conducere este „must have”. Nu ai carnet de șofer, nu ai valoare, frățică! Practic, într-o gândire simplistă, dar plină de prejudecăți, nici nu ar trebui să existe oameni fără carnet de B, C sau alte combinații de litere. Așa se face că tot soiul de specimene, care mai de care mai cretine, au ajuns să fie șoferi, deși nu știu să citească, să scrie sau, mai grav, au probleme legate de capacitatea craniană. De vreo câțiva ani, însă extrem de timid totuși, s-au mai înăsprit condițiile de a obține permis de conducere. Consecințele permisivității obținerii dreptului de a șofa? Iremediabile!

Debutul lui septembrie a fost tragic pentru Tg-Jiu și județ: numeroase accidente rutiere, pagube materiale însemnate, persoane schilodite, de-a dreptul mutilate și, infinit mai trist, ființe moarte. Da, cele mai multe tragedii de acest fel sunt provocate de viteză, apoi de nerespectarea semnelor de la marginea drumurilor. Așa se face că tot soiul de „regi ai șoselelor”, ce se văd probabil în oglindă drept zmei, căpcăuni și alți barosani de prin basme, ajung să pună viața în pericol a tuturor. Nu ai siguranța că pe trecerea de pietoni nu apare un grăbit, un neatent, un dobitoc sau un vitezoman care să te ia pe bord, să te arunce câțiva metri buni sau să te calce efectiv, trecând cu roțile mașinii peste trupul tău contorsionat…

Sigur, atunci când dau testarea practică având alături un ofițer de poliție, toți zmeii merg cu a doua maximum, că așa le-a spus instructorul. Nu prea ai cum să-ți dai seama că vreunul dintre aspiranții la statutul de șofer este bolnav de viteză, căci suflă și-n iaurt până să se vadă cu țidula-n buzunar. Apoi, haotic, fără să aibă experiență, se sparg în figuri adolescentine. Îi vezi la trecerile de pietoni, când pleacă cu scârț; îi vezi cum bagă 100 km/h (deseori peste viteza asta) pe Ecaterina Teodoroiu sau pe tronsonul de la „Tudor Vladimirescu” la Piața Mare, fără să se uite prea mult la pietoni… Așa apar tragedii în urmă cărora ești sunat acasă sau vizitat la ușă să fii anunțat că o persoană dragă a murit pe trecerea de pietoni sau cine mai știe cum… Doamne ferește!

Sunt convins că mulți dintre cei care calcă pedala nu sunt teribiliști sau cretini, ci doar se grăbesc undeva. Cele cinci minute în plus sau în minus fac de foarte multe ori diferența între viață și moarte. Doar că realizăm acest lucru când pierdem ființe sau când asistăm pur și simplu la tragedii. Ne propunem să nu facem cum fac alții, dar uităm peste alte cinci minute… Apoi iar ne amintim. Și tot așa, fără să permanentizăm grija pentru viață. A noastră sau a celor din jur.

Sigur, au murit și vor mai muri oameni accidentați de mașini. Dar nici nu sunt semnale că șoferii sunt mai atenți, mai vigilenți… Trăim într-un mileniu al vitezei și al lipsei de timp, acesta comprimându-se parcă. Scuza asta o aud zilnic, dar este jalnică deja. Te grăbești? Pleacă de acasă cu zece minute mai devreme. Drumurile din România nu permit, în condiții de maximă siguranță, atingerea unor viteze prea mari. Așa că nu vă bateți joc de ceilalți participanți la trafic, fie ei șoferi sau pietoni. Dacă de viața voastră nu vă pasă, măcar la restul gândiți-vă! De ce să moară nevinovați pentru viteza voastră criminală sau pentru neatenția de la volan?! De ce?!

Trist e că mă întreb retoric, căci în trafic… viteza se pupă franțuzește cu moartea.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

Un comentariu

  1. ”Nu pierde vremea”pare sa spuna cultura noastra dar lecturand materialul tau am ajuns la concluzia ca nu mai reusim sa ne confruntam cu orbirea noastra.Ne-am transformat,oare, in ce nu vrem sa fim-”regi ai soselelor”,”bolnavi de viteza”,teribilisti,cretini ,neatenti ….cu toti participanti la trafic,soferi ori pietoni???Concluzia mea este ca SINGURUL LUCRU RAU in viata cuiva,si aici ma refer strict la soferi,ESTE ATITUDINEA pe care o au.Cei mai multi reactioneaza,suntem inclinati vesnic sa atacam, in loc sa actionam!Daca o persoana le-o ia inainte in trafic,ei il blocheaza pe urmatorul sofer care vrea sa schimbe benzile,daca un sofer vorbeste urat celalalt raspunde cu aceeasi moneda!Daaa…unii mai putenici decat altii,smecheri si mai smecheri!!!Suntem pe punctul de a reusi esuand dar in esenta cei mai multi soferi nu sunt demni de piedestalul pe care il pune societatea! Am ajuns ”taramul tuturor posibilitatilor”!Nu?Dar..lumea este plina de epave needucate!Numai bine tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *