CIA, raport despre tensiunile dintre România şi Rusia

Mihai Gâdea a prezentat în emisiunea Sinteza Zilei mai multe rapoarte CIA, la care au avut acces doar preşedinţii Statelor Unite. Aici apar informaţii extrem de valoroase despre România. Există două linii roşii atunci când se vorbeşte de România, când vine vorba de Rusia şi de tensiunea existentă cu Ungaria.

Un prim document datează din 23 august 1968, şi în care se vorbeşte despre îngrijorarea ambasadorilor români din Bonn şi Washington că Uniunea Sovietică vrea să invadeze România, iar Ceauşescu spune că suntem în stare de mobilizare.

Un alt document din 1994, redactat de CIA despre România, apare şi aici că România se află într-o stare de izolare şi îşi caută priwteni pentru a-şi găsi securitatea. Rivalul regional? Ungaria. Oficialii de la Bucureşti din acel moment vorbeau cu oficiali americani despre faptul că Ungaria este considerată prima ameninţare şi că Bucureştiul este suspicios cu privire la Transilvania. Aici apar o serie întreagă de date. Se vorbeşte de asemenea că ungurii au făcut eforturi diplomatice pentru ruperea Transilvaniei.

Într-un alt raport din 6 noiembrie 1973, preşedintele SUA era informat că vizita în Bucureşti a ministrului israelian, ceea ce ar fi iscat tensiuni între Moscova şi Bucureşti.

Şi într-un document al serviciul secret britanic, ministrul de Externe este informat despre faptul că Uniunea Sovietică urma să atace România şi că în ultimele zile au apărut noi dovezi privind intenţia de a invada România.

loading...
Loading...

Citește și

Inspectorii ITM Gorj continuă ancheta în urma exploziei de la Hurezani. AMENZI de 17.500 de lei!

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă al Inspectoratului de Muncă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.