duminică , 19 noiembrie 2017 - 16:29

CONSTANTIN BRÂNCUȘI, TRADIȚIE ȘI MODERNISM

În cadrul proiectului „BRÂNCUȘI – românul European prin excelență”, echipa Euroscola de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” a organizat o expoziție de desene și fotografii cu operele sculptorului Constantin Brâncuși.

Elevii au realizat o serie de lucrări care au readus în atenția vizitatorilor dimensiunea și importanța creațiilor lăsate moștenire umanității de către Brâncuși. Fiu de țărani din Hobița Gorjului, talentat și ambițios, acesta este considerat părintele modernismului în sculptură.
În mâinile lui, piatra și lemnul au luat forme nebănuite, de o expresivitate deosebită și un farmec aparte. Izvor de inspirație au fost motivele tradiționale întâlnite pe frumosul costum popular gorjenesc, lucrările meșterilor populari ai vremii, natura și sufletul curat al omului de rând. Brâncuși a transpus în operele lui toată puritatea și frumusețea acestui popor, necazurile și bucuriile, eroismul străbunilor cazuți pe câmpul de luptă și infinita lor pomenire.

Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu este dovada clară a dragostei lui Brâncuși pentru locul natal, pentru țara lui, pentru cei care s-au jertfit în Primul Război Mondial. Masa Tăcerii este simbolul înțeleptului care meditează în liniștea lăsată după furtună. Poarta Sărutului, asemeni unui Arc de Triumf realizează trecerea celor victorioși spre nemurire, spre infinit. Recunoștința față de eroi este nesfârșită, asemeni Coloanei fără de Sfârșit care încheie Calea eroilor.

Cu o putere de stilizare unică, marele artist a legat într-un mănunchi de sentimente și imagini Rugăciunea, Jertfa, Victoria și Amintirea infinită. Toate acestea le-a dăruit în egală măsură poporul său și întregii lumi.
Această activitate a permis elevilor să conștientizeze importanța obiectivelor naționale de patrimoniu și integrarea acestora în patrimonial european. Institutul Național al Patrimoniului împreună cu autoritățile locale lucrează la întocmirea dosarului prin care Ansamblul Monumental de la Târgu –Jiu să fie trecut pe lista obiectivelor UNESCO. Simbolurile naționale sunt cele care ne definesc și ne identifică între toate națiunile lumii.

prof. Carmen Dănăricu

loading...
Loading...

Citește și

Șapte persoane prinse muncind la negru de către inspectorii ITM Gorj. Amenzi URIAȘE pentru agenții economici

Inspectorii Serviciului Control Relații de Muncă din cadrul ITM Gorj au depistat, săptămâna trecută, cinci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.