CEO: Consiliul de Supraveghere vs. Directorat. Nimeni nu-şi mai asumă nimic!

ceo

Până de curând, marea problemă a CE Oltenia a fost lipsa contractelor de vânzare a energiei şi cărbune. Dar, de câteva săptămâni, compania se confruntă cu ceva mai grav: aceasta trebuie să reziste pe piaţă în timpul unui război intern ce tocmai se desfăşoară, între Directoratul societăţii şi Consiliul de Supraveghere.

Nimeni nu poate intui ce se va întâmpla mai departe, dar ceea ce „transpiră” către presă e faptul că membrii actualului directorat nu vor demisiona, aşa cum a cerut Consiliul de Supraveghere, la ultima şedinţă.

Nimic oficial

Consiliul poate revoca membrii Directoratului numai în condiţiile legale şi în conformitate cu contractele de management încheiate de directorii vizaţi. Oricare altă încercare de schimbare s-ar lăsa cu procese care ar costa extrem de mult compania şi, în final, statul român. Pe de altă parte, membrii Consiliului de Supraveghere (CS) sunt numiţi provizoriu şi, cel puţin în această fază, deciziile pe care le iau aceştia nu ar trebui să afecteze fundamental compania. De asemenea, doi dintre membrii Consiliului sunt pe picior de plecare: Valeriu Ivan care a renunţat la mandat încă din 12 iulie, şi reprezentantul Fondului Proprietatea, retras de Fond fără explicaţii. Cu toate acestea, acest Consiliu de Supraveghere incomplet şi interimar a decis să decapiteze CE Oltenia, solicitând tuturor membrilor Directoratului, cu excepţia lui Klaus Leiders, să demisioneze. Motivul ar fi că cei patru directori, Ionel Ilie, Laurenţiu Ciobotărică, Ovidiu Bălăcescu şi Daniel Antonie, nu au implementat programul de restructurare al companiei. Numai că directorii menţionaţi nu au de gând să renunţe la mandate. În cazul în care aceştia vor fi revocaţi, alternativa anunţată de supraveghetori, există riscul ca Directoratul CEO să fie populat în curând de personaje străine de Gorj şi chiar de România, cum e cazul proaspătului membru Klaus Leiders, şi mai ales, fără legătură cu energia.

În companiile energetice, „transparenţă”

Din păcate, Ministerul Energiei nu a făcut lumină privind situaţia de faţă a celui mai mare producător de energie termo, informaţiile cu privire la solicitarea Consiliului de Supraveghere, cât şi termenul de două săptămâni în care CEO va avea un alt Directorat, parvenind la presă „pe surse”. Războiul pare gestionat de acest minister care, paradoxal, „invită la dialog pe tema transparentizării companiilor din domeniul energetic românesc toate Organizațiile Non-Guvernamentale care au experiență în implementarea măsurilor care vizează integritatea, bunele practici de afaceri și transparența instituțională. Scopul discuțiilor este identificarea unui plan de măsuri care să poată fi aplicat în activitatea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei”.

„Nu îşi asumă nimeni nimic”

În această situaţie de fapt, membrii Directoratului sunt în stand-by, deşi solicitările din teritoriu aşteaptă decizii. Acestea nu se mai iau la nivelul CEO. De pildă, liderul SME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, arată: „La momentul actual, membrii Directoratului trebuie să lucreze pentru companie. Nu lucrează pentru companie, nu şi asumă nimeni nimic. Vă dau un exemplu: şi-au asumat în directorat angajările pentru cariera Jilt Sud. După ce s-a făcut acel referat care s-a aprobat în Directorat dar când am venit cu primul pachet, nu s-a mai aprobat, s-a amânat din nou, s-au cerut din nou acte, declaraţii notariale. Dacă nu-şi asumă nimeni nimic, compania aceasta se va duce la faliment. E uşor să întinzi mâna şi să iei 200 de milioane şi să nu-ti asumi nimic. Jilţ Sud e blocată, nu ştiu dacă domnii din Directorat realizează asta”, a mai spus acesta.

loading...
Loading...

Citește și

Șase zile până la executarea CE Oltenia! Suma: 310.000 de lei

Complexul Energetic Oltenia a fost somat de un expropriat al satului Lupoița că va fi …

2 comentarii

  1. Si culmea obrazniciei doamna ziarist, isi permite ministerul sa ceara demisia unor infractori sia unora care au produs o pierdere de 16 mii de miliarde, fara acordul dvs. si al tuturor sustinatorilor neconditionati gen costreie, glicemie, etc. Iar referitor la contractele de mandat din directorat sunteti intr-o eroare, numai cei doi inculpati au mandat ceilalti sunt tot interimari ca CS-ul. Si nu ar fi de mirare sa se descopere ca aceste contracte de mandat au fost incheiate ilegal pentru si prin favorizarea infractorilor cum de altfel au fost incheiatd si asigurarile de raspundere profesionala.

    • STRĂINI DE GORJ!!! Durere mare, muică !!! Adicătelea cum ar veni, Horvath nu mai intra când vrea prin C.E.O, nu mai are garantate ” bonusuri” când scrie ca ” Vecinul unui ANGAJAT CE.O și-a bătut soacra”, ca C.E.O sus/ jos de bine/rău , tot reclama !! Numai ca , Doamne-ferește daca vine vreunul din afara României si nu înțelege sensul acestor eforturi? Daca e sa punem o întrebare, dumneavoastra doamna Horvath CE TREABA aveti cu energia , in afara de încărcarea telefonului si mașina de spălat plus eventual uitatul la televizor? Sa mai repet , in vânt oricum , ati trecut de momentul când mai puteați pricepe, ca managementul nu are nimic de a face cu înalta specializare într-un domeniu? Ca cea mai buna echipa de marcheting in domeniul materialelor de construcții a venit de la McDonald’s? Oful mare e altul, știm si noi!!! Direcția de achiziții S-ar putea muta la Bucuresti, fara Dadalau care știa el cum sa ‘ anuleze” o procedura când nu avea rezultatul ” corect”, sa mănânce si Te-am Guard la masa cu Mike Security, ca de a sunat ” omul” ! E, stați liniștita dna Horvath, liniștiti-l si pe Făget , ” omul ” nu mai suna😀😀, e posibil sa fie cu executare!! Nu v-a mutați mai bine si dumneavoastra la Monden?? Ca la energie si economie , cu scuzele de rigoare, bateți câmpii !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *