CE Oltenia stă pe un MUNTE de BANI, dar fără nici un CONTRACT!

termo-rovinari05
Pentru cele 29 de investiții aprobate în cadrul PNI, până în prezent au fost depuse și aprobate 3 cereri de finanțare, respectiv două din partea Complexului Energetic Oltenia și una din partea OMV Petrom, dar nu a fost încheiat nici un contract. 

Situația nu este una favorabilă, arată InvesTenergy: după ani în care nu s-a făcut nimic pentru a pune în funcțiune PNI, 18 proiecte de investiții riscă să fie descalificate.

Riscă să se piardă fondurile. Investigații

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, a declarat în cadrul conferinței Focus Energetic: “18 proiecte de investiții riscă să fie descalificate pentru că au depășit termenul până la care ar fi putut accesa banii. Practic, acestea nu mai sunt eligibile. Vom investiga situația, trebuie să purtăm discuții cu Comisia Europeană pentru a putea modifica listele, să poată intra alte proiecte în PNI”.

Fonduri nerambursabile

Din fondul PNI pot fi finanțate nerambursabil, în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, proiectele de investiții ale producătorilor de energie din sistemul energetic românesc, incluse pe listă, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și producției de energie electrică din România.

Dispare finanțarea pentru Ișalnița și Rovinari?

Proiectele de investiții prevăzute în PNI care au îndeplinit condițiile europene sunt: Centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi a OMV Petrom, Unitatea 7 pe lignit de la sucursala Işalniţa şi Unitatea 4 pe lignit a termocentralei Rovinari de la Complexul Energetic Oltenia. Complexul Energetic Hunedoara a depus două programe, dar acestea nu au fost acceptate spre finanţare. Potrivit unui raport, 7 dintre cele 29 de proiecte aprobate prin Planul Național de Investiții au fost anulate, pe motiv că societățile nu au mai avut resurse financiare pentru implementarea lor. Acestea sunt: Electrocentrale Galați, termocentrala Deva (CEH), Adrem Invest, Brăila Power, CET Brăila, sucursala Paroșeni a CEH, Vilcet Energy.


loading...
Loading...

Citește și

Termenul de depunere a cererilor de plecare voluntară din CEO a EXPIRAT! NOTIFICĂRI la AJOFM

Angajații din CE Oltenia care au vrut să intre în programul de 200 de disponibilizări …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *