Ce nu mai are România

ionut-catrinaAcum vreo două luni, la o emisiune televizată, discutam cu un prieten, profesor de istorie și pasionat de politologie, despre o chestiune deficitară în societatea românească, anume absența elitelor în diverse domenii. Remarca sa viza cu precădere mediul politic, viciat de intromisiunea unor neaveniți, a unor iresponsabili sau a unor elemente străine de noțiunea de „neam”. Practic, România mileniului III nu are oameni politici dedicați acestei țări, lipsind automat fundamentul unei dezvoltări socio-politice așa cum trebuie.

Este imposibil să identifici, pe întreg palierul politic actual, un personaj a cărui menire să fie binele național. Obscurantismul, caracterul meschin ori mercantil 100%, prostia autentică, impostura și opoziția la valorile firești ale acestei nații au eliminat tot ceea ce (mai) era în sufletele și atitudinea celor cărora le mai păsa de soarta țării.

Unde nu ne-am dori să mai avem pe cineva din marea familie a Brătienilor, un Lascăr Catargiu, un Petre P. Carp, un Kogălniceanu, un Ion Ghica, un Ion G. Duca, un C.A. Rosetti… Lista poate lejer continua cu reinițiatorii democrației după momentul „Decembrie 1989”: Radu Câmpeanu, Ion Rațiu, Corneliu Coposu… Spuneam că ne-am dori… Totuși, dacă analizăm mai bine, cred că exact acele persoane care ar trebui să dea tonul și în mâinile cărora stă puterea deciziei nu-și doresc absolut deloc să avem modele politice. Da, suntem menținuți departe de normalitate – și-n acest domeniu – tocmai pentru a nu emite pretenții de înlăturare a elementelor ce-au sodomizat, începând cu 1946 – 1947, normalitatea. Aaa, am uitat: mai avem un Ionescu-Quintus (toată stima!), dar nimeni nu-l mai bagă în seamă. Păcat!

Spunea Nuți (un specimen exemplar, de altfel, dar din cu totul alte puncte de vedere), în campania din 2012, că și-o maimuță dacă puneai pe lista unei puternice alianțe a zilei, acel mamifer ar fi câștigat alegerile parlamentare. Vă dați seama că Nuți avea dreptate?! Însăși prezența ei acolo, la vârful vieții politice, sfida normalitatea. Și continuă s-o facă, stați liniștiți! Ce motivație trebuie să aibă tinerii pentru a aduce țara pe făgașul normal?! Sau alții interesați de binele țării?! Nu au, căci pușcăriașii, combinatorii, fiii ori fiicele politrucilor, metresele ori protejații, retardații sau oamenii cu bani au pătruns până-n măduva sistemului. Vrem schimbarea, e firesc, dar cine ne-o poate oferi?!?!

Până mai ieri, luam ca model sistemul politic american, ce mai avea oareșce logică. Atitudine, discurs, funcționalitate. Gata, episodul „noiembrie 2016” ne-a arătat că și sistemul lor e la vale rău de tot. La ce să te mai raportezi, ce să mai analizezi? Chiar nu știu. Lucrurile par să intre-n disoluție.

P.S.: De-a lungul vieții mele, chiar nu văd ce să se schimbe în bine.

loading...
Loading...

Citește și

Dreptate, nu doar pentru căței

Dacă aș fi arogant precum niște insalubri de prin media locală, le-aș răspunde aici la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.