Ce spune Victor Grigorescu

Pe facebook, ministrul Energiei, Vitor Grigorescu:

Sunt obiectul unei campanii de presă care are un accent de-a dreptul vehement în câteva publicații. Atunci când am spus da propunerii de a fi ministru am luat în calcul acest lucru ca pe o ipoteză deosebit de posibilă, dar nu atât de probabilă pe cât s-ar putea crede. Știu că la noi se trage întâi și abia apoi se întreabă cine e, însă un astfel de risc se asumă în funcție de conștiința fiecăruia, de cât de vulnerabil și de sensibil se știe fiecare, chiar dacă nu a mai trecut vreodată printr-o campanie de denigrare. Acum pot spune că nu e deloc ușor. Dar dacă ar fi să o iau de la capăt, pot spune că aș face la fel, pentru că astăzi mi se pare și mai important să respecți ceea ce crezi și ce faci chiar și atunci când ți se răstălmăcesc vorbele.

Se practică deseori formula ”am comunicat greșit sau insuficient” atunci când, aflat în spațiul public, vrei să recunoști că ”ceva” nu a ieșit cum îți dorești. Am încercat mereu să evit o astfel de formulă pentru simplul motiv că eu cred că un ministru sau un factor decizional important este în primul rând răspunzător pentru deciziile pe care le ia pentru bunul mers al domeniului pe care îl gestionează și abia apoi să se îngrijească de propria imagine. Dacă doriți să vedeți cum arată reversul acestei situații vă puteți alege sute de exemple din guvernele anterioare.

Mi se tot spune că de ce nu am comunicat mai din timp, de ce ”am ascuns” bunul imobil, de ce nu am făcut una sau de ce nu am făcut alta. Am primit sute de sfaturi de la oameni mai mult sau mai puțin interesați de povestea aceasta. Vă pot explica în detaliu fiecare decizie ministerială din noiembrie până acum, cu implicațiile ei complexe și cum schimbă ea viața oamenilor din țara asta. Dar sunt pus în situația de a repeta întruna și întruna același lucru doar pentru că uneori sună bine să ”ai suspiciuni”. Aș spune că logica ar trebui să vorbească de la sine despre faptul că se discută despre un contract și sume ”ascunse”, dar care sunt trecute în propria mea declarație de avere. A ”explodat” subiectul astăzi, în preziua campaniei electorale, deși declarația e publică din noiembrie anul trecut și a mai fost tratată într-o publicație la începutul acestui an.
Plouă cu ”suspiciuni” despre respectivul contract. Ei bine, mai spun o dată, pentru a înlătura senzația de comunicare defectuoasă. Contractul a fost semnat cu un an și șapte luni înainte de a ajunge ministru și a durat un an de zile. Cum pot eu înlătura suspiciunea unui ziarist care mă acuză că acest contract are legătură cu poziția mea de ministru? O astfel de acuzație ține pur și simplu de zona teoriei conspirației și îmi este imposibil să conving pe cineva de contrariu dacă alege să creadă așa ceva.

Ce am închiriat de am primit banii respectivi? Am auzit tot felul de ironii: că ar fi un yacht, că ar fi un palat sau mai știu eu ce bun luxuriant. Ei bine nu, nu era nimic exotic, ci doar un site de analiză pe surse deschise despre politicile comerciale europene. Deci și mai dubios cum ar veni, pentru că evident un astfel de site nu face trafic și dacă suma ar fi reală toți cei care au un site în București s-ar fi îmbogățit deja. E complicat să răspunzi la astfel de ironii pentru că am stabilit deja că nu sunt un bun comunicator de o parte, în timp ce pe de altă parte eu sunt cel care trebuie să producă dovezi că ce nu s-a întâmplat chiar nu s-a întâmplat.

Am să încerc totuși să mai fac o clarificare. Putem numi proiectul meu (monitoreu.com) site sau platformă online, pentru că el respectă definiția acestora. El este, insa, mai mult o aplicație software pentru că răspundea unor nevoi specifice ale celui care interacționa cu ea. Era un instrument de filtrare a informatiilor publice, pentru a le selecta pe cele relevante in vederea unei mai bune înțelegeri a politicilor comerciale europene. Nu era pentru publicul larg și în consecință nu era destinată vânzării de publicitate bazată pe trafic online. A fost un instrument de business pentru un număr redus de persoane, chiar dacă acest instrument a avut o adresă de internet ca orice alt site. Faptul că putea fi accesat de oricine nu îl făcea un site obișnuit. Iar simplul motiv pentru care nu mai funcționează astăzi ține de faptul că din aprilie 2015, când a încetat contractul, nu am mai avut nicio ofertă până în luna septembrie a aceluiași an când am decis să îl opresc. Am oprit proiectul pentru că nu mai funcționa și nici nu am simțit că poate continua așa cum era construit. Adresa de internet îmi aparține în continuare și nu am renunțat nici astăzi la ideea de a continua un astfel de proiect.

Dincolo de explicații și neplăceri, sunt convins pe deplin că întreaga campanie face parte din planul mai larg de a discredita cât mai mulți miniștri ”tehnocrați”. Nu a fost întâmplătoare bucuria lui Victor Ponta legată de campania împotriva mea și cea împotriva ministrului educației, Mircea Dumitru. Fără a merge pe un drum victimizant, pot să susțin în continuare că funcția de ministru este o funcție temporară în viața unui om și numai cine își închipuie că ea e un scop în sine poate să creadă că o campanie de denigrare contează atunci când ești decis să îți faci treaba până la capăt.

Sunt mândru de onoarea pe care premierul Dacian Cioloș mi-a făcut-o atunci când m-a nominalizat. Am cunoscut în acest guvern oameni remarcabili, unii dintre ei beneficiari ai unor campanii chiar mai mizere decât a mea. Rămân cu convingerea că misiunea unui ministru e să își asume toate deciziile pentru perioada în care e în funcție, să își lase campania de imagine și dorințele personale pentru perioada post-ministerială și să fie onest față de concetățenii săi.

loading...
Loading...

Citește și

FOTO! Accident la Drăgoieni! Două mașini IMPLICATE!

Două mașini s-au ciocnit în această dimineață, pe raza localității Drăgoieni, în același loc în …

Un comentariu

  1. haha ce groapa isi mai sapa ministrul asta! deci sa intelegem… omul a facut un site, si in spatele siteului avea o aplicatie software pt. un numar redus de persoane. domnul ministru este softist? programator?are firma de IT? este cumva persoana fizica autorizata in domeniul IT? intrebari retorice evident, raspunsul este NU. un om care crede ca povestea asta prinde este chiar prost, cum naiba o fi ajuns ministru? iara retoric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *