duminică , 17 decembrie 2017 - 6:12

CAPCANE în energie! Ce trebuie să faci

retele-electrice-cmk

• Furnizorii, cu ochii pe consumatori

Consumatorii de energie trebuie să se informeze foarte bine ce riscuri implică schimbarea furnizorului de electricitate înainte de a face acest pas, întrucât în ofertele companiilor pot exista capcane, a declarat, marţi, Corneliu Bodea, vicepreşedintele Adrem Invest, în cadrul unei conferinţe pe tema eficientizării consumului de energie.
Ce-ți pune la dispoziție statul

Bodea, citat de Capital.ro: „Trebuie foarte multă atenţie la schimbarea furnizorului, pentru că este o piaţă liberă. Înainte de a te decide să schimbi furnizorul, trebuie să te informezi foarte bine, pentru că pot fi capcane în ofertele furnizorilor şi este o dovadă de seriozitate şi maturitate dacă te decizi să faci acest pas”. El a mai spus că statul ar trebui să pună la dispoziţia consumatorilor toate metodele posibile pentru ca aceştia să se poată informa. „Cred că este în primul rând datoria omului să se informeze, nu a statului. Statul îţi pune la dispoziţie orice metodă de a te informa, dar datoria de a te informa este a ta”, a susţinut oficialul companiei de servicii energetice.
Potrivit acestuia, există în acest moment alte probleme mult mai importante de rezolvat pe segmentul reglementat al energiei electrice, precum includerea în facturi a costurilor cu implementarea contoarelor inteligente.

9 milioane de consumatori vizați

De asemenea, „problema României, astăzi, la nivel de consumator casnic, nu este schimbarea furnizorului. Avem probleme mult mai grave pe care trebuie să le rezolvăm. Avem proiecte majore, precum „smart metering” (implementarea contoarelor inteligente – n.r.), care vizează 9 milioane de consumatori. Dacă implementăm acest proiect la 5 milioane de consumatori, la un preţ de peste 100 de euro pe un loc de consum, este vorba de peste 500 de milioane de euro. Aceşti bani vor fi suportaţi în tariful de energie, deci avem probleme mult mai importante decât să ne schimbăm furnizorii. Sigur, la români, cum e ceva liber, sar imediat o sută de oferte, dar trebuie să fim responsabili când luăm decizia şi să nu plângem mai târziu”, a mai spus Bodea. Acelaşi mesaj către consumatorii casnici îl are şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). În luna mai, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, declara că utilizatorii casnici trebuie să fie atenţi la ofertele furnizorilor care promit preţuri foarte mici, întrucât acestea pot avea clauze ascunse şi chiar ilegale.

Recomandări

Havrileţ recomandă consumatorilor ca, în cazul în care aleg să încheie un contract cu un nou furnizor, să fie atenţi la preţ, la durata contractului, la condiţiile şi modalităţile de plată, la garantarea clauzelor contractuale privind drepturile şi obligaţiile, inclusiv la clauzele penalizatoare. Alte clauze contractuale care necesită atenţie sunt şi condiţiile în care părţile pot renegocia clauze din contract, condiţiile de încetare a contractului, precum şi clauze care pot produce efecte şi după încetarea contractului.

A.C.loading...
Loading...

Citește și

Iovan vorbește lucruri trăsnite! Prima în CEO NU va fi de 1500 de lei

Prima de Crăciun pentru salariații Complexului Energetic Oltenia rămâne cea stabilită în Contractul Colectiv de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.