Ce spune Biriș despre modificarea Codului Fiscal

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, prezentat în presă, era încă în discuție și viza simplificare, ușurarea sarcinii fiscale, însă măsura ar fi trebuit explicată înainte să iasă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, gorjeanul Gabriel Biriș.

„Este un incident regretabil că un proiect care încă era în discuție a ieșit așa pe surse și oameni care nu prea au înțeles ce scrie în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare, despre ușurarea sarcinii fiscale totale, pentru că cine l-a studiat mai în amănunt putea să vadă că propuneam introducerea pentru prima dată în legislația noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuției sociale efectiv pe suma tuturor veniturilor, în așa fel încât contribuțiile astea să nu fie fără număr, fără limită și să simplificăm legislația. Practic cea mai mare parte din modificări, dar nu neapărat cele mai importante, la asta se refereau, la contribuțiile sociale și impozitul pe venit. Am văzut că există critici că s-ar mari cotele de contribuții. Acest proiect nu este despre majorări de taxe. Dacă el ar fi aprobat, nimeni, niciun salariat și niciun angajator nu ar avea de plătit niciun leu în plus dimpotrivă, mai puțin, prin efectul plafonării. (…) Măsura despre care am discutat ar fi trebuit explicată înainte să iasă. Nu era în planul nimănui să ascundă ceva, să vină cu breaking news. Planul era să finalizăm un proiect ca, odată finalizat, să putem să îl prezentăm, să îl explicăm și apoi să ieșim public cu el. N-a fost să fie, din păcate”, a declarat Biriș într-un interviu acordat, la Krynica, în Polonia, pentru Calea Europeană.

Oficialul MFP a subliniat că trebuie înțeles că atât contribuțiile la sănătate, cât și cele pentru pensii nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului, și faptul că până acum acestea au fost împărțite s-a datorat încercării de a ascunde cât de mare este costul muncii în România.

„Știm vreo firmă care să se îmbolnăvească și să se ducă la doctor, care la bătrânețe să ia pensie? Trebuie să înțelegem un lucru: contribuțiile la sănătate și la pensii nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului. Că noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului am împărțit contribuțiile parte pentru angajat mai mici și parte pentru angajatori mai mari pentru a ascunde o realitate și anume cât de mare este costul muncii în România. Este foarte mare și nu datorită impozitului pe venit, cota unică de 16% e foarte competitivă, ci datorită contribuțiilor. Contribuțiile sunt așa de mari și pentru că foarte mulți nu le plătesc. Este atât de simplu. Nu e nimic complicat în asta. Când unii primesc privilegii prin lege, alții trebuie să plătească pentru acele privilegii. În propunerea la care facem referire acum, practic, prin ajustarea bazei, includerea sumei datorate de angajatori în baza de calcul, în salariul brut prin măsura aceea tranzitorie, făceam ca efectul asupra angajatului să fie zero, același net, iar efectul asupra angajatorului să fie zero, același cost total. Doar că din această restructurare se creează o bază unitară de aplicare a impozitului pe venit și contribuții sociale pentru toate toate tipurile de venituri, pentru că eu cred că e absolut normal să vorbim și de moralitatea legii fiscale. Nu putem să creăm legi care sunt pentru unii mumă și pentru alții ciumă. În momentul în care vorbim că o anumită categorie de cetățeni poate să plătească semnificativ mai puțin decât alte categorii de cetățeni înseamnă că noi creăm privilegiați și perdanți, ori asta cred că este inacceptabil dacă vrem să vorbim de stabilitate și predictibilitate pe termen lung. Acest proiect este despre stabilitate și predictibilitate, despre simplificare (…) În momentul în care simplifici legislația totul devine mai transparent. Foarte multe probleme apar din cauza lipsei de transparență. Legislație simplă, clară, ușor de înțeles, ușor de aplicat, cred că asta este viitorul”, a mai spus Biriș.

loading...
Loading...

Citește și

Nou născut din Târgu Jiu preluat de elicopterul SMURD

În aceste momente un elicopter SMURD a aterizat de urgență la Târgu Jiu pentru a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.