Cine face viitorul guvern

ionut-catrinaSe vehiculează, în anumite cercuri de la București – apropiate de ambii actori implicați – o variantă de lucru aparent improbabilă, destul de dificil de halit acum. De asta există totuși rezerve, căci avem experiența lucrului amestecat care miroase a cacao cu lapte. Dar suntem totuși datori să expunem treaba, căci merită să cunoască și cetățeanul de votează. Sau care nu votează, după caz.

Așadar, ce-ați spune, dragii moșului, de un guvern pe care să scrie, cât mai caligrafic posibil, „PNL+PSD=LOVE”? Eeeei, nu vă repeziți să cârcotiți, să înjurați sau, greșeală mare, să vă luați după cleveteala diverșilor membri de la Gorj. De la unii sau de la ailalți. La Gorj, 75% dintre cei care formează unul dintre marile partide reprezintă „miezul”, desigur. Ei știu, ei cunosc, ei discută. Doar că n-o fac cu cine trebuie. Să revenim, că pierdem ideea: vor sau nu să admită ideea, pare-se că, până la noi ordine „pă unitate”, se va îngurgita varianta cu Dacian premier, agreat de cele două entități de Dreapta și de Stânga. Acum, fiind sinceri, este greu de admis că peneliștii și pesediștii (în special) vor îmbrățișa efectiv varianta. Drept consolare, li se deschid ușile numirilor politice la nivel de ministere etc. Ce se pierde? Taman postul râvnit de orice partid după o tură de parlamentare: postul de prim-ministru. Poate așa se explică de ce PSD nu lansează în spațiul public vreun nume, iar PNL nu exclude, din ce în ce mai intens, mariajul cu Dacian. Primim semnale multe și foarte diverse…

Cum o chestie aplicată brusc poate naște, în mintea cui mai gândește, mari semne de întrebare, terenul a început să fie pregătit lin de tot din timp: prim-ministrul este perceput ok de către populație, atacurile mediatice sunt concentrate pe guvernul acestuia sau, după caz, pe Klaus. Diversioniști sunt mulți, slavă cerului! Ideea e simplă: trebuie ca populația să fie ajutată să conștientizeze că actualul premier este soluția optimă. Așa o fi, că dacă principalele partide politice nu se agită deloc… În ideea în care mai sunt 3 luni și 4 zile până pe 11 decembrie 2016, e deja târziu să se mai iasă cu nume credibile de șef la Palatul Victoria. Nu, strategilor?

În culise, s-ar fi preferat probabil ca puterea să aparțină, după alegeri, unei singure formațiuni, dar cum acest aspect e greu de atins, vom asista la o mititică diversiune. Stați aproape, spectacolul abia începe. Se va apela și la celălalt partid pentru a nu fi stres cu trecerea proiectelor noului guvern. Dar și pentru a nu exista prea mare motiv de ceartă, ură etc.
Dacă vă întrebați care-i diferența dintre avortonul USL și viitoarea combinație, să fim cinstiți și să recunoaștem că, în 2012, treaba avea un mult mai pronunțat caracter… intern. Tura asta nu mai decidem noi nici 25% din manevră. Alții sunt la butoane! De ce se va apela, din decembrie, la așa ceva? Sigur e ceva important și, foarte probabil, cu implicații ce depășesc granițele țării. Cu mult…

Mai e o variantă: să fim noi paranoici, iar PNL și PSD să-și dea-n gură și să se ardă peste tot până va accepta Klaus un premier și un cabinet cu față 100% politică. Dar rămâne votul în plen apoi, care e decisiv… și greu al dracului!

Cert e un lucru: e de urmărit spectacolul.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

2 comentarii

  1. Bai jurnalistul lui Peste prajit, tu chiar esti un paranoic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *