Cum ne-o vom fura în scurt timp

ionut-catrinaMișto jocul de cuvinte, mișto și umorul al dracu’ de „not funny” generate de exprimarea voinței poporului britanic de a părăsi spațiul comunitar. Nu pot fi de acord cu gestul lor, dar pot înțelege iritarea unei națiuni teribil de scrobite de-a lungul secolelor, dar care se vede nevoită, de circa 2 decenii, să înghită jeg și tra-la-la de unii pe care-i colonizase mai ieri.

Problema e că momentul ales să-i lase pe grandomanii Europei cu curu-n baltă e cât se poate de prost. Dar nu despre asta voiam să vorbim azi, ci despre impactul jocului de poker numit „Brexit” asupra românilor plecați în spațiul britanic. Vrem sau nu s-o recunoaștem în public, consecințe vor fi clar.

Prima e una dureroasă pentru mai toți cei plecați de pe tărâmul mioritic spre zările de lire pline: posibilitatea reintroducerii – la scurt timp după momentul ieșirii efective din U.E. – permisului de muncă și a vizelor pentru oricine. Așadar, vor avea de suferit atât cei plecați cu gânduri pozitive de a face un ban, dar și „bagabonții”, curvele, peștii, minoritarii cerșetori, traficanții etc. Bani mai puțini trimiși în România, indiferent de modul de obținere.

A doua consecință vizează tinerii care doreau să studieze în Regatul Unit al Marii Britanii, foarte probabil acestora fiindu-le infinit mai greu s-o facă din 2018 încolo. Taxe mai mari, accesibilitate restrânsă în mediul academic britanic etc.

O a treia consecință e dată de dificultățile care vor răsări după reintroducerea taxelor vamale pentru produsele din U.E. și invers – pentru cele britanice în spațiul uniunii. Sunt ceva oameni de afaceri, ca să nu mai pomenim de samsarii de mașini second-hand, care făceau un ban frumos din „tranzit”.

Dar, deși puțini intuiesc asta, vom pierde sprijinul financiar dat de U.K. nouă, locuitorilor unei țări ce nu are monedă euro, în piața monedei europene. Să nu mai vorbim de protecția militară și garanțiile teritoriale pe care un colos britanic în formă (membru U.E. și compact, fără ca Scoția sau Irlanda să plece) încă ni le asigură împotriva „prietenului” etern de la Răsărit. Căruia, între noi, fetele, fie vorba, nu i-a picat prea bine apropierea noastră față de NATO etc. Și care ne va da să behăim dacă și când se va destrăma Uniunea Europeană.

Sigur, discuții sunt multe, dar cert e un lucru: votul pentru Brexit a fost orchestrat (să nu spunem „manipulat”), iar istoria e pe cale să ia o turnură neașteptată. Poate totuși Parlamentul scoțian sau chiar ăia cu peruci din Londra nu vor valida referendumul. Poate.
Va fi o vară agitată oricum.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

2 comentarii

  1. Stimate domnule Catrina, ma macina o nelamurire! Ati luat in calcul pentru articolul dumneavoastra, existenta cotidiana a romanilor dupa Brexit , avand ca ” cititori tinta” , vanzatorii si vizitatorii targului auto din ziua de joi, pentru ca doar joia in targ sun freelancerii, somerii,asistatii social ! Pentru ca doar cei de care am amintit inteleg fenomenul ca si dumneavoastra! Pentru ca de fapt, iesirea din UE nu are repercusiuni asupra angajamentelor si apartenența UK la NATO iar referitor la ” introducerea vizelor” , confundati tratatul Shengen cu apartenenta la UE! Liechtenstein-ul si Norvegia nu sunt membre UE dar sunt in Shengen! Ati inteles fenomenul exact ca si comentatorii politici din targ! Vize, accesul curvelor pe piata britanica si vanzatorii de auto second hand!Domnule Catrina, cu tot respectul, prestati la o „gazeta judeteana cu caracter general”, cum va recomandati! Nu- i lasati pe altii sa analizeze? In Anglia lucreaza vreo 91.000 de romani cu contract, va asigur ca toti sunt cernuti si rascernuti, fruntea competentei niciunul nu a trecut vreodata prin targul auto Succes, nici nu are habar de existenta lui!Si nici nu vor pierde locurile de munca, englegii vor doar suprimarea contributiei pe care o livrau Bruxelles-ului si care va ramane sa o bea asistatii lor social, nu putini! Restul e doar cancan! Cu prietenie

    • Stimate domn, vom vedea ce va fi, deocamdată sunt simple speculații lansate în tot peisajul jurnalistic – foarte puțini (spre deloc) analiști politici consacrați au încercat să prezinte consecințe, impact etc. Efectele posibilei ieșiri sunt multiple și deosebit de complexe. Inclusiv pentru românii stabiliți în Regatul Unit. Haideți să așteptăm și să ne convingem de cele ce vor veni. Stimă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.