Ce ANGAJAȚI vor avea LIBER luni, de Rusalii!

RUSALII 2016: Prima si a doua zi de Rusalii sunt, potrivit legislatiei muncii, zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Rusalii 2016. Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2016, în zilele de 19 iunie – 20 iunie (duminică şi luni).

Rusaliile reprezinta o sarbatoare foarte importanta la romani, fapt pentru care autoritatile au stabilit cateva norme importante. Astfel, prima si a doua zi de Rusalii au o semnificatie oficiala inclusiv in Codul muncii si sunt zile libere legale. Sarbatorirea Rusaliilor pica mereu duminica si lunea, ceea ce inseamna ca salariatii care au program obisnuit de lucru, de luni pana vineri, vor beneficia de ziua libera doar la data de 20 iunie.

Pana in prezent, in acest an angajatii au primit liber la 1 ianuarie si la 2 mai, pentru ca prima zi de Paste si Ziua Muncii s-au suprapus intr-o zi de duminica. In aceste conditii si fara a lua in calcul prima si a doua zi de Rusalii, mai sunt cinci libere legale pana la finalul anului, iar patru dintre acestea sunt programate chiar in timpul saptamanii, dupa cum urmeaza:

Adormirea Maicii Domnului – 15 august, intr-o zi de luni
Sfantul Andrei – 30 noiembrie, intr-o zi de miercuri
Ziua Nationala a Romaniei – 1 Decembrie, intr-o zi de joi
Prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie, in zilele de duminica si luni

Cine va avea ghinionul sa lucreze de Rusalii, va avea dreptul la acordarea unor compensatii speciale din partea angajatorului. Acordarea zilelor libere in zilele nelucratoare de sarbatoare legala nu este valabila pentru toti salariatii. Legea este clara si arata ca exista anumite categorii de angajati care trebuie sa lucreze in aceste zile. In schimb, acestia vor beneficia de acele compensatii speciale mentionate anterior.

Vizate de cele amintite mai sus sunt unitatile sanitare si unitatile de alimentatie publica, pentru care reprezentantii Guvernului trebuie sa stabileasca programe de lucru speciale. Urmeaza locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau a specificului activitatii.

loading...
Loading...

Citește și

Bătrân pierdut în munții Vâlcan, căutat de salvamontiști!

Un bătrân în vârstă de 84 de ani, din judeţul Hunedoara, care a plecat, marţi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *