Cele mai PERICULOASE zone în caz de CUTREMUR! Vezi unde se AFLĂ GORJUL și cât de în SIGURANȚĂ ești AICI!

harta-cutremur1

În România au loc anual circa 200 de seisme, cele mai multe de 2-3 grade Richter. Când vine vorba de siguranţă în caz de cutremur, prima zonă care trebuie evitată este cea a Vrancei, unde au loc cele mai multe şi cele mai puternice cutremure din țară. Institutul Național pentru Fizica Pământului a întocmit o hartă cu cele mai periculoase și cele mai sigure orașe din România, în caz de seism. 
Potrivit istoricului seismografic din România, județele Timiș, Caraș Severin și Satu Mare și Constanța sunt cele mai sigure locuri, în cazul unui cutremur, precum și granița dintre județele Suceava și Maramureș. Aproape la fel de sigure sunt zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva și Bistrița și un alt punct izolat de siguranță este între județele Sibiu și Brașov, cuprinzând câte o parte din amândouă, ambele fiind județe cu un risc seismic mediu. Tot în această categorie intră și județul Gorj, aici seismele au loc la adâncime mare, ceea ce înseamnă că efectele lor pot fi simţite pe o suprafaţă largă din jurul epicentrului. Aici intervine direcţia de propagare a undei seismice şi gradul de atenuare pe care îl prezintă anumite zone. „Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt București, Ploiești, Buzău, Focșani sau Iași și toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensității de Roman, Bacău, Pitești, Giurgiu și toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află și Cernavodă, Tulcea”, arată statistica întocmită de INFP.
Mai există și problema calității construcțiilor

Dincolo de riscul dat de activitatea seismică, mai există și problema calității construcțiilor. În zonele marcate cu roșu pe harta cutremurelor, categorie în care intră și Capitala, există și multe clădiri prea vechi pentru a rezista mișcărilor seismice, din păcate, multe dintre acestea adăpostesc sedii comerciale sau instituții ale statului, ceea ce poate conduce la un număr mai mare de victime, în cazul unui cutremur. „În România, nu au existat coduri solide de proiectare antiseismică mai devreme de 1963. Acestea s-au înăsprit prima oară după cutremurul din 1977 și a doua oară, după cele trei cutremure mari din vara anului 1990. Azi, exigențele sunt și mai mari. Dar dincolo de ce există pe hârtie, nimeni nu poate ști cum ți cât s-a respectat din aceste coduri”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Mardare, inginer structurist.
loading...
Loading...

Citește și

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri, marcată și la Târgu Jiu

Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.