CARTEL ÎMPOTRIVA CEO. „Băieții deștepți” continuă să facă jocurile în energie, cu sprijin de la forurile decizionale

ceo

Modificările și completările Legii nr. 123/2012 – a energiei electrice și a gazelor naturale se află în analiză la Consiliul Concurenţei, au precizat surse din interiorul organismului pentru GorjDOMINO, iar un punct de vedere, solicitat de Administrația Prezidențială, ar putea fi formulat în cursul săptămânii viitoare, iar după ce va fi remis președintelui Iohannis, documentul va fi dat publicității.
Trebuie menționat acest fapt, în contextul în care, în spațiul public local, au apărut, ieri, o serie de opinii, exprimate în urma unor informații incorecte, cum că legea a fost deja retrimisă la Parlament de către președintele Klaus Iohannis.

Opinii contradictorii

Oponenții noii forme a Legii nr. 123/2012, după cum precizam în articolul din ediția precedentă a GorjDomino, sunt Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și chiar Consiliul Concurenței, ai căror reprezentanți au reacționat public cu privire la modificările Legii energiei.
Dacă AFEER are în structura de conducere numai reprezentanți ai unor companii românești, sau străine, preponderent cu investiții în energia regenerabilă, Consiliul Concurenței, spre exemplu, prin președintele Bogdan Chirițoiu, era preocupat, anul trecut, să se asigure că există competiție în rândul producătorilor de energie, respectiv gestionarea situației Complexului Energetic Oltenia și nu agrea modificări la Legea energiei. La începutul acestui an însă, Consiliul Concurenței a solicitat ANRE și Ministerului Energiei să se angajeze în modificarea și completarea Legii energiei și/sau a legislației secundare, astfel încât reglementările naționale în domeniu să permită manifestarea liberei concurențe, prin accesul tuturor participanților la piețele naționale și europene de energie electrică, inclusiv posibilitatea producătorilor de a comercializa în mod direct energie electrică la export, numai că atât reprezentanții ministerului, cât mai ales cei ai ANRE au lăsat să se înțeleagă că nu agrează propunerea. ”Este necesară o analiză aprofundată a avantajelor și dezavantajelor pe care vânzarea de energie directă pe plan extern la prețuri europene, o poate avea asupra pieței de energie din România, competitivității economiei, suportabilității consumatorului final, securității SEN, asupra performanțelor producătorilor de energie din sectorul de stat și asupra bugetului de stat”, a fost punctul de vedere al Ministerul Energiei exprimat pentru investenergy.ro. Acum, punctul de vedere al lui Chirițoiu e total opus.
Președintele ANRE, Niculae Havrileț a fost mult mai tranșant: ”Cei mai ieftini producători de energie din România ar trebui să vândă în țară electricitatea produsă, nu s-o exporte!”. Astfel că, interpretarea Legii 123/2012 de către ANRE, prin care producătorii sunt obligați să oferteze toată energia elctrică dipsonibilă transparent, public, nediscriminatoriu și centralizat pe OPCOM a rămas valabilă și în prezent, după modificările și completările la lege.
Până să vorbim despre băieții deștepți din energie, iată ce salarii au băieții și mai deștepți de la Consiliul Concurenței și ANRE. Bogdan Chirițoiu a încasat, anul trecut, numai din salarii 142.000 de lei, adică aproape 12.000 de lei, lunar. În schimb, Niculae Havrileț, șeful ANRE, cel mai vehement contestatar al modificărilor la Legea energiei, a fost remunerat, în anul anterior, cu 525.000 lei, adică a primit un salariu, lunar, de 43.750 de lei.

Cine sunt „băieții deștepți” care se opun modificărilor legislative care ajută CEO

Senatorul Dian Popescu susţine că grupurile de interese și ”băieții deștepți” din energie au reacționat la modificările ce ajută Complexul Energetic Oltenia.
Cel mai mare trader privat de energie, Tinmar Ind, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, a ajuns, anul trecut, la o cifră de afaceri de 3,19 miliarde de lei (719 milioane de euro) și un profit net de 9,6 milioane de lei. Tinmar a anunţat deja că va începe lupta pe un nou segment al pieţei de energie, furnizarea către consumatorul casnic, iar pe lângă asta, un alt obiectiv al companiei este extinderea pe pieţele externe. Ast¬fel, compania a obţinut anul trecut li¬cen¬ţa de furnizare de energie electrică în Serbia, Turcia şi Bulgaria. În acest moment, Tinmar este prezent pe pieţele din România, Ungaria, Austria, Germania, Bulgaria, Serbia, Cehia, Grecia, Slovacia, Croaţia, Turcia.
La performanţele financiare ale Tinmar Ind a contribuit, din plin, şi Complexul Energetic Oltenia, care a încheiat cu firma lui Augustin Oancea contracte de sute de milioane de euro. Compania Tinmar mai are afaceri în Gorj, la Târgu Cărbuneşti deţine cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din țară pe o suprafaţă de circa 50 de hectare, iar în urmă cu câțiva ani, afaceristul Oancea a investit în centrala fotovoltaică din satul Stroieşti, comuna Arcani, deținută de firma AMV Solar SRL.
În trecut, Augustin Oancea a fost asociat în Explotrans Min SRL Tg-Jiu, alături de gorjeanul Cătălin Davițoiu. Firma a deținut licențe de explorare lignit inferior, care a fost furnizat ani la rând RAAN.

loading...
Loading...

Citește și

Căldărușe, RECONFIRMAT PREȘEDINTE. Cu cine face echipă

Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia a fost votat, miercuri, de circa 1800 din cei peste …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.