Cât de GRAVĂ e situația financiară a CEO

complexul-energetic-rovinari

Cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România are datorii mari atât la bugetul de stat, cât și la furnizori.

Că CE Oltenia are probleme financiare a recunoscut-o și managerul interimar al companiei, Ionel Ilie. CEO s-ar confrunta cu mari dificultăți în a strânge, luna aceasta, din vânzarea de energie, circa 30-40 de milioane de lei. Președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța spune că de vină pentru problemele colosului energetic sunt legislația și reglementările din piața de energie. „E destul de greu. Am spus-o și o repet pentru a mia oara, până nu se va îndrepta din punct de vedere legislativ lucrurile în piața de energie, nu putem să avem rezultate. Nu cred că s-ar putea bloca lucrurile. Cu siguranță vom sta la masă cu administrația în următoarea perioadă și vom afla cât de mare e dezastrul. La sfârșitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare, ar trebui să ne întâlnim, să avem niște discuții. Noi nu avem ce face, depindem direct de acest serviciu pe care îl avem la CEO, de situația acestuia și vom face tot ce vom putea să fie lucrurile așa cum trebuie. Ce să facă conducerea companiei? Decât să vândă și ca să vândă, trebuie să aibă reglementările legislative bine puse la punct atât din legislația primară, cât și din cea secundară. Fără asta nu se poate. Toată lumea vine cu declarații că ne-au salvat. Cu ce mama dracu ne-au salvat? Nu cei din legislativ au făcut aceste legi în piața de energie? Cine le-a făcut, Roșca și cu Ilie? Ei au reglementat piața de energie în acest fel și tot ei au obligația să o îndrepte. Au făcut-o în felul ăsta pentru că au avut interese, nu s-au mai gândit la poporul acesta și la marea mulțime. E societate cu capital de stat, toată lumea să troncăne în ea. De aici pleacă tot. 70% din problemele pe care le întâmpină Complexul Energetic Oltenia sunt din mediul legislativ, reglementările primare și secundare cu ceea ce pune în practică prin ordine și ANRE-ul. Și dacă le dați o baghetă magică celor din conducerea companiei, nu o să poată să facă bine, dacă oamenii ăștia ne pun greutăți în spate. Nu se poate așa ceva. Acolo trebuie mișcate lucrurile, după care, structura organizatorică. Trebuie odată să se ocupe locurile din noile organigrame ca sa putem să funcționăm, să se ia deciziile în unitate”, a declarat Nelu Roșca.

Căldărușe întreabă unde-i profitul de la începutul anului

Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia nu mai înțelege care e adevărata situație economică a CE Oltenia. Gabriel Căldărușe nu înțelege cum de la începutul anului șefii companiei vorbeau de un profit de 144 de milioane, iar acum spun că sunt probleme cu lichiditățile. „Și noi ne punem foarte multe semne de întrebare, suntem foarte îngrijorați. E surprinzător pentru că nu mai departe de aproximativ două luni și ceva se raporta un profit extraordinar de mare pentru Complexul Energetic Oltenia. Și acum ne întrebăm în ce lume trăim. Într-o lume a minciunii, a dezinformării sau într-o lume în care ne dorim cu adevărat să salvăm această unitate? Pentru că nu este posibil să ai un profit de 144 de milioane de lei și la două luni după aceea să raportezi că lucrurile stau extraordinar de prost. E clar că acele raportări inițiale sunt niște date eronate care nu reflectă realitatea. Ceea ce știm și noi este că aproximativ 70-80 de milioane de lei reprezintă datoriile către bugetul statului și aproximativ 130 de milioane sunt datoriile către furnizori, dar nu știu să vă spun exact care sunt datorii în perioada de scadență și care au depășit această perioadă. Mă surprinde faptul că pentru prima dată de la înființarea acestei unități există aceste datorii la bugetul statului la această valoare”, a precizat Gabriel Căldărușe.

Problemele cu banii, din cauza garanțiilor la bănci

Marin Golea spune că știe care e adevăratul motiv pentru care CE Oltenia a rămas fără lichidități. Băncile care au creditat compania minieră au cerut garanții și de circa 10% din împrumuturi. Vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie crede că managerul Ionel Ilie va reuși să rezolve situația dificilă. „Este vorba de cash flow până la urmă, dar așa cum ne-a prezentat situația la ultima întâlnire, domnul director Ilie se descurcă în această perioadă, are contracte pe termen mediu și lung. Problema se pune cu anumite garanții la aceste contracte pe care trebuie să le pună în bancă și avem sume considerabile blocate efectiv în bănci. Acum, depinde de abilitatea dumnealui de a debloca aceste sume ca să nu avem probleme cu plățile către salariați, salarii, stat și anumite taxe și impozite. Nu există riscul unui blocaj. Eu cred că va găsi soluții în această perioadă pentru că și funcționăm foarte bine, chiar dacă vremea ne face oarecum probleme. La un moment dat, pe lângă tot ceea ce s-a întâmplat pe piața de energie au mai venit și aceste prevederi ale băncilor, la orice contract trebuie să punem garanție 10% din suma pe care am încasa-o. Sincer să fiu, nu știu ca CEO să aibă 200 de milioane datorii, e adevărat, plătim la 30 de zile, la 60 de zile. Dar să știți că niciodată nu a fost o situație extraordinară la complex pentru că au fost probleme”, a conchis liderul FNME.

loading...
Loading...

Citește și

Boza, într-o delegație alături de lideri sindicali! Se discută înstrăinarea unei bucăți din CE Oltenia

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, se află de marți la Brăila, alături …

Un comentariu

  1. Preluati toti analfabetii. Garantii de 10%? Am vrea noi. Garantiile sunt 150%, dar sunt contracte de energie si imobiliare. Golea asta are facultate dar n-are liceu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *