Ce păţesc inspectorii ANAF!

Inspectorii Fiscului sunt evaluați în funcție de suma pe care o aduc în plus în urma controalelor. Nerealizarea țintei se soldează cu sancțiuni și chiar cu plângeri penale din partea ANAF. La rândul lor, firmele verificate s-au obișnuit că trebuie “să li se găsească ceva”, dar îi dau în judecată. Situația a ajuns fenomen national, sute de inspectori fiind acționați în instanță și nevoiți să se apere singuri pentru că instituția nu le oferă protecție juridică.

Inspectorii ANAF au un “comportament disfuncțional”. Sunt paralizați atât de teama față de șefi, de auditul din cadrul ANAF, Curtea de Conturi, procurori, pentru că răspund personal pentru nerealizarea veniturilor, cât și față de firme care îi dau în judecată pentru abuzuri. Concluzia se desprinde din raportul de asistență tehnică privind îmbunătățirea administrării riscului de conformare pe care îl prezintă marii contribuabili, întocmit de expertul străin Stuart Hamilton din partea Fondului Monetar Internațional pentru Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Inspectorii sunt evaluați după încasări și trași la răspundere

Situația este generată de modalitatea de evaluare a inspectorilor, bazată în principal pe sumele atrase suplimentar, dar și de lipsa de protecție juridică a acestora în cazul în care sunt acționați în instanță. Pe de o parte, ANAF le impune să aibă o rată mare de succes când merg în controale, lipsa încasărilor suplimentare ridicând semne de întrebare care se traduc în practică în calificative slabe la evaluarea activității sau chiar în plângeri penale.

Sursa Profit.ro

loading...
Loading...

Citește și

Prins când conducea un autoturism cu un permis FALS! L-a luat din Germania!

La data de 16 martie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliție Negomir au surprins …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *