Cânepa, abandonată de FRICĂ de români, bună pentru olandezi

La Sebeş, un cetăţean olandez a ajuns să exploateze cea mai mare suprafaţă cultivată cu cânepă industrială din România pe care o foloseşte în propria fabrică pentru a produce fibre. Produsul ajunge, în final, pe mai multe modele de BMW, Mercedes, dar şi Bugatti.

Cândva o mină de aur pentru România, care ajunsese al treilea cel mai mare producător european, cultura de cânepă din ţara noastră a ajuns să nu mai existe, practic, după ce planta a fost trecută pe lista narcoticelor, făcând cultivarea ei periculoasă din punctul de vedere al investitorilor. Însă domeniul începe să reînvie cu ajutorul unor investitori olandezi. HempFlax, cel mai mare procesator olandez de cânepă, a devenit şi cel mai mare cultivator din România, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către Agenţia de Plăţi pentru Agricultură. În fabrica pe care o operează de la începutul acestui an, olandezii produc fibră de cânepă necesară în industria auto pentru profilele de uşi. Cu cânepa din Sebeş se lucrează astfel uşile de la patru serii BMW, unele modele Mercedes şi, în cantităţi foarte mici, Bugatti.

600 de hectare de cânepă în Alba

Cele trei societăţi pe care HempFlax le controlează în ţara noastră,  Agraficient, Dronkers Ground SRL şi Agro Paraiso Sebeş SRL, exploateză în Sebeş, Pianu şi Petreşti, judeţul Alba, aproximativ 600 de hectare, reprezentând jur de 90% din suprafaţa totală cultivată cu cânepă din România, după ce, în 2012, a început la drum cu numai 25 de hectare.

Potrivit termene.ro, cele trei societăţi sunt deţinute sau administrate de cetăţeanul olandez Lucas Mark Reinders .

În luna aprilie a acestui an, compania olandeză a inaugurat prima unitate de procesare a tulpinilor de cânepă, singura din România, pe care a construit-o la Sebeş, în urma unei investiţii de 5 milioane de euro. În ţara noastră mai există o singură unitate de procesare a seminţelor de cânepei, la Salonta, unde omul de afaceri Dan Lăzărescu a investit în 2007 din fonduri SAPARD în jur de 1,7 milioane de euro în singura unitate de procesare din Europa unde se obțin toate produsele din semințe de cânepă sub același acoperiș.

Fibra de cânepă de la Sebeş ajunge la producătorii de componente din industria auto care lucrează pentru BMW, Mercedes şi, în mică parte, pentru Bugatti, modelul Veyron.

„Anul acesta cultivăm 600 de hectare atât în arendă cât şi în proprietate. În 2015 am avut în jur de 460 de hectare. Încercăm să creştem cu aproximativ 100 de hectare pe an”, a povestit pentru ECONOMICA.NET Oana Suciu, general manager HempFlax România. Pentru fabrica lor, olandezii au încheiat contracte şi cu alţi cultivatori din zonă şi sunt în faza de negocieri cu alţi câţiva. Aceasta estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 6 milioane de lei.

„În luna martie am început producţia într-un singur schimb, cu 13 oameni. Fabrica este gândită la o capacitate de 3 schimburi, echivalentul a aproximativ 5.000 de hectare şi 45.000 de tone de tulpini procesate.  Acum, lucrăm cu trei cultivatori din zonă, iar pentru anul viitor suntem în discuţii avansate pentru a colabora cu alţi fermieri din Iaşi şi Timişoara”, mai explică managerul care potrivit căruia, „mai mult de 3.000 de hectare nu cred că putem strânge în această zonă”. „În zona noastră nu putem opera cu fermieri aflaţi la distanţe mai mari de 25 de km. Nu are sens. Nu este inteligent din punct de vedere economic, logistic- tulpinile sunt foarte grele-şi nici nu ne permite să împărţin riscul vremii. De aceea am ales să lucrăm cu producători din Vest şi Nord”, mai spune Suciu.

Cânepa, o cultură cu profituri importante

Mai multe, aicihttp://www.economica.net/canepa–abandonata-de-romani-recuperata-de-olandezi–la-sebes-se-produce-fibra-pentru-mercedes–bmw-si-bugatti-_126100.html#ixzz4MNB4Lps1

loading...
Loading...

Citește și

Arestat după ce și-a amenințat prietenul de pahar!

La data de 23 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Motru au reținut pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *