Ce AFACERIŞTI sunt INTERESAŢI de MINERITUL din Gorj!

excavator-cariera

Milan Peprnik, ministru consultant pe probleme de afaceri al Ambasadei Cehiei în România, a venit, luni, la Târgu Jiu. Discuțiile purtate au vizat oportunitățile de dezvoltare a relațiilor economice între județul Gorj și regiuni din Cehia, dar și pentru domeniul minier.

Fiind la prima sa vizită efectuată în județul Gorj, Milan Peprnik a dorit să afle cât mai multe detalii despre mediul de afaceri local cât și despre piața forței de muncă. Cei doi oficiali s-au întâlnit la Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu Jiu, cu oameni de afaceri, reprezentanți ai administrației publice locale și ai Camerei de Comerț și Industrie Gorj.
Despre minerit

Potrivit unui comunicat de presă al autorităţilor judeţene, oficialul este interesat de economia locală: ”Investitorii cehi cer informații despre diverse zone înainte de a face un pas investițional. Am discutat cu domnul Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, pentru gândirea de soluții și oportunități în domeniul minier dar și de cooperare în domeniul economic, deoarece am constatat foarte multe similarități între România și Cehia. Avem puncte de vedere comune și sarcina noastră principală este de a dezvolta relațiile economice bilaterale. Aș dori să obțin cât mai multe informații despre potențialul economic al dumneavoastră dar mai ales despre forța de muncă, segment foarte important pentru investitorii cehi. Am informat despre situația bunurilor și serviciilor produse în România și care sunt lansate pe piața cehă și am subliniat succesul pe care îl au, de exemplu, mașinile românești pe piața cehă. Sunt bucuros să aflu că deja există colaborare între oameni de afaceri din Gorj și Cehia”, a declarat Milan Peprnik, la Târgu Jiu.

Promovare în Cehia

Un alt subiect important al vizitei de lucru a fost dezvoltarea turismului, Gorjul devenind o zonă de interes și din acest punct de vedere. ”Doresc să mulțumesc domnului Cosmin Popescu pentru deschiderea și susținerea pe care o are și pentru dezvoltarea turistică. Ne gândim cum să promovăm mai mult România în Cehia și ne gândim la creșterea numărului de turiști cehi în țara dumneavoastră”, a mai menționat Milan Peprnik, amintind de faptul că turismul era unul din lianturile cele mai puternice ale relațiilor române-cehe în urmă cu mai mulți ani de zile. Din programul delegației cehe în județul Gorj mai fac parte și vizite la diferite obiective de interes turistic și economic, cum ar fi: Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” din Târgu Jiu, mănăstirea Tismana, hidrocentrala subterană de la Tismana și Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, se mai arată în comunicatul menţionat.
La eveniment au participat mai mulţi oameni de afaceri din judeţ: Viorel Petcu, consilier municipal (cu afaceri în energie), Sorin Cîrstea, Lelius Ştefănoiu, Toader Pasti, reprezentând Parcul Industrial de la Sadu, dar şi reprezentanţi ai Artego Târgu Jiu.
Ce au ei şi nu facem noi

În pofida protestelor organizaţiilor de protecţie a mediului şi rezidenţilor, Guvernul ceh a aprobat luni un plan vizând majorarea extracţiei de lignit la mina deschisă de la Bilina, deţinută de grupul de utilităţi CEZ, punând astfel capăt unei interdicţii vechi de 24 de ani, transmite Bloomberg.
Guvernul de la Praga va permite ca operaţiunile miniere să se extindă şi dincolo de limitele stabilite în anul 1991 pentru a da grupului CEZ acces la rezerve suplimentare de până la 120 de milioane de tone de lignit şi a extinde mineritul până în anul 2055, a informat ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jan Mladek. Acesta a subliniat că lignitul este necesar pentru a asigura aprovizionarea energetică a ţării.
„Nu este un pas uşor dar este o decizie responsabilă când vine vorba de securitatea energetică a ţării în deceniile următoare”, a spus Jan Mladek. Potrivit acestuia, lignitul va fi destinat pentru companiile de termoficare.
Grupul CEZ deţine 13 termocentrale pe bază de cărbune, majoritatea în nordul Cehiei, în apropiere de minele de cărbune. Aceste termocentrale asigură aproximativ 44% din producţia internă de electricitate a CEZ.
Mai poluant decât cărbunele dur, lignitul se găseşte mai aproape de suprafaţa pământului, ceea ce face din minele deschise cea mai viabilă modalitate de extracţie. Utilizarea lignitului în Europa a scăzut cu 40% între 1990 şi 2010 pe măsură ce guvernele din fostul bloc socialist şi-au închise vechile instalaţii industriale. (octombrie, 2015, presa centrală)
Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

A.C.


loading...
Loading...

Citește și

Marcel Iureș și Florin Piersic Jr., ASTĂZI, la Târgu Jiu! Ce alte surprize vă mai așteaptă!

Mai multe evenimente vor avea loc astăzi cu ocazia Zilelor Municipiului Târgu Jiu. De la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *