CHEFURI pe banii minerilor! ŞEFII din MINERIT, trimiși în judecată pentru un prejudiciu de peste 2,8 milioane lei adus CEO

burlan-cmk

Daniel Burlan, fostul director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Vasile Ogârlaci, Daniel Olaru, Sorin Iovan, Vasile Rîbu și alţi şefi din minerit (în total 23 de persoane) plus SC Cazare Cantine Motru SA au fost trimişi în judecată în dosarul „Masa caldă a minerilor”. Șefii din minerit sunt acuzaţi că au decontat ilegal din bugetul companiei din minerit aproximativ 300.000 de porţii de mâncare. Prejudiciul este de peste 2,8 milioane de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu s-a dispus trimiterea a 23 de șefi din minerit, dar și a persoanei juridice SC Cazare Cantine Motru Sa pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Magistrații Tribunalului Dolj îi vor judeca pe Daniel Burlan, fost director general al SNLO, Alexandru Ciorecan, Vasile Ogârlaci, Mihai Caragea, Daniel Olaru, Vasile Crețan, Mircea Mezincea, Sorin Iovan, Nicu Gheorghescu, Vasile Rîbu, Ion Ghica, Ion Dondera, Nicolae Stelescu, Liviu Giuranu, Constantin Bojincă, Sebastian Năstăsie, Marinela Căciulan, Nicolae Giuran, Valentin Tatomir, Fănel Ciocan, Gheorghe Popescu, Virgil Mihăilă, Marian Olaru. Potrivit procurorilor, au fost decontate ilegal aproape 300.000 de porții de mâncare, în perioada 2009-2013, în valoare totală de peste 3,4 milioane de lei (aceasta fiind suma cu, care CEO s-a constituit parte civilă în proces n.red.). Au beneficiat de mâncare sportivii legitimați la Clubul Sportiv Minerul Motru și Clubul Sportiv Minerul Motru 2008 de la secțiile fotbal, lupte și box, dar și persoanele care au participat la chefurile electorale organizate la Motru în timpul campaniei la parlamentare și nu numai. Conform oamenilor legii, mesele au fost decontate ilegal din fondurile destinate achitării hranei personalului angajat la carierele Roșiuța și Lupoaia.

Ce spun procurorii

directori-CEO-dosar-penal

Burlan Daniel în perioada 11.01.2009-31.05.2012 în calitate de director general si implicit gestionar de drept al bugetului de venituri şi cheltuieli al SNLO a dispus si a acceptat decontarea din fondurile societăţii cu capital majoritar de stat, prin intermediul conturilor subunităţilor miniere, a sumelor destinate plăţii unor prestaţii efectuate în mod nelegal și fără bază contractuală către SC Cazare Cantine SA Motru (decontarea meselor servite de persoane care nu erau îndreptățite, inclusiv sportivi). „S-a dispus trimiterea în judecată a lui Burlan Daniel, director general în cadrul SNLO, a lui Ciorecan Alexandru administrator, director și acționar al Cazare Cantine Motru, precum și a altor 21 de persoane directori, contabili șefi și angajați cu atribuții în utilizarea mijloacelor economice puse la dispoziția carierelor miniere, precum și a persoanei juridice SC Cazare Cantine Motru SA pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. S-a reținut că în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în perioada 2009-2013 au dispus și acceptat decontarea din fondurile societății cu capital majoritar de stat a sumelor destinate plății unor prestații efectuate în mod nelegal și fără bază contractuală către SC Cazare Cantine, respectiv decontarea meselor servite de persoane care nu erau îndreptățite cauzând un prejudiciu de 2,8 milioane lei. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Dolj”, a spus procurorul Camelia Caragea de la Parchetul local Târgu-Jiu.

Chefuri electorale la Cantina Restaurant

De exemplu, în noiembrie 2012, cu ocazia petrecerii organizate de CS Minerul Motru la aniversarea împlinirii a 50 de ani de la înfiinţare, „masa festivă organizată de Clubul Sportiv Minerul Motru 2008 a fost decontată ilegal de cele două cariere Roşiuţa şi Lupoaia, inculpaţii Rîbu Vasile (director EMC Motru), Ghiga Ion (director Cariera Roşiuţa) şi Creţan Vasile (director Cariera Lupoaia) dispunând după bunul plac de banii unităţilor miniere. Obiectul contractului de prestări servicii cu SC CAZARE CANTINE MOTRU SA consta în prepararea şi servirea mesei calde angajaţilor unităţilor miniere şi nu în organizarea de mese festive ale Clubul Sportiv Minerul Motru 2008”, spun procurorii. Anchetatorii susțin că petrecerea a fost una electorală. „În realitate, acest eveniment a fost unul electoral, fiind organizat în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. De precizat, că directorul Rîbu Vasile, cât și cei doi directori de la Carierele Roșiuța și Lupoaia, respectiv Ghiga Ion și Crețan Vasile, erau membrii marcanți ai alianței politice USL”, potrivit anchetatorilor. Mama electorală a fost trecută în facturi ca și mâncare servită sportivilor.

Mese decontate ilegal pentru sportivi

În mod nelegal, în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2013, au beneficiat de mese şi alimente de la SC CAZARE CANTINE MOTRU SA sportivii legitimaţi la Clubul Sportiv Minerul Motru şi Clubul Sportiv Minerul Motru 2008 (secţiile fotbal, lupte şi box). Sportivii serveau masa zilnic la Cantina Restaurant Centru din Motru. „Mesele servite de aceşti sportivi au fost decontate ilegal din fondurile destinate achitării meselor personalului angajat al carierelor Roşiuţa şi Lupoaia, precum şi ale unităţii E.L.C.F.U. Motru şi au fost justificate prin procesele-verbale de recepţie întocmite în paralel cu cele pentru mesele acordate salariaţilor carierelor. Practic, pentru fiecare dintre facturile emise lunar de prestatorul de servicii către Carierele Lupoaia şi Roşiuţa, se întocmeau două procese-verbale de recepţie: unul (cel legal) ce cuprindea numărul de porţii servite la cantinele de la fiecare carieră de către personalul angajat, iar în cel de-al doilea întocmit de inculpata Căciulan Marinela erau recepţionate porţiile servite de către sportivi şi de un număr mic de angajaţi, care serveau masa la Cantina Restaurant Centru. (…) Din verificări a rezultat că pentru mesele sportivilor nu au existat comenzi scrise de masă, comanda făcându-se în mod verbal, în urma unei înţelegeri frauduloase dintre directorul SC Cazare Cantine SA Motru, inculpatul Ciorecan Alexandru, şi directorii subunităţilor miniere”, susțin procurorii.

loading...
Loading...

Citește și

Valoarea fierului sustras din incinta Carierei Lupoaia! Prejudiciul de aproape 100.000 de lei, plătit cu funcția doar de un CFL-ist

Fierul scos, luna trecută, din galeriile fostei Mine Roșiuța, adus la suprafață de angajații de …

8 comentarii

  1. Este corecta trimiterea in judecata,asa se intimpla cind un director general este pe post de papagal care s-a lasat condus de sindicalisti.
    Ciorecan este nevinovat, a avut comenzi date? a dat alimentele? sa le fie de bine ,sa plateasca .Asa-i comertul. Papagalicismul directorilor in fata analfabetilor de la sindicat i-a dus acolo. Unul maminca,bra si altu plateste.
    Felicit organele statului ca si-au facut datoria.

  2. mutati sedil din gorj ,se va fura in continuare !!

  3. Pt.BASTAN Ciurel este de admirat pt.ce i-a facut marelui CONDESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.