miercuri , 22 noiembrie 2017 - 9:03

Ce SALARII au călugării și măicuțele din mănăstiri

Călugării şi măicuţele fac parte din categoria „bugetarilor” şi în fiecare lună aceştia primesc o suma de bani din partea statului.

Circa 10.000 de călugări şi călugăriţe primesc salarii, potrivit BOR. Suma obţinută este puţin peste salariul minim pe economie, potrivit antena3.ro.

Regulamentele bisericeşti spun că monahii salarizaţi sunt obligaţi să depună la caseria mânăstirii jumătate din salariu sau pensie în folosul obştii.

Dacă călugării hotărăsc să doneze întreaga sumă, conducerea mânăstirii se va îngriji de procurarea tuturor celor necesare.

Conform noii grile de salarizare anunţată în 2017 de Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, Patriarhul Daniel va avea un salariu echivalent cu cel al unui ministru.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ar avea un câştig lunar de 14 500 de lei lunar brut.

O situaţie finaciară a BOR arată că, în fiecare lună, valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei.

Din cei peste  14.000  de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, mai mult de  1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.

libertatea.ro

loading...
Loading...

Citește și

Primăria unui sat oferă 60.000 de euro drept „primă de instalare” familiilor care vor să se mute

Locuitorii din cătunul Albinen, în cantonul elveţian Valais, sunt dispuşi să scoată bani din buzunar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.