Ce se întâmplă la TERMOCENTRALA Turceni! Câţi pleacă la DISPONIBILIZARE

Catalin-Stanculescu-director-SE-Turceni

Directorul SE Turceni din cadrul CE Oltenia, Cătălin Stănculescu, a vorbit ieri despre activitatea termocentralei pe care o conduce. Lucrurile nu se desfăşoară firesc, lipsind de la  piesele de schimb până la echipamentul de lucru al angajaţilor.

Practic, la termocentrala Turceni totul se peticeşte pentru că nimeni de la CEO nu duce până la capăt o licitaţie. Activitatea energetică se desfăşoară din inerţie şi uneori sunt grave probleme din cauza lentori cu care se rezolvă cele mai elementare chestiuni legate de modul de lucru. De la sine înţeles este faptul că Termo Turceni depinde exclusiv de deciziile care se iau la nivelul CEO. Şefii termocentralelor nu pot lua decizii în legătură cu activitatea pe care o coordonează, aşteptând ca „binele” să vină de la „centru” CEO Târgu Jiu.

Două grupuri în funcţiune

Iată ce spune directorul SE Turceni, Cătălin Stănculescu: „Funcționăm cu două blocuri deocamdată, este perspectivă si de al treilea. Avem problemele… curente cu reparațiile, ne batem cu piesele de schimb care nu prea sunt. Contractele de achiziții se fac cu greutate… pentru că nu sunt bani. E o problemă generală pe CEO. Contractele de achiziţii se fac cu greutate, ei întârzie la încheierea contractelor, tot așa ca să se amâne… să nu se plătească furnizorii. Situația este gravă şi se accentuează. Piesele, echipamentele au piese de uzură: morile de cărbune, grătarele de lemn prin care evacuăm cenușa, benzile transportoare. Tot ce e în mișcare are uzură şi trebuie reparat. Pe măsură ce se defectează ele se repară… Facem ce putem. Dar trebuie și reparație planificată, pregătită dinainte. Dacă n-ai baza materială… nu poţi face nimic. Anul trecut ajunsesem la un 5,6 lei pe MW produs. Aveam planificat cam 7 lei pe MW-ul produs. Producem la undeva de 4.700 000 de megawatti pe an. Noi, transportând cărbunele pe calea ferată, e mai scump ca la termo Rovinari. Sunt mai ieftini ca preț de cost decât noi, pentru că sunt la gura minei”.

turceni

Au contestat amenda

Directorul SE Turceni mai precizează: „Avem probleme cu Agenţia de Mediu. Avem amenzi pentru grupul 7 din Termo Turceni, sunt amenzi contestate în instanţă. Am avut o derogare de 20.000 de ore de funcţionare, fără nicio investiţie pe el. E vorba 50.000 de lei, sau 25 de mii de lei amendă, în 48 de ore. Am plătit, dar am contestat. Banii se recuperează, dacă vom câştiga. (…) Ei vor să-l considere ca bloc nou. Dacă îl pui în funcţiune este ca un bloc nou, cu emisii foarte mici. De la sulf, la NOx (oxizi de azot) , la praf. Noi respectăm două dintre ele. Aveam General Electric care ar fi vrut să ne aplice demonstrativ, deci gratis, o investiţie… o invenţie de-a lor, pe grupul 7. În mod normal trebuie o investiţie de 5 milioane de euro /bloc. Două la mine, două la Rovinari… până în 2020”.

Simpli executanţi

Cătălin Stănculescu: „Sucursalele sunt simpli executanţi. Încerc să-i mut pe oameni dintr-un loc în altul, dar îmi trebuie decizii. S-au aglomerat foarte mult acolo, la Târgu Jiu. Din această cauză sunt întârzieri ale deciziilor, ale contractelor, etc. Noi suntem doar executanţi”.

Restructurarea în termocentrală

Directorul Cătălin Stănculescu mai spune că, în cazul aplicării planului de disponibilizare, de la SE Turceni va pleca un număr de câteva zeci de persoane: „Ar fi vorba de 35, 36 de persoane pentru pensionare. Am putea renunţa, dar nu prea mult, la câţiva oameni… În 2015, atunci am avut, cu pensionarii plecaţi şi alte disponibilizări, alte concedieri: 17 sudori de la secţia de reparaţii cazane şi nu mai puteam repara. A trebuit să modific organigrama şi să unesc mai multe secţii ca să pot să folosesc sudorii dintr-o parte în alta…”. În legătură cu echipamentul de protecţie, acesta a mai precizat: „Deocamdată se munceşte în termocentrală, cu echipamentele vechi. E o licitaţie pentru echipamente, la CEO, dar, nu mai ştiu ce să zic, merge din ce în ce mai greu”.

loading...
Loading...

Citește și

Mafioții de pe Centura Tg-Jiului AU DISPĂRUT! Italienii, obligați să le plătească sume importante afaceriștilor țepuiți. Varianta de ocolire, ÎN AER!

Italienii acuzați, în toamna anului trecut, că au țepuit mai multe firme din Gorj și …

Un comentariu

  1. Da afara din termocentrala pe Motocu, filip, danciu, trofin, pitaroiu…. si faci economie de bani pentru reparatii. Ai curaj?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.