CE Oltenia, ACCES la fonduri NERAMBURSABILE

termo-turceni

Guvernul a decis miercuri să deblocheze schema de ajutor de stat pentru care producătorii de energie pot aplica în scopul finanțării nerambursabile, a proiectelor de investiții cuprinse în Planului Național de Investiții 2013-2020 (PNI), care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și modernizarea producției de energie electrică din România. 

Prin acest mecanism poate fi acordată finanțare nerambursabilă în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile pe proiect. Primii beneficiari ar putea fi Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom, care au deja două, respectiv, o cerere de finanțare aprobată prin PNI.

Riscau să piardă banii

Guvernul a modificat o anexă dintr-un act normativ referitor la finanțarea nerambursabilă a unor proiecte cuprinse în PNI. Este vorba despre Anexa nr. 5 la HG 1096/2013 pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul Național de Investiții. Schema de ajutor de stat nu a fost niciodată operaționalizată, deși PNI a fost aprobat în 2013, iar de la acel moment, până în prezent, în cont s-au acumulat constant fonduri. Guvernul a notificat deja Comisia Europeană pentru a se asigura că nu își pierde dreptul de a utiliza fondurile existente.

Mecanism de sprijin

Comisia Europeană a autorizat Aplicația României pentru alocare tranzitorie cu titlu gratuit de certificate de emisii de gaze cu efect de seră către producătorii de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, și a decis că nu există obiecții legate de ajutorul de stat acordat în cadrul acestui sistem. Producătorii de energie beneficiari ai acestor certificate achită contravaloarea lor într-un cont al Ministerului Energiei de la Trezoreria Municipiului București, deschis pentru venituri din vânzarea certificatelor GES. La sfârșitul anului 2015, în contul menționat disponibilul era de aproximativ 853.000.000 lei, reprezentând contravaloarea certificatelor vândute în perioada 2013-2015. În cadrul PNI au fost aprobate 29 de investiții, dar nu au fost depuse decât trei cereri de finanțare.

A.C.

loading...
Loading...

Citește și

Fostul inspector șef al IPJ, Caragea, către ex-procurorul Sichitiu: „Bețivanule, iar mâncași via cu arac cu tot”

Scandal cu jigniri, pe facebook, între fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Gorj, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.