Cum cureți rapid grăsimea arsă de pe vasele de bucătărie

puls

Fie că le uiți pe foc, fie că nu reușești să le cureți impecabil după fiecare întrebuințare, grătarul, friteuza, oalele și cratițele se aleg, cu timpul, cu un strat rezistent de murdărie urscată. Noi îți arătăm cum cureți rapid grăsimea arsă cu ”detergenți” din cămară.

Cu oțet
Scapi de resturile alimentare arse de pe fundul cratiței turnând puțin oțet în ea și punând-o pe foc, să fiarbă un minut. Apoi o lași la răcit și freci suprafața arsă cu un burete de bucătărie. Nu trebuie să depui mult efort, arsura cedează imediat. Apoi clătești cratița conștiincios.

Cu bicarbonat de sodiu
Altă soluție la îndemână: torni pe fundul cratiței un strat de bicarbonat de sodiu alimentare și puțină apă (cca 2 cm). Lași pe foc până când începe să fiarbă, o dai deoparte și o lași 20 de minute, după care cureți cu buretele.

„Detergenți” de prin cămară care te scapă de grăsimea arsă

Făină
Pare ciudat, dar nu e: grăsimea arsă se înlătură și cu făină, fiindcă acest aliment acționează ca un burete, absorbind grăsimea. Dar mai înainte ai scurs, evident, tot uleiul rămas cratiță ori în friteuză. Acum pudrezi vasul cu un strat generos de făină, pe care o amesteci, cu ajutorul unei spatule din lemn, cu resturile de grăsime, până când se formează o pastă cu care freci toată suprafața friteuzei. Aduni pasta astfel formată în cocoloașe pe care le arunci în coșul de gunoi, după care ștergi toată suprafața friteuzei cu hârtie absorbantă. La final speli ca de obicei, cu apă caldă și detergent, insistând, dacă este cazul, pe ici-pe colo, pe unde a mai rămas o urmă de grăsime rebelă, cu o periuță de dinți veche.

Bicarbonat de sodiu și săpun negru
Obții rezultate foarte bune și folosind un amestec de bicarbonat de sodiu și săpun negru, un duo cu triplu efect: curățare, dezinfectare, dezodorizant. După ce ai scurs tot uleiul din friteuză și ai șters-o cu hârtie absorbantă, umezești buretele de bucătărie și torni pe el o picătură de săpun lichid și un praf de bicarbonat de sodiu. Freci ușor și clătești abundent.

Oțet alb și sare grunjoasă
Torni în vasul compromis două linguri de sare grunjoasă și un pahar de oțet alb și încălzești ușor pe foc. Apoi verși amestecul de sare și oțet și freci friteuza cu buretele de bucătărie.

Din noi imbatabilul bicarbobat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu acționează la fel ca făina: absoarbe grăsimea ca o sugativă. Totul este să pudrezi friteuza din abundență și să lași bicarbonatul de sodiu să acționeze 30 de minute. La final este de ajuns să ștergi vasele cu buretele muiat în detergent lichid și să le clătești.

Soda degresează și dezinfectează
Cristalele de sodă au acest efect bine cunoscut: nu degeaba foloseau mamele și bunicile noastre atât de mult soda caustică. Dar, așa cum spune și numele ei, este un produs periculos. De aceea, dacă te decizi să îl folosești, fii precaută, protejează-ți mâinile (punându-ți mănuși) și ferește-ți ochii, să nu sară stropi de sodă din vasul pe care îl cureți.
Care este tehnica? Cureți, pe cât posibil, grăsimea din cratiță sau friteuză și pudrezi cu sodă. Torni peste ea apă clocotită și puțin oțet alb. Se va produce o reacție chimică, căreia trebuie să-i lași 5-6 minute la dispoziție. Apoi verși conținutul cu atenție, tot așa, să nu sară stropi pe mâinile sau pe fața ta și cureți vasul cu buretele de bucătărie, sub jet de apă caldă. Insiști, ca să fii sigură că ai eliminat și ultimele cristale de sodă.

sursa: libertatea.ro

loading…loading...
Loading...

Citește și

Utilizări spectaculoase: ce nu ştiai că poţi face cu vodca

Chiar dacă mulţi dintre noi consumă vodcă ocazional, trebuie să ştii că această băutură are …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.