Cât a încasat statul în urma vânzării certificatelor CO2

bani-noi-cmk

Statul a încasat în octombrie peste 20,5 milioane de euro în urma comercializării, pe platforma de licitație comună a Uniunii Europene (UE), a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Conform sursei citate, au fost comercializate 3,6 milioane de certificate aferente instalațiilor staționare, în valoare de circa 20,5 milioane de euro. În sectorul aviație, nu a fost comercializat niciun certificat. În luna ianuarie, Finanțele au încasat peste 16,5 milioane de euro din asemenea certificate, în februarie circa 18,7 milioane de euro, în martie suma de 17,9 milioane de euro, în aprilie — 18,8 milioane de euro, în mai — 14,9 milioane de euro, în iunie — 20,4 milioane de euro, în iulie — 15,8 milioane de euro, în august — 5,2 milioane de euro iar în septembrie — 15,2 milioane de euro.
Potrivit datelor MFP, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme — EU ETS) s-a aplicat în primă fază pentru perioada 1 ianuarie 2005 — 31 decembrie 2007, iar a doua fază a schemei se desfășoară în perioada 2008 — 2012, corespunzând primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto.
România participă la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră începând cu data aderării la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007).
Cea de-a treia etapă a schemei EU ETS are o durată de 8 ani, în intervalul 1 ianuarie 2013 — 31 decembrie 2020.


loading…


loading...
Loading...

Citește și

FRĂMÂNTĂRI MARI în CEO! E legat de CCM

Liderii FNME ameninţă cu proteste de amploare, dacă guvernanţii nu vor da o hotărâre pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *