CE Oltenia înregistrează PIERDERI! Află de ce!

termo

• Preţul electricităţii a scăzut DRAMATIC

Preţul de piaţă al electricităţii a scăzut cu 12% în primele şapte luni ale acestui an, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului, ajungând la niveluri minime record pentru ultimul deceniu.
Potrivit datelor OPCOM (operatorul bursei de energie din România), centralizate de Capital, preţul mediu de pe PZU(Piaţa de Ziua Următoare) a fost de 134 de lei/MWh, în perioada ianuarie – iulie 2016, faţă de 151 de lei/MWh, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea preţului energiei pe burse se înscrie într-un trend multianual, pentru că, în 2014, preţul mediu al PZU, pentru primul trimestru, depăşea 160 de lei.

Cea mai BRUTALĂ ieftinire

Chiar şi piaţa PCCB, a contractelor bilaterale pe termen lung, înregistrează ieftiniri. Astfel, 2016 faţă de 2015, aduce o ieftinire de 3 lei/MWh (2%), la 157 de lei/MWh, de la 160 de lei/MWh. Cea mai brutală ieftinire lunară, an la an, de pe PZU o întâlnim în februarie – 28% şi în iulie – 26%. În toate celelalte luni, mai puţin ianuarie şi aprilie, s-au constatat de asemenea, ieftiniri, chiar dacă mai mici. Ieftinirea curentului a adus cu sine creşterea numărului de tranzacţii. Astfel, în primele şapte luni din 2015, se tranzacţionaseră pe PZU 11,3 milioane de MWh. Cantitatea tranzacţionată a urcat la 12,44 milioane de MWh în primele şapte luni din 2016.

CE Oltenia şi CE Hunedoara, în pagubă

La preţuri de sub 150 de lei/MWh pe PZU, termocentralele şi Centrala Nucleară de la Cernavodă sunt excluse de pe piaţă, costurile lor de producţie fiind mai mari decât atât. La sub 140 de lei/MWh, nici Hidroelectrica nu mai poate vinde energie. Practic, PZU devine exclusiv o piaţă a producătorilor de energie din surse regenerabile şi a traderilor. Pentru termocentrale, Nuclearlectrica şi Hidroelectrica mai rămâne PCCB, dar preţurile în scădere şi de acolo pun serioase probleme de competitivitate firmelor. Rămâne de văzut cum se vor descurca în special termocentralele la niveluri atât de mici de preţ. În acest moment, şi Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara înregistrează mari pierderi iar termocentrala Brazi a Petrom funcţionează doar în momentele în care preţurile sunt mai bune sau ca să compenseze ieşirea bruscă din sistem a altor capacităţi hidro sau a unuia dintre cele două reactoare de la Cernavodă.

A.C.
loading...
Loading...

Citește și

Un afacerist din Bîlteni a încercat să concureze împotriva unor firme de casă! Un primar a zis NU!

Firma Eisen Land SRL Bîlteni, administrată de Gheorghe Pănescu, în colaborare cu o firmă spaniolă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *