Care este legătura dintre sânii Arethiei și mumiile politicii locale

claudiu_mateiPe bune, niște sinecuriști supraviețuitori ai ultimelor regimuri politice au decis să exileze, la Vladimir, busturile Arethiei și al lui Gheorghe Tătărăscu. Conform presei, ”autoritățile culturale” se vor ocupa de această chestiune, după ce un alt mare specialist, uns mare șef peste ICR, cu sprijin PSD, între timp, a propus mutarea acestora din Tg-Jiu, pe când era secretar de stat la Cultură, pe motiv că cele două busturi nu au valoare estetică, adică sânii Arethiei sunt prea mari și nu coincid cu realitatea. Așa zisele autorități culturale locale, adică Pompiliu Ciolacu jr., un paralelipiped de decor în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, care nu a avut nimic de comentat când s-a decis să se emită aviz ca în curtea Casei Moangă din Tg-Jiu să se construiască două blocuri, se împiedică de busturile soților Tătărăscu și se fac că au treabă în domeniul culturii.

Mă întreb, bă, dar pe ăștia nu-i exilează nimeni, departe de orice instituție de cultură din județul ăsta?

Deocamdată, nu, pentru că noi, gorjenii, nu suntem în stare să-i respingem, prin vot, pe cei care decid cine conduce cultura, sănătatea, finanțele, învățământul, etc. Partidele au pus, din nou, pe liste oameni care n-au făcut nimic pentru județ atunci când au deținut funcții importante în administrație, minerit sau Parlament. Unii mai vor încă un mandat, alții vor să-l prindă pe primul. La PSD cică a fost democrație, una precum în fabula lui Alexandrescu, ”Că voi egalitate, dar nu pentru căței”, adică s-au votat doar cei de teapa lui Samurache. La liberali treaba a fost simplă, Dan Vîlceanu a făcut listele în pridvorul conacului de la Runcu, cu el pe primul loc, încrezător într-un viitor luminos al județului pe care chiar putea să și-l imagineze, dacă viziunea nu i-ar fi fost obturată de Agamiță Dandanache venit de la Capitală să mai prindă un mandat de senator de Gorj.

La ALDE lucrurile sunt și mai simple: Dian Popescu deputat, restul ce vor. E ca la talcioc: umbrele, umbrele, umbrele, ochelari de vedere, avem. Până și funcția de președinte de scară de bloc de la sediul partidului e deja promisă, nu mai vorbim de poziții mai înalte precum consul sau vicepreședinte la ANRE.

Probleme sunt la PMP, unde, înțeleg că preferatul președintelui Davițoiu, adică fratele Gelu, nu iese din marja de eroare de 2%. În situația în care Davițoiu nu pune interesul partidului mai presus de cel personal, lucrurile se complică rău. Adică, există pericolul ca scorul PMP la nivel de țară să fie afectat de cel de la Gorj, un risc pe care și-l asumă Traian Băsescu.

Oricum, din cei propuși până acum de partide, niciunul, dar niciunul nu m-a convins, în decursul anilor, că poate face ceva pentru județ. Nu cu relicve și mumii se reformează clasa politică, dar nici cu tineri cu mucii pe piept sau în freză de se cred miezul politicii locale. Nici pe ăștia nu-i exilează nimeni, departe de politică și de funcții, și nu e vorba de ”valoare estetică” nici la unii și nici la ceilalți, ci de alte calități care le lipsesc.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

2 comentarii

  1. Că noi, gloata, judecăm candidații la parlamentare după ce au făcut ei pentru județul nostru, pentru localitatea noastră, pentru fiecare dintre noi pot înțelege. Că cei ce trebuie să ne învețe pe noi, ziariștii sunt dintre aceia, gândesc la fel nu înțeleg! Ei sunt ori prea mărginiți pentru a înțelege ei înșiși, ori prea ticăloși și încearcă a ne asmuți pe noi împotriva unora sau altora, funcție de interesul ,,jupânului”. Nu dom’le! De respectivele criterii țin cont la locale. Acum nu mă interesează cât trafic de influență a făcut pe la vreun ministru din gașcă pentru a-i aproba primarului din Bustuchin niște fonduri, care altfel îi reveneau celui din Pojorâta. Mă interesează un C.V. profesional și unul moral. Cât de bine este pregătit profesional, cu ce s-a remarcat în domeniu și să facă dovada bunelor intenții. Doar astfel de oameni pot fi niște parlamentari care să promoveze legi, proiecte și strategii datorită cărora vor putea ajuta și pe cei din Bustuchin și pe cei din Pojorâta. De oameni care să știe din capul lor ce e bine și ce nu avem nevoie în Parlament și nu din ăia care stau cu ochii beliți pe degetul jupânului ca să știe cum votează, după care pleacă la vânătoare de ,,indulgențe” pentru ei sau primarii care i-au ajutat.Avem nevoie de parlamentari( cel puțin 50% juriști eminenți și economiști reputați) bine intenționați, neșantajabili și cu o pregătire profesională de excepție.Îi vom avea când îi vom respecta pe cei pe care îi avem. Tăvălirea lor prin zoaie și asmuțirea gloatei pe ei, acțiuni inițiate și îndelung susținute de Băsescu, care din asta și-a luat snaga politică, nu face decât să-i țină departe de politică pe adevărații profesioniști. Doar personajele limitate și grosiere ies în față și rezistă la tăvăleală. Chiar și ăstora trebuie să le oferim respectul cuvenit, nu lor ci funcției ocupate, pentru a crea un climat atractiv pentru oamenii de valoare. Dacă toți creții, evident simbriași, îi tăvălesc prin noroi ca să facă ,,pârtie” jupânului, n-am făcut nimic. P.S. M-a vizitat pentru câteva zile băbuța mea, acum plecată la oraș să-mi crească nepoțelul. M-a întrebat cu cine votez acum( nici eu nici ea nu am votat PSD.ul decât cu ocazia cârdășiei U.S.L.) și i-am spus că încă nu-s gata ofertele dar din câte se prevede, pe Ponta. S-a schimbat la față și mișca buzele fără sunete, ca atinsă de o criză. După ce și-a revenit m-a întrebat(mai mult s-a întrebat) dacă nu cumva m-am scrântit. I-am dat numele celor ce se presupune că vor fi candidați și am întrebat-o pe cine ar vota. Descumpănită puțin mi-a zi: nu te duci la vot!. Ei aș, nici chiar așa! Nu cred că voi mai avea mult șansa de a-mi exprima votul, dar cât voi putea o voi face.Nici băgatul sub pat, după care lamentări și acuze la adresa celor ce,,n-au știut cum să voteze”, nu-i o soluție. Dintre oferte, doar Ponta( și ăsta într-o proporție de sub 20%) corespunde criteriului de parlamentar.

  2. Mi-a scăpat ieri o greșeală pe care o regret și pentru care-mi cer scuze. Pentru mine nu C.Crețu reprezintă modelul de vulgaritate, când e vorba de a-i ataca pe adversarii jupânilor, ci C.Matei. Deci: ,,mateii” nu ,,creții”. Pe de altă parte are și C.M.(profesional destul de bun) circumstanțe atenuante; ,,genele” și locurile în care și-a aprofundat ,,studiile” (n-ai respectul alor tăi dacă nu treci pe acolo!), fiind mai mult decât favorabile deprinderii unui astfel de limbaj. Că domnul Crețu permite astfel de revărsări este altă problemă. O fi deplina libertate lăsată jurnaliștilor sau vechea metodă de scoatere a castanelor din foc cu mâna altuia? Cine știe?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.