Ce trebuie să știi despre conjunctivită


Ochi roșii și lăcrimare excesivă? Astfel de simptome trebuie să te trimită la oftalmolog, întrucât poate fi vorba de conjunctivită. Membrana conjunctivă este cea care acoperă globul ocular și pleoapele, având rolul de a proteja ochiul și de a-i menține nivelul de umiditate constant. Inflamația acestei membrane duce la apariția conjunctivitei.

În funcție de cauzele apariței, conjunctivitele pot fi bacteriene sau virale, iar în acest caz sunt extrem de contagioase. Atunci când sunt declanșate de un alergen sau de o substanță chimică, conjunctivitele nu sunt contagioase.

Fardurile, o cauză frecventă

Conjunctivitele de natură bacteriană sau virală se răspândesc prin tuse, strănut sau folosirea în comun a obiectelor, cum sunt prosopul sau fața de pernă. Infecțiile virale se transmit prin virusurile herpes simplex, varicela zoster și Epstein Barr.
Conjunctivita microbiană se declanșează atunci când ochiul intră în contact cu bacterii, cum sunt streptococii, stafilococii, gonococii sau chlamydii. O altă cauză a apariției conjunctivitei sunt substanțele alergene, mai exact praful, polenul sau fardurile.
Lentilele de contact, fumul de țigară sau clorul din apa de la piscină pot irita, de asemenea, membrana ochiului, ducând la inflamarea acesteia. Cei care poartă lentile trebuie să întrerupă purtarea lor și să le folosească doar după un consult de specialitate. Netratate corespunzător, conjunctivele pot avea complicații cum sunt blefaritele (inflamarea pleoapelor), ulcere marginale sau infiltrații corneene.

 

Apare sensibilitatea la lumină

Simptomele conjunctivitei încep, de obicei, la un ochi, iar după câteva zile se răspândesc și la celălalt. Primul simptom constă în înroșirea ochiului, iar în cazul conjunctivitelor bacteriene și alergice, se umflă pleoapele. În același timp, ochiul lăcrimează, apare senzația de mâncărime, usturime și de jenă, ca și cum în ochi ar fi un corp străin.
Când conjunctivita este declanșată de virusuri sau de substanțe alergene, apar scurgeri apoase clare din ochi, iar atunci când este cauzată de bacterii, scurgerile sunt galbene. Din acest motiv, dimineața, la marginea ochiului se formează o crustă. Sensibilitatea la lumină și tulburările de vedere sunt alte simptome ale afecțiunii.

Piscinele, un factor de risc

Folosirea în comun a obiectelor de igienă, cum sunt prosoapele, a produselor cosmetice, cum sunt fardurile, de ochi, rimelurile sau creioanele de contur pot duce la răspândirea afecțiunii. În cazul copiilor, ei sunt expuși la creșă, grădiniță sau școală. Piscinele neigienizate corespunzător pot fi, de asemenea, un factor de risc în răspândirea afecțiunii.
Pentru a preveni conjunctivita se recomandă spălarea mâinilor și a feței cu apă și săpun. Cei care suferă de conjunctivită trebuie să folosească comprese sterile și ser fiziologic pentru a îndepărta secrețiile și este interzisă folosirea la comun a prosoapelor sau a cosmeticelor. Tratamentul durează între 5 și 7 zile, în funcție de recomandarea doctorului, chiar dacă simptomele dispar în primele zile de la administrare.

Bine de știut

Conjunctivita poate apărea și la nou-născuți, atunci când canalul lacrimal nu este complet deschis.

sursa: clicksanatate.ro

loading...
Loading...

Citește și

8 motive să bei apă plată cu lămâie

Aflându-se printre cele mai folosite fructe în bucătărie, lămâile sau zeama lor se pot pune …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.