Când se trezesc şi când dorm sindicatele şi alte organizaţii profesionale

mihaela-horvathÎnainte şi în timpul campaniilor electorale, se trezesc toţi. Patru ani de zile, zac. Şi stau aşa în nesimţire, în timp ce lăturile curg în fiecare domeniu de activitate şi în toată viaţa noastră socială. Sigur, e bine cu protestele. Să fie. Să fie masive. Cele mai masive. Interesant este cum şi când se produc.

Sigur că tehnocraţii au ajuns, chiar şi spre uluirea lor, la vârful ţării. Pe un val cât un tsunami de profundă nemulţumire şi durere. Că aşa a fost să fie. Am fost martor al multor campanii, ai ultimilor 20 de ani. De fiecare dată am zis: se va schimba ceva. Nu se poate altfel… îmi ziceam. Pe naiba! E acelaşi rahat cu moţ. Ba chiar s-a făcut o întreagă hazna.

Doar un exemplu: cazul Rarinca i-a lăsat muţi şi surzi pe judecători, când unii, fix atunci, ar fi trebuit să se revolte. Chiar atunci ar fi fost să simt spiritul dreptăţii cum bântuie naţiunea. Doar Dumnezeu ştie câte cazuri Rarinca zac în marea ogradă a justiţiei. N-a fost să fie, dar e acum: proteste cu banderolă. Înainte de campania electorală pentru parlamentare. Magistraţii sunt supăraţi pentru că Guvernul a decis să excludă judecătorii şi procurorii din rândul bugetarilor care beneficiază de prevederile ordonanţei de urgenţă care reglează inechităţile salariale şi, au protestat cu banderole.. Deci, cam atât. Transportatorii, cadrele medicale, toţi s-au trezit cu forţă şi în forţă. Pe mine mă consternează pacea socială între campaniile electorale.

Protestele masive, sănătoase, ar trebui să aibă loc de fiecare dată când se întâmplă ca statul şi reprezentanţii lui să facă un abuz. Din păcate, exerciţiul grevelor, protestelor, revoltelor, paşnice evident şi obligatoriu, ne lipseşte cu desăvârşire. La noi, se tace câte patru, sau cinci ani, după caz. În pragul alegerilor, lumea ia foc, de parcă până atunci totul a fost armonios, iar echitatea a domnit peste toate ramurile de activitate în economia naţională.

Explicaţia ar fi că suntem toţi în contratimp. Alta, că organizaţiile profesionale şi organizaţiile sindicale sunt mânate de interese intra, extra, de grup sau din prostie şi iresponsabilitate.

Rândurile de mai sus sunt simple observaţii.

În rest, „O luptă-i viaţa; deci te luptă/cu dragoste de ea, cu dor”…!loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.