Criză fără ieşire la Pandurii?

pag161

Criza la Pandurii Târgu Jiu se adânceşte pe zi ce trece. Clubul are datorii imense către ANAF şi terţe persoane iar raportarea datoriilor către FRF e doar la o săptămână distanţă. În acest moment doar un miracol pare să mai salveze clubul gorjean de la deschiderea procedurii de insolvenţă.
Pandurii Târgu Jiu trebuie să trimită până pe data de 5 octombrie raportarea financiară către Federaţia Română de Fotbal. Aceasta se face o dată la 3 luni iar perioada iulie – septembrie a fost una groaznică pentru clubul gorjean care se vede acum înglodat în datorii.

Miroase a insolvenţă…

Gruparea de fotbal gorjeană a început destul de bine campionatul Ligii 1 dacă e să ne raportăm strict la rezultatele obţinute pe teren. Problemele uriaşe apar însă când aruncăm o privire spre situaţia financiară a clubului, una deloc de invidiat. Datoriile s-au acumulat alarmant în acest an, 2016, primul în care Pandurii a trebuit să se descurce fără finanţarea majoră din partea CEO, cifrată la circa 200.000 de euro pe lună în anul precedent. Dacă în prima parte a acestui an clubul a acuzat şocul retragerii finanţării CEO şi a trebuit să se descurce cum a putut până la finalul sezonului, din vară situaţia a căpătat accente paradoxale. Managerul adus în vara anului 2015 de la vicecampioana ASA Târgu Mureş, Narcis Răducan, a părut să nu conştientizeze situaţia gravă în care se regăsea clubul gorjean şi, în loc să reducă drastic fondul de salarii, a preferat o scădere a acestuia cu numai 30%, dacă e să ne luăm după declaraţiile sale. Astfel, în condiţiile în care prioritară trebuia să fie salvarea clubului cu orice costuri şi sacrificii, Răducan a preferat lupta la play-off, dar şi un drum care pare să ducă încet dar sigur spre insolvenţă şi, chiar mai rău, faliment! Degeaba au venit la Pandurii jucători cu nume ca Sânmărtean, Ţucudean sau Herea dacă clubul merge spre groapă… Datoriile se ridică în acest moment la aproximativ 1 milion de euro dintre care 700.000 de euro sunt numai către ANAF. Situaţia e extrem de greu, dacă nu imposibil, de rezolvat într-o săptămână, termenul pe care clubul îl mai are la dispoziţie să trimită raportul financiar către FRF. Apoi, vor urma depunctările din cauza datoriilor către jucători şi, mai rău, termenul de care se tem mulţi, insolvenţă.
Răducan: „Este neclar viitorul apropiat”

Dacă jucători gen Mingote, Vasco, Nicoară şi mulţi alţii încă aşteaptă banii pentru sezonul trecut, actualii fotbalişti de la Pandurii se gândesc la salariile neplătite pentru munca din actualul sezon. Ţucudean a fost portavocea nemulţumirilor şi a anunţat că el şi colegii săi aşteaptă ceva mişcări în contul bancar în această săptămână. „Am stat de vorbă cu jucătorii în preziua meciului cu Viitorul, era nevoie să ne simtă aproape de ei. Împreună cu cei mai mulţi dintre membrii asociaţi, am avut o întâlnire cu echipa şi am clarificat anumite aspecte din ceea ce urmează. I-am updatat în legătură cu situaţia financiară şi cu speranţa că vom avea un viitor mai frumos. Discuţia a fost interactivă şi a prins bine, dar asta nu înseamnă că s-au rezolvat problemele. Pericolul ca jucătorii să-şi depună memoriu există tot timpul, sezonul trecut am avut parte de astfel de episoade, dar jucătorii în cauză au jucat mai departe şi nu au fost stigmatizaţi de club. Mai ales dacă vorbim de situaţia în care îşi cer drepturile financiare. Situaţia nu este roză, deocamdată suntem în această situaţie şi este neclar viitorul apropiat”, recunoaşte preşedintele Narcis Răducan aflat acum într-o situaţie care pare să îl depăşească, o situaţie cu care nu s-a mai întâlnit la precedentele sale 6 sau 7 cluburi. Sau atunci când s-a întâlnit, nu a găsit o soluţie salvatoare iar Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi au dispărut din peisajul fotbalului românesc.
Explicaţii privind campania de transferuri

Prezent în studio la Sport.ro, Răducan a dat explicaţii şi în legătură cu campania de transferuri a pandurilor din vară. O campanie aparent spectaculoasă, dar care nu aduce beneficii multe clubului. Jucători gen Sânmărtean, Ţucudean, Obodo, Herea sau Antal au semnat doar pe un an cu gorjenii şi nu se poate obţine vreun profit de pe urma lor. „În condiţiile în care eşti la un club cu stabilitate financiară îţi şi permiţi să semnezi cu jucătorii pe o perioadă mai lungă. Asta înseamnă să investeşti şi ceva bani şi îţi permite să ai şi o atitudine mai agresivă cu jucătorii care nu-şi prelungesc contractele. În fotbalul românesc totul se discută pompieristic şi se semnează contracte mai degrabă pe un an. Şi noi suntem una dintre echipele care am preferat această variantă din mai multe motive. Am luat jucătorii gratis, nu am dat niciun ban pe ei, în condiţiile în care nu ştii ce se va întâmpla peste câteva luni nu poţi să-i oferi un viitor clar fotbalistului. Şi nu în ultimul rând, trebuie să profiţi la maxim de valoarea jucătorului, dau ca exemple pe Săpunaru, Ropotan, anul acesta Ţucudean. Dacă nu-i convingi să semneze pe o perioadă mai lungă, încerci cel puţin să-ţi îndeplineşti obiectivele cu ei. Dacă ar fi semnat pe o perioadă mai lungă, ar fi cerut mai mulţi bani”, a explicat Răducan.

loading...
Loading...

Citește și

Pandurii încearcă să îngenuncheze „Bătrâna Doamnă”

Runda cu numărul XXX a ligii secunde aduce ca adversară pentru Pandurii un alt nume …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *