Cum a ÎNVINS un şofer BĂUT Poliţia RUTIERĂ!

politie-trafic1

Conducătorii auto prinşi băuţi la volan şi a căror alcoolemie nu depăşeşte 0,40 mg/l de alcool pur în aerul expirat sunt amendaţi şi li se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. Potrivit Codului Rutier, atunci când valoarea alcoolemiei nu depăşeşte 0,40 mg/l de alcool pur în aerul expirat, recoltarea probelor biologice la spital se face numai la solicitarea expresă a conducătorului auto. De cele mai multe ori nu se întâmplă acest lucru, iar şoferii prinşi în abatere sunt sancţionaţi cu amendă şi li se suspendă dreptul de a conduce în baza testării cu etilotestul, relatează Adevărul.ro.

Lipsa recoltării probelor biologice în cazul unui şofer a cărui alcoolemie nu a depăşit 0,40 mg/l de alcool pur în aerul expirat a fost folosită ca scuză în instanţă într-un proces intentat Poliţiei Rutiere de un colonel din Vaslui surprins în trafic cu o alcoolemie de 0,15 mg/l de alcool pur în aerul expirat. După aproape doi ani de procese, şoferul a câştigat procesul cu Poliţia Rutieră, judecătorii anulându-i amenda şi sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Reţeta succesului în instanţă a fost una cât se poate se simplă, conducătorul auto a venit în faţa judecătorilor cu martori care au confirmat declaraţia acestuia potrivit căreia a solicitat în mod expres agenţilor de la rutieră să îl conducă la spital, pentru a-i fi recoltate probe biologice în vedere stabilirii cu exactitate a valorii alcoolemiei, însă a fost refuzat. În acest circumstanţe judecătorii, atât de la instanţa de fond, cât şi cea de la apel, au apreciat că şoferului „i s-a încălcat dreptul de a se supune analizelor medicale de specialitate prin recoltarea de probe biologice conform art. 88 alin. 5 di OUG 195/2002 privind Codul Rutier pentru stabilirea cu certitudine a valorii alcoolemiei”.

Precedentul de la Vaslui

Şoferul care a dat Poliţia Rutieră în Judecată după ce a fost prins conducând cu 0,15 mg/l de alcool pur în aerul expirat este colonelul în rezervă Teofil Iordache (64 ani), fost director al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vaslui. Pe 21 iulie 2014, Teofil Iordache a condus auto marca VW PASSAT pe strada Castanilor din municipiul Vaslui sub influenta băuturilor alcoolice, având o alcoolemie măsurată de 0,15 mg/l de alcool pur în aerul expirat, potrivit testării realizate cu etilotestul de agentul de la Poliţia Rutieră care l-a surprins în trafic. Conducătorul auto a fost amendat cu 810 lei şi i s-a suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile. Colonelul Iordache a contestat procesul verbal în instanţă iar Judecătoria Vaslui i-a dat câştig de cauză, anulând amenda şi sancţiunea complementară pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui au contestat decizia la Tribunal, arătând că „petentul intimat nu a solicitat expres recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge cu ocazia încheierii procesului verbal de contravenţie contestat şi nu a exprimat obiecţiunile în cadrul rubricii din cadrul actului de constatare. În plus, petentul intimat ar fi refuzat să semneze procesul verbal de contravenţie, împrejurare atestată de un martor asistent”.

„Simpla prezenţă a alcoolului în aerul expirat nu este o certitudine”

După analizarea tuturor probelor şi a cererilor, Tribunalul Vaslui a constatat că instanţa de fond „a apreciat în mod corect temeinicia procesului verbal de contravenţie raportat la situaţia de fapt şi obligaţia care îi revenea agentului constatator de a asigura testarea alcoolemiei conducătorului auto în cazul în care acesta îşi exprimă voinţa de a i se recolta probe biologice”. Deşi conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest de către agentul de poliţie rutieră şi a rezultat o valoare de 0,15 mg/l în aerul expirat, această valoare nu poate fi luată în considerare, subliniază judecătorii, ca şi concentraţie a alcoolului în sânge conform art. 88 alin. 2 din OUG 195/2002, ci doar ca indicator al prezenţei alcoolului în aerul expirat.

Citeste mai mult: adev.ro/o8ehxy

loading...
Loading...

Citește și

Fostul inspector șef al IPJ, Caragea, către ex-procurorul Sichitiu: „Bețivanule, iar mâncași via cu arac cu tot”

Scandal cu jigniri, pe facebook, între fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Gorj, …

2 comentarii

  1. ????????? Care-i logica articolului ? Ce are concentratia alcoolului cu faptul ca „artimetica” din circumscriptiile electorale nu da bine????????

  2. Nu înţeleg ce are sula cu prefectura ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.