CEO implicat într-un proiect de MILIOANE de euro pentru evaluarea gazeificării subterane a lignitului

ce-sua

Reprezentanții CE Oltenia, alături de cei ai Ministerului Energiei și Ambasadei României la Washington, au participat, în perioada 17-18 noiembrie, la o conferința cu tema Securitatea Energetică a Europei de Est, care a avut loc în SUA și în care a fost prezentată cea mai nouă tehnologie de gazeificare implementată de o mare companie la centrala Kemper County Mississippi.

Interesul CEO pentru gazeificarea lignitului pare să se confirme, în condițiile în care compania, în parteneriat cu alți producători de energie din Germania și Polonia, e implicată într-un proiect, cofinanțat de Comisia Europeană, pentru evaluarea fezabilității gazeificării subterane în straturile de cărbune de mică adâncime.

Șefii CEO au văzut cea mai nouă tehnologie de gazeificare din SUA

Doi membri ai Directoratului CEO, Ionel Ilie, manager interimar al companiei, și Sorin Boza, director al Direcției Strategie – Dezvoltare, au fost timp de două zile în SUA, alături de reprezentanţi ai unor mari producători de energie pe bază de cărbune din Serbia, Croația și China, la conferința care a avut ca temă Securitatea Energetică a Europei de Est.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, în cadrul conferinței a fost prezentată cea mai nouă tehnologie de ardere cu emisii reduse de CO2 în atmosferă, prin gazeificarea cărbunelui, implementată la o centrală din statul Mississippi. ”Tehnologia folosită are ca produși secundari acidul sulfuric și amoniacul care pot fi, de asemenea, comercializați, generând venituri suplimentare”, se arată în comunicatul.
Conform unor informații neoficiale, reprezentanții CEO și ceilalți delegați au vizitat o centrală uriașă, Kemper County Mississippi, deținută de Mississippi Power Southern Energy, o investiție de 6,7 miliarde de dolari, care a dezvoltat un proiect integrat de gazeificare a lignitului.
Dezbaterile din cadrul conferinței au relevat faptul că, ”deși resursele de cărbune pot susține securitatea energetică a multor țări, reglementările stricte privind emisiile și obiectivele de mediu pot bloca activitatea producătorilor tradiționali de energie” se mai arată în documentul Biroului de presă al CEO.

În proiectul cofinanțat de CE pentru evaluarea gazeificării lignitului din Oltenia, CEO este partener cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE – România), Glowny Instytut Gornictwa (Polonia), DMT GmbH & CO. KG (Germania), Centre for Research and Technology Hellas (Grecia), Most Coal Engineering SPRL (Belgia), Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (Olanda) și Premogovnik Velenje DD (Slovenia).

Proiect de 2 milioane de euro pentru evaluarea gazeificării lignitului din Oltenia

Dacă până acum s-a speculat pe marginea interesului CEO pentru proiectele de gazeificare, precizările oficiale ale companiei cu privire la implicarea acesteia, împreună cu alţi producători de energie din Europa, într-un proiect de cercetare pe tema gazeificării cărbunelui din Oltenia, confirmă practic zvonurile lansate public, în ultima perioadă, din zona sindicală.
CEO este partener, alături de companii din Germania, Polonia, Belgia, Olanda, Grecia și Slovenia, într-un proiect de 2.210.343 de euro, cofinanțat de Comisia Europeană, în cadrul Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel, care va demonstra, la final, în 30 iunie 2017, cu ajutorul unor evaluări geologice, tehnice, ecologice și de risc, dacă gazeificarea este fezabilă pentru lignitul din exploatările miniere din Oltenia. Informațiile rezultate vor fi utilizate într-o cerere de autorizare a unui proiect pilot viitor.

loading...
Loading...

Citește și

Șefii CEO vor să PLECE! Fostul manager al CEO, Laurențiu Ciurel, dezvăluiri EXPLOZIVE! „Am tăcut câteva luni. Rău am făcut!”

După o perioadă de tăcere, fostul manager al CEO, Laurențiu Ciurel, a reînceput să scrie …

5 comentarii

 1. Sefii CEO au cheltuit banii societatii, si cheltuie in continuare pe proiectul inceput de ciordel in 2013, prin care se sifoneaza bani pentru ISPE si firmele americane. Ilie si Boza stau capra la ISPE, pentru sustinerea pe functii de catre servicii. HEXIFARMA e dovada. Pentru Ilie si nu numai, nu tot ce e negru e carbune, si nu toti carbunii se gazeifica. Specialistii din minerit stiu asta de peste 20 de ani. Trebuie sa se convinga si ilie si boza, dar cu ce pret?

 2. Bai Gheo bine ca le stii tu pe toate! Daca 2 oameni vor sa vadă ceva ce in viitor ar reprezenta o solutie de supraviețuire a companiei din punctul tau de vedere inteligent este o mare problema. Nu il cunosc personal nici pe Ilie si nici pe Boza( pe Ilie jaf energie chiar il cunosc din sediu insa pe Boza nu stiu daca am vorbit de 3 ori pentru ca nu lucrez in divizia dansului) insa deschiderea unei companii către nou este soluția de supraviețuire. Se vede ca habar nu ai despre minerit sau energie. Gazeificarea nu înseamna închiderea mineritului doarece cărbunele tot extract va fi . Mai citește si tu pe google si nu utiliza acest portal doar sa vezi desene animate sau filme pentru adulti!!
  In afara de a jigni doi oameni mai esti bun la ceva? Insa va dați cu părerea voi cei ce toata ziua aveti timp pentru asa ceva! Daca nu ar face nimic compania asta ai fi supărat ca cei din conducere nu fac nimic pentru a ne menține in viata ca si companie!!!

  • Spre deosebire de dumneata, ilie si boza, eu chiar stiu despre ce ete vorba. Daca ai cetit cu atentie articolul, comentariul meu si comentariul domnului Popa ai fi vazut ca cei doi pe care ii lauzi vor sa descopere gaura covrigului. Dar pentru tine care banuiesc ca nu fepasesti cu mult inteligenta lui petroiu, este greu sa pricepi ca nu este gazeificabil lignitul din Oltenia. Pamantul nu este gazeificabil, iar din cauza unor tembeli ca tine care sustin niste politruci cu pretentii de tehnoctati ca ilie si boza se compromite unzacamant ca Lupoaia care trebuie inchisa ca sa se esperimenteze hazeificarea americana. Inca odata poate in prostia ta pricepi si tu ca difera ca dela cer la pamant carbunele american de pamantul din Oltenia.

 3. 1. Gazeificarea nu va rezolva problema continutului de carbon si sulf!
  2. Studiul va arata ca rentabilitatea va fi de doua ori mai proasta decat a… brichetarii!
  … afacerea electorala a lui ciurel – un alt absolvent cu media 6 (si inca nu din prima, ci in sesiunea pt. „studenti”), ca si ciracii lui, petroniu-electricianul subinginer de Tg-Jiu, trofin-media 6, olaru-lacatusu de la Jiul de Sus, lazaroiu-topograful, badeasa-seralista de mine subteran, antonie-topograful, etc.

 4. Ionilor georghilor, gazeificarea cărbunelui la Rovinari ,a mai fost încercata prin anii 1975 sau mai devreme undeva pe unde e sectorul Rovinari est, si fosta secție vulcanizări.Rezultatul a fost ,,grozav” ,a umplut cu fum zona fum fara valoare, au încercat sa_l aprindă dar nu a mers.Concluzia trageti-o singuri !Adevărul este ca banii energominerilor trebuie sa circule, iar prețul energiei cat mai mare sa fie!Aleluia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.